UPDATE VIDEO Situaţia reactoarelor nr. 1, nr.2 şi nr. 3 s-a stabilizat, au anunţat oficialii niponi
0Autorităţile japoneze au continuat vineri să arunce cu apă peste reactoarele supraîncălzite ale centralei Fukushima. Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică.
UPDATE 21.30 Oficialii japonezi au anunţat că situaţia reactoarelor nr. 1, nr.2 şi nr. 3 s-a stabilizat.
UPDATE 20:22 Numărul persoanelor decedate şi a celor dispărute în urma cutremurului urmat de tsunami în Japonia se apropie de 20.000, la opt zile de la catastrofă, a anunţat sâmbătă poliţia, citată de AFP.
Potrivit sursei citate de AFP, numărul morţilor confirmaţi atinge 7.653 şi cel al dispăruţilor 11.746, respectiv un total de 19.399.
Autorităţile nipone se tem, însă, ca acest bilanţ, este totuşi unul departe de realitate, în condţiile în care tsunamiul a devastat zone locuite întinse de pe coasta pacifică a insulei Honshu.
Operaţiunile de salvare au fost îngreunate de valul de frig care a lovit Japonia şi care a fost însoţit de ninsori.
UPDATE 16.12 Autorităţile nipone au suspendat vânzarea tuturor alimentelor care provin din prefectura Fukushima, unde au fost depistate produse contaminate de radiaţi.
UPDATE 15.20 Muncitorii sunt pe punctul de a repara sistemul de răcire al centralei avariate, potrivit BBC.
UPDATE 13.27 Particule de iod radioactiv au fost depistate in apa de la robinet din Tokyo, anunta AFP, citand agentia de stiri nipona Kyodo.
UPDATE 13.23 Bilanţul cutremurului: 7.197 de morţi confirmaţi şi 10.905 persoane dispărute. Situaţia umanitară rămâne precară pentru cei aproximativ 400.000 de sinistraţi, care se confruntă cu frigul, cu riscurile sanitare şi lipsa apei potabile şi a curentului electric în unele centre de primire.
UPDATE 12.19 Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 pe scara Richter s-a produs în prefectura Ibaraki, situată la mai puţin de 100 de kilometri nord-est de Tokyo, a anunţat Agenţia meteorologică japoneză. Prefectura Ibaraki se află, de asemenea, în apropierea centralei nucleare Fukushima.
UPDATE 11.41 Un cablu electric a fost conectat la reactorul numărul 2 al centralei Fukushima din nord-estul Japoniei, pentru repornirea sistemelor de răcire, dar curentul electric nu a fost încă restabilit, a anunţat Agenţia pentru siguranţă nucleară.
UPDATE 10.34 Peste 1.000 de pacienţi spitalizaţi au fost evacuaţi cu ambulanţe din zona de securitate stabilită pe o rază de 20 până la 30 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, a anunţat Ministerul japonez al Sănătăţii. Această decizie a fost luată ca măsură de precauţie în această zonă, unde locuitorilor li s-a cerut să rămână în locuinţe şi să ţină închise uşile şi ferestrele. Guvernul a ordonat deja evacuarea a circa 200.000 de persoane care locuiesc pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei Fukushima, avariată în urma cutremurului cu magnitudinea 9, urmat de tsunami la 11 martie.
UPDATE 09.57 Niveluri ridicate de radioactivitate au fost depistate în lapte şi spanac în prefecturile Fukushima şi Ibaraki, situate în apropierea centralei nucleare Fukushima, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. Aceste niveluri nu sunt periculoase pentru sănătate, a subliniat însă Edano, care a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul, în cadrul unei conferinţe în care a anunţat rezultatele problelor prelevate din produsele alimentare. "Comparativ cu consumul mediu de lapte al japonezilor, chiar dacă cineva ar bea lapte contaminat timp de un an, doza de radiaţii pe care ar primi-o ar fi echivalentă cu cea a unei radiografii", a precizat purtătorul de cuvânt, vorbind din prefectura Fukushima.
UPDATE 09.17 Radiaţii în SUA. Un aparat de măsură californian a detectat pentru prima dată pe teritoriul american o cantitate "minusculă" de radiaţii nucleare provenind din Japonia, a anunţat vineri Departamentul american al Energiei. "O cantitate minusculă de izotop radioactiv Xenon-133" a fost detectată de un aparat la Sacramento (California), a declarat departamentul într-un comunicat comun cu Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA). "Aceste prelevări corespund emisiilor de la centrala nucleară de la Fukushima în nordul Japoniei", se precizează într-un comunicat. Toate măsurătorile efectuate de EPA pe teritoriul american, la Hawaii sau pe insula Guam în Pacific "nu au menţionat un nivel de radiaţii îngrijorător", adaugă departamentul.
UPDATE 08.37 Trei breşe au fost create în acoperişurile clădirilor reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleară Fukushima pentru a se evita o explozie de hidrogen, a anunţat compania operatoare Tokyo Electric Power (TEPCO). "Din cauza temerilor privind o acumulare de hidrogen la nivelul reactoarelor 5 şi 6, TEPCO a efectuat trei breşe de trei până la 7,5 centimetri în acoperişurile" clădirilor lor exterioare, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
UPDATE 5.55 Potrivit Jiji News, operatorul centralei nucleare a început pomparea apei la reactorul numărul 5.
UPDATE 5.50 Muncitorii au terminat de montat cablul electric la reactorul numărul 2 al centralei nucleare. Acesta este un prim pas în încercarea de a repune în funcţiune reactoarele avariate, care au avut probleme cu sistemele de răcire din cauza lipsei curentului. Recent, Tokyo Electric a anunţat că speră să poată restabili în următoarele zile energia la sistemele de răcire de la reactoarele 1, 2, 5 şi 6.
UPDATE 5.40 Un bărbat a fost găsit viu, sub dărâmăturile din Japonia, după opt zile de la cutremur. Japonezul era în stare de şoc şi nu putea vorbi, însă era conştient.
UPDATE 4.35 Agenţia de Poliţie Naţională a anunţat că numărul morţilor este de 7.197 şi 10.905 persoane sunt date dispărute. Agenţia a mai spus că 2.611 de persoane au fost rănite. Se aşteaptă ca numărul morţilor să crească. Televiziunea publică NHK a spus că acesta este cel mai mare număr de decedaţi din Japonia de la al doilea Război Mondial.
UPDATE 3.30 Comisia americană de reglementare nucleară a solicitat operatorilor din Statele Unite să revadă detaliile de la dezastrul de la centrala Fukushima şi să ia măsuri "după caz" pentru a evita probleme similare la reactoarele lor.
UPDATE 2.00 Preşedintele Tokyo Electric Power Company, TEPCO, şi-a exprimat scuzele în scris, pe fondul unui nivel ridicat de criză la centrala nucleară Fukushima. Nivelul de criză a fost ridicat de la 4 la 5 pe o scară de la 1 la 7.
UPDATE 1.10 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că nivelurile de radiaţie în afara zonei de evacuare în Japonia nu sunt dăunătoare pentru sănătatea umană.
Guvernul japonez a emis marţi un avertisment ca japonezii să evacueze zona centralei Fukushima pe o rază de 20 km. Acesta a spus, de asemenea, ca persoanele care trăiesc pe rază de 30 de kilometri să rămână în case.
UPDATE 00.20 Agenţia de Meteorologie din Japonia a anunţat vineri că Japonia a atins un număr record de 262 de replici de peste 5 grade în şapte zile, de când s-a produs cutremurul iniţial.
Au fost trei cutremure de 7 grade, inclusiv unul de 7,5, şi 49 de replici de peste 6 grade.
UPDATE 23.00 După şapte zile de la cutremurul din Japonia, donaţiile organizaţiilor nonprofit au ajuns la 87 milioane de dolari, comparativ cu cele 275 milioane de dolari care au fost donaţi pentru Haiti, la o săptămână de la tragicul eveniment. În cazul uraganului Katrina, au fost donate 522 milioane de dolari.
Inginerii japonezi iau în calcul şi posibilitatea de a îngropa centrala nucleară Fukushima sub tone de beton şi nisip, o metodă extremă, dar singura modalitate de a preveni o scurgere catastrofală de radiaţii. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare avariate nu a fost încă reluată.
Mai citeşte şi:
FOTO/ VIDEO Cum se luptă japonezii să oprească o catastrofă nucleară
Nu este exclusă posibilitatea de a acoperi centrala cu beton, dar prioritatea noastră este de a răci reactoarele, a spus un oficial de la compania de electricitate japoneză TEPCO, care exploatează centrala Fukushima.
După ce bazinul conceput pentru a răci barele de uraniu a rămas fără apă în urma unui incendiu, radiaţii provenind de la reactorul cu numărul 4 au început să se infiltreze în atmosferă, experţii aşteptându-se ca, în două săptămâni, să ajungă în Marea Britanie.
Reziduurile radioactive au ajuns în sudul Californiei, dar nivelul radiaţiilor este cu mult sub nivelul considerat o ameninţare la adresa sănătăţii.
Numărul cazurilor de gripă este în creştere în zonele afectate de seism, în pofida eforturilor considerabile depuse de autorităţile japoneze pentru a le acorda îngijiri celor 300.000 de evacuaţi.
Noul bilanţ oficial a ajuns la 6.539 de morţi şi 10.354 de dispăruţi cu puţine şanse de a mai fi găsiţi în viaţă.
Citiţi aici ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore.