Opere celebre în Muzeul Luvru
0Al doilea volum al seriei „Marile muzee ale lumii“ va fi vândut cu „Adevărul“, la 12,99 lei. Poveştile a trei capodopere semnate de Leonardo da Vinci – „Fecioara între stânci“, „Mona Lisa“, „Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul“ – se regăsesc în paginile albumului.
Leonardo da Vinci tratează în „Fecioara între stânci" (1483-1486) tema Concepţiei Imaculate, introducând grupul format din Fecioara cu Pruncul şi Sfântul Ioan, asistaţi de îngerul Uriel în faţa unei râpe stâncoase. Este vorba despre o redare metaforică a chipului Fecioarei, care derivă din „Cântarea Cântărilor".
Capodopera „Mona Lisa" (Gioconda - 1503-1506) este una dintre cele mai renumite lucrări ale artistului, dar şi cel mai cunoscut chip feminin din lume, în jurul căruia au fost ţesute numeroase legende. Totodată, pictura a născut discuţii aprinse în rândul istoricilor, poeţilor şi învăţaţilor din toate timpurile. Identitatea tinerei femei este şi astăzi învăluită în mister. Conform unei ipoteze, personajul tabloului ar fi Lisa Gherardini (n. în 1479), devenită soţia lui Francesco del Giocondo în 1495.
Pictura „Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul" a fost realizată între 1513 şi 1515. În ultimii 20 de ani de viaţă, Leonardo da Vinci a redat în multe lucrări imaginea grupului format din Fecioara Maria cu Pruncul şi Sfânta Ana alături de Sfântul Ioan sau de miel, creând cel puţin patru versiuni în mărime naturală: trei picturi şi un desen.