Scriitorul Siegfried Lenz, care a scris despre Germania hitleristă, a murit la vârsta de 88 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Lenz (1926-2014)
Siegfried Lenz (1926-2014)

Scriitorul german Siegfried Lenz, unul dintre cei mai importanţi autori ai literaturii germane de după Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi editura Hoffmann und Campe, informează AFP, citat de Mediafax.

Născut în 1926, în oraşul Lyck din Prusia orientală, în prezent oraşul Elk din Polonia după război, Siegfried Lenz a scris numeroase romane, nuvele, scurte povestiri, eseuri, drame şi piese de teatru radiofonic.
Cea mai cunoscută operă a sa este romanul "Ora de germană/ Deutschstunde", publicat în 1968, despre modul în care nazismul a sedus spiritul uman. Romanul spune povestea lui Siggi Jepsen, deţinut într-o şcoală de corecţie pentru tineri infractori pe o insulă situată la nord de Hamburg, în nordul Germaniei, care este pedepsit pentru că nu scrie, la şcoală, un eseu despre "bucuriile datoriei". Acţiunea are loc în Germania hitleristă.
Fiu al unui vameş, Lenz s-a înrolat în marina germană în 1944. Cu puţin timp înainte de finalul războiului, nava pe care servea se scufundă şi Lenz fuge în Danemarca, unde este luat prizonier de război de armata britanică.
După război, Siegfried Lenz a studiat filosofie, engleză şi istoria literaturii la Universitatea din Hamburg şi a lucrat la ziarul conservator Die Welt. Din 1951, Lenz a început să lucreze ca scriitor independent, trăind exclusiv din scris, la Hamburg.
Printre operele sale, potrivit site-ului editurii Humanitas, se numără romanele "Erau ulii în văzduh/ Es waren Habichte in der Luft", "Duel cu umbra/ Duell mit dem Schatten", "Omul în torent/ Der Mann in Strom", "Pâine şi circ/ Brot und Spiele", "Modelul/ Das Vorbild", "Pierderea/ Der Verlust", "Proba de sunet/ Die Klangprobe", "Moştenirea lui Arne/ Arnes Nachlass" şi "Biroul de obiecte găsite/ Fundbüro", ultimul publicat în 2003.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite