Fenomenul Grisham: „Şirul de platani“, cel mai recent bestseller, tradus în română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanul John Grisham, autorul a 21 de bestseller-uri.  FOTO: theguardian.com
Americanul John Grisham, autorul a 21 de bestseller-uri.  FOTO: theguardian.com

Volumul „Şirul de platani“ de John Grisham (59 de ani), continuarea bestseller-ului internaţional „…Şi vreme e ca să ucizi“, a apărut de curând la Editura Rao, într-o traducere de Bogdan Olteanu. Anul trecut, zece săptămâni la rând, cartea a ocupat primul loc în clasamentul Publishers Weekly al celor mai vândute volume din SUA.

Bestseller-ul „Şirul de platani“/ „Sycamore row“ de John Grisham a fost publicat anul trecut, în luna octombrie, la Editura Doubleday din New York. Romanul a apărut de curând la Editura Rao şi a fost cel mai căutat volum la standul Editurii Rao, din cadrul Salonului de Carte Bookfest 2014. 

John Grisham s-a născut în Arkansas, pe 8 februarie 1955. Acesta a absolvit Contabilitatea, în 1977, la Mississippi State University, urmând ulterior Facultatea de Drept. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990. 

Printre volumele semnate de autorul american se mai numără 20 de thrillere juridice, care au devenit bestseller-uri internaţionale. Printre aceste volume, publicate şi de Editura Rao, se numără: „...Şi vreme ca să ucizi“, „Apelul“, „Asociatul“, „Avocatul străzii“, „Calico Joe“, „Camera morţii“, „Campionul din Arkansas“, „Cazul Pelican“, „Clientul“, „Firma“, „Juriul“, „Mărturisirea“. „Ford County“ (carte de povestiri) şi „Fotbal şi pizza“ (roman umoristic).

image

  Standul Editurii Rao, la Bookfest 2014.  FOTO: Editura Rao

„…Şi vreme e ca să ucizi“ este unul dintre cele mai de succes romane contemporane. În „ Şirul de Platani“, John Grisham se întoarce în celebrul tribunal din Clanton, pentru a urmări iţele încurcate ale unui nou proces controversat în care este implicat Jake Brigance - un proces ce va aduce la suprafaţă vechi tensiuni rasiale, silindu-i pe locuitorii comitatului Ford să îşi confrunte istoria tulbure. Seth Hubbard este un om înstărit, răpus încet-încet de cancer pulmonar. Nu are încredere în nimeni. Înainte să se spânzure de un platan, Hubbard lasă un testament nou, scris de mână. 

„Unul dintre cele mai bune romane ale lui Grisham... Un adevărat eveniment literar“, scrie „The New York Times Book Review“.

 Fragmente

Deja la acel moment, Ozzie ajunsese suficient de aproape încât să sară pe el, dacă era nevoie. Era mai înalt cu  aproape zece centimetri, mai tânăr cu zece ani, mai solid cu peste zece kilograme, înarmat, iar expresia de pe chipul lui nu lăsa nicio îndoială asupra faptului că i-ar fi plăcut nespus să se încaiere în faţa publicului. 

Cu Bost exilat în boxa juriului în vreme ce acoliţii erau înregistraţi la secţie, audierea începu şi se termină cu o viteză uimitoare. Cum nu mai era nimeni prezent care să solicite strămutarea procesului sau schimbarea judecătorului, moţiunile respective fură respinse. (…) Judecătorul Atlee aprobă moţiunile pentru un proces cu juraţi, acordându-le părţilor nouăzeci de zile pentru a descoperi şi prezenta toate probele.

grisham

- Nu, taci şi ascultă. Marea întrebare este: de ce ar face un om ca Seth Hubbard una ca asta? Corect? Să întocmească un testament în ultima clipă, olograf şi neprofesionist, să-şi dezmoştenească familia şi să lase totul unei persoane care nu poate revendica nimic din averea lui? Asta este întrebarea care nu-mi dă pace acum, şi va fi tot mai presantă până aflăm răspunsul.

- Asta prespunând că există un răspuns.

- Da. Deci, ca să desluşim acest mister, şi astfel să sporim şansele de a câştiga cazul, trebuie să răspundem la acea întrebare. 

- Şi ai găsit răspunsul?

- Nu încă, dar sunt pe urmele lui. Lucien făcu semn spre o grămadă de hârtii de pe masă – dosare, copii după acte vechi de proprietate, notiţe. Am căutat în arhiva funciară actele celor două sute de pogoane pe care le deţinea Seth Hubbard în acest comitat la momentul morţii. Cele mai multe acte au fost distruse când a ars tribunalul, după al Doilea Război Mondial, dar am reuşit să reconstruiesc o mare parte din ceea ce căutam. Am căutat prin toate actele până pe la începutul secolului al XIX-lea şi prin toate ediţiile ziarelor locale, din ziua în care au început să fie tipărite. Am făcut şi cercetări genealogice, în familiile Hubbard, Tayber şi Rinds. 

Jake o chemă în boxa martorilor pe fosta lui secretară, Roxy Brisco, care, după ce se despărţiseră în termeni nu tocmai cordiali, refuzase iniţial să depună mărturie. Aşa că Jake obţinuse o citaţie şi-i explicase că poate ajunge la închisoare dacă o ignoră. (…) Identifică plicul, scrisoarea şi testamentul de două pagini expediate de Seth Hubbard, iar judecătorul Atlee le admise ca probe materiale din partea prezumtivilor moştenitori. 

Când ajunseră, într-un final, cu discuţia la cancerul lui Seth, Herschel se întristă şi îşi înăbuşi lacrimile. Era de-a dreptul cumplit, zicea el, să vezi cum acest om activ şi plin de energie se usca şi se stingea din cauza bolii (Copyright Editura Rao, Şirul de platani“, de John Grisham)

„În «Şirul de Platani», John Grisham revine la cadrul şi personajele puternice care l-au transformat în povestitorul preferat al Americii. Acest roman, probbail cel mai captivant din toată opera sa de până acum, reprezintă un argument solid că Grisham rămâne stăpânul thrillerului juridic, chiar şi  la aproape 25 de ani de la publicarea volumului «...Şi vreme e ca să ucizi»«Şirul de platani» este poate cea mai bună carte a lui Grisham şi unul dintre cele mai emoţionante romane din ultimii ani“, scrie „The Washington Post“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite