Eminescu, dincolo de manuale, în lectura lui Andrei Pleşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu citeşte poemele lui Mihai Eminescu
Andrei Pleşu citeşte poemele lui Mihai Eminescu

O ediţie de colecţie a Poeziilor lui Mihai Eminescu, împreună cu un un audiobook realizat de Humanitas Multimedia, cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu, vor fi lansate în cadrul unui eveniment care va avea loc pe data de 4 martie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la care vor participa Ioana Pârvulescu, Ioana Bot, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Cioabă, în calitate de moderator.

Noua ediţie a „Poeziilor” lui Mihai Eminescu, o ediţie adnotată, care conţine o selecţie, cronologie şi note de Cătălin Cioabă, îşi propune, aşa cum se arată într-o notă introductivă, „să-l pună pe cititorul din zilele noastre în situaţia de a face o lectură nouă, proaspătă, eliberându-l de prejudecăţile induse de şcoală, dar nu numai de şcoală, de un secol încoace, şi lăsându-l să descopere, cât mai nemijlocit cu putinţă, lirica eminesciană”. Realizatorii acestui volum, care vine la peste 130 de ani de la momentul când, în toamna lui 1883, poeziile lui Eminescu au fost pentru prima dată adunate într-o carte, îşi propun să-i facă pe oamenii secolului 21 să-l citească pe Eminescu, nu doar să vorbească despre el. „Ne aflăm de ceva vreme într-un impas cultural pe care îl descriu cât se poate de bine aceste vorbe ale lui Petru Creţia:

„De dragul câtorva prejudecăţi entuziaste, mai nimeni nu-l citeşte cu adevărat pe Eminescu – iar cât se citeşte, se citeşte superficial şi mărginit la câteva poezii rău consacrate de şcoală. Eminescu tinde tot mai mult să devină «Eminescu», ceva pus deoparte în lada de zestre a naţiei şi de care eşti mândru că se află acolo, ferit de orice întâmplări. Este însă vremea să se întâmple ceva cu ce ne a rămas de la el: o lărgire şi o adâncire a cunoaşterii şi a înţelegerii noastre. Ca orice poet mare, Eminescu e un poet dificil. Şi cu atât mai dificil cu cât el singur generează, prin vraja şi prin cântul versurilor sale, mirajul facilităţii“.

Ediţia care va fi lansată pe data de 4 martie restituie o parte importantă a operei lui poetice, ordonată potrivit anilor când poemele au fost scrise şi însoţite de note ample care evocă elemente biografice sau detalii de atelier. În acest fel, ideea noii ediţii este să câştige în puritate, în aşa fel încât poemele să poată fi citite „aşa cum le-a scris Eminescu, şi nu cum le-au reordonat numeroşii săi editori, de-a lungul timpului”.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite