CĂRŢILE ANULUI. Scriitori de Nobel pe care îi putem citi în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi cărţi semnate de Mario Vargas Llosa, José Saramago, Orhan Pamuk, T.S. Eliot, Mo Yan, Aleksandr Soljeniţîn  şi Yasunari Kawabata vor apărea anul acesta în librăriile româneşti.

Semne bune editoriale anul are, pentru că în seriile de autor ale laureaţilor Nobel de la marile edituri sunt anunţate noi titluri. În seria de autor Orhan Pamuk, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2006,  va apărea, la Editura Polirom, romanul „Cevdet Bey şi fiii“, o frescă a vieţii private în tânăra Republică Turcă. Romanul de debut al lui Orhan Pamuk prefigura  încă din 1982 cariera celebrului scriitor turc, fiind o cronică a unei societăţi care-şi însuşeşte tot mai mult obiceiurile occidentale.

Tot în colecţia Biblioteca Polirom va apărea romanul „Lucarna“, în seria de autor José Saramago, laureat Nobel în 1998. Despre romanul „Lucarna“ publicaţia „The Gurdian“ scria: „Familia, stâlpul societăţii, e un fel de cuib de vipere din care nu lipsesc violul, dragostea între lesbiene, abuzul. Societatea portugheză a anilor ’50 era însă pregătită pentru o astfel de carte?”.

„Valsul florilor“

În seria de autor Mario Vargas Llosa, laureat cu Nobel în 2010, vor apărea la Editura Humanitas titlurile:
„Orgia perpetuă. Flaubert şi Doamna Bovary“, „Arme şi utopii. Viziuni despre America Latină “ şi „Conversaţie la Catedrală“.

image

De asemenea, la Humanitas Fiction vor fi editate alte titluri de primă mână: „Valsul florilor“ şi „Frumuseţe şi întristare“,  de Yasunari Kawabata  (Nobel, în 1968), „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici“, de Aleksandr Soljeniţîn (Nobel, în 1970), „Eseuri“, T.S. Eliot (Nobel, în 1948). De asemenea, „Balada usturoiului din Paradis“, un nou volum al câştigătorului Premiului Nobel de anul trecut, scriitorul chinez Mo Yan, va apărea în octombrie.

„Chiar în luna ianuarie mizăm pe o selecţie extraordinară din povestirile lui Yasunari Kawabata în care două dintre povestiri şi mai ales cea de mari dimensiuni «Valsul florilor» sunt traduse pentru prima oară într-o limbă europeană. «Valsul florilor» poate fi considerată oricând una dintre capodoperele lui Kawabata“ , spune Denisa Comănescu, director editorial la Humanitas Fiction.

„Rezervaţia de îngeri“ a lui Emil Brumaru

Alături de titlurile laureaţilor cu Nobel, vor apărea titluri de autori români prestigioşi.  Astfel, la Humanitas  vor fi editate cărţi noi de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Lucian Boia şi Neagu Djuvara. La Polirom vom putea citi versiuni revizuite de Nicolae Steinhardt („Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra neizbânzii“) sau de Norman Manea  („Despre clovni“) .

Humanitasul anunţă în această primăvară un nou volum de poeme al lui Emil Brumaru, „Rezervaţia de îngeri“ şi un volum de eseuri al lui Cezar Paul-Bădescu, „Umbre pe ecranul tranziţiei“.  În luna mai, la aceeaşi editură,  va apărea volumul de „Convorbiri cu Dan C. Mihăilescu“, realizat de Daniel Cristea-Enache.

De asemenea, de la Humanitas Fiction, directorul editorial Denisa Comănescu recomandă: „ «Limbajul florilor», de Vanessa Diffenbaough, este cel mai exploziv fenomen literar internaţional din ultimii ani, care într-un singur an s-a tradus în peste 40 de ţări şi s-a vândut în milioane de exemplare.“

Bocelli şi „Muzica tăcerii“

În portofoliul Editurii RAO se află în pregătire o nouă carte semnată de John Grisham. Autorul a visat la o carieră de jucător de baseball, ceea ce explică subiectul romanului său „Calico Joe“, o lovitură la cap cu o minge de baseball care pune capăt carierei unui tânăr promiţător. 

image

“Soţia tigrului”, de Tea Obreht, este o dramă scrisă de o tânără autoare născută în fosta Iugoslavie. „Soţia Tigrului”, editată de RAO, imaginează o saga emoţionantă despre medici şi relaţiile lor pe fundalul zbuciumat al Balcanilor. Este un roman care se citeşte dintr-o suflare, dar cu toate astea plin de înţelesuri. Cartea este câştigătoare a Premiului Orange pentru ficţiune în 2011, New York Times Bestseller şi finalistă National Book Award 2011.

În preajma concertului din Bucureşti al marelui tenor Andrea Bocelli (foto), ce va avea loc pe 25 mai la Romexpo, Editura Curtea Veche va publica pentru fanii artistului autobiografia acestuia, „Muzica tăcerii“.

Pentru această primăvară, Curtea Veche Publishing pregăteşte un nou volum din colecţia dedicată Casei Regale. „Ana. Portretul Reginei” de ASR Principele Radu al României va fi un album biografic al Majestăţii Sale Regina Ana a României.

La Editura Trei, în colecţia Fiction Connection va apărea un nou roman scris de Pascal Bruckner − „Casa îngerilor“,  iar la Vellant unul dintre cele mai importante proiecte editoriale este volumul „Religia pentru atei“, de Alain de Botton. 

„Prin fereastră“, cu Julian Barnes

În anul 2013, Editura Nemira va aduce în rafturile librăriilor din România cărţi pe toate gusturile şi pentru toate buzunarele. „Printre delicatesele cu care doreşte să-şi răsfeţe publicul se numără şi volumele «Prin fereastră», o nouă carte de Julian Barnes, sau «Ospăţul lui John Saturnall», cel mai recent roman al lui Lawrence Norfolk. Editura Nemira va continua ampla serie de autor Stephen King, publicând una dintre cele mai recente cărţi ale celebrului scriitor, şi, de asemenea, va continua seria hardcover dedicată literaturii îndrăgite a Rodicăi Ojog Braşoveanu“, recomandă Dana Ionescu, redactorul-şef al editurii.

La Editura Univers vor apărea seriile de autor (Boris Vian, A. Soljeniţîn).Unul dintre titlurile de referinţă este o nouă traducere din opera lui Cees Nooteboom, romanul "Filip şi ceilalţi".  Cees Nooteboom este unul dintre cei mai importanţi autori olandezi contemporani şi unul dintre scriitorii care se regăsesc, an după an, pe lista neoficială a candidaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură.  În traducere inedită, vor fi şi povestirile lui Donald Barthelme, unul dintre cei mai importanti prozatori postmoderni americani – volumul "60 de povestiri".

Anul 1928 de jurnalul inedit al Reginei Maria

La Polirom. tot în acest an editorial vor apărea al zecelea volum, acoperind anul 1928, din jurnalul inedit al Reginei Maria, precum şi al doilea volum al studiilor de istorie a religiilor ale lui reunite sub titlul „Iter in silvis, ambele şi în ediţie digitală.

image

"Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii", un nou titlu în seria de autor Aurora Liiceanu, o carte despre biografiile a două soţii de scriitori, similară întrucâtva cu "Patru femei, patru poveşti". De data aceasta însă, cartea vrea să ilustreze întîi de toate conflictul dintre carieră şi familie în viaţa femeilor, prin două exemple situate la poli opuşi: Hadley Hemingway, prima soţie a lui Ernest Hemingway, şi bine-cunoscuta Zelda Fitzgerald, soţia lui Scott Fitzgerald. Dacă Hadley este soţia-model, dornică de o viaţă de familie aşezată şi care se împacă greu cu obsesiile şi priorităţile soţului, Zelda este exact opusul ei, aventurieră şi nemulţumită să rămînă mereu în umbra soţului. Volumul va fi disponibil şi în ediţie digitală.

În colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu), va apărea "Nume de cod: Bombonel" de Ian McEwan, traducere din limba engleză şi note de Dan Croitoru, o extraordinară panoramă a tumultuoşilor ani ’70, profund marcaţi de atacuri teroriste, greve, penurie economică, fuste mini şi revoluţia sexuală, va apărea, şi în ediţie digitală, în colecţia „Biblioteca Polirom”. La Cartea Romaneasca, va apărea un nou volum al Norei Iuga: "Câinele ud e o salcie".

Comunicarea în situaţii de criză

La Editura Tritonic,  în Crime Scene, dar în seria Classics va apărea integrala romanelor "Cei patru justiţiari”, de Edgar Wallace;  apoi al doilea volum din seria "Shetland Islands”, romanul "Nopţi albe”, semnat de Ann Cleeves (primul volum Negru de corb).Bogdan Hrib continuă romanele de suspans din seria Stelian Munteanu, după volumele "Filiera greceacă”, "Blestemul manuscrisului”, "Somalia, Mon Amour” şi "Ucideţi generalul ”(premiat cu premiul special al juriului de către Asociaţia Scriitorilor Bucureşti), cu al cincilea volum cu titlul "Doamna Ministru”.

Colecţia de ”Comunicare Media” , de la Editura Tritonic, care aniversează 15 ani în 2013, pregăteşte o lucrare în trei volume cu titlul "Industriile culturale din România. 1970-1989”, semnată de cercetătoarea Alexandra Bardan. Tot în comunicare media, volumul profesoarei universitare Arlette Bouzon "Comunicarea în situaţii de criză”.

La Non Fiction, Editura Tritonic pregăteşte în nou lansata colecţie de management va găzdui un volum de avangardă cu titlul "Nativii digitali”, semnată de două tinere cercetătoare românce de la Berlin şi Barcelona, Delia Dumitrescu şi Alexandra Stoian. În seria "Memorii Însemnări Istorie”, va părea  volumul ”Jucăm cinema”, semnat de Răzvan Dolea, o sumă de confesiuni şi amintiri cu generaţia de aur a actorilor români de film.

Războiul între sexe

În colecţia IQ230 de la Editura Litera, vor aparea noi titluri semnate de Cristopher Hitchens, continuandu-se astfel seria de autor inceputa in 2012. Un alt titlu important al colectiei este Sperm Wars ( "Războiul între sexe") de Robert Baker, o carte care vorbeste deschis despre un subiect tabu si care contribuie la revolutionarea modului de percepere a sexualitatii.

În colecţia Bestseller, un titlu care trebuie mentionat este "Misiuni speciale. Memoriile unui maestru al spionajului sovietic", de Pavel Sudoplatov. Cartea porneste de la documente reale şi creează o argumentaţie bine structurată, fiind numită în presa straina drept „cea mai senzaţională, cea mai şocantă şi cea mai plină de informaţii autobiografie care a apărut vreodată din interiorul regimului comunist.”

Litera lansează, în 2013, în premieră în România seria Disney Audio Clasic: 24 de volume cu cele mai cunoscute povesti clasice Disney însoţite de CD în lectura actritei Stela Popescu. Printre ele se numară "Regele Leu", "Dumbo","Peter Pan", "Wall –E", "Cenuşareasa", "Frumoasa şi Bestia", şi multe alte volume extrem de frumoase.

Autobiografia preşedintelui Germaniei, Joachim Gauck

Cu ocazia celei de-a opta ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, unde ţări-invitate vor fi Germania, Austria şi Elveţia, Curtea Veche Publishing va publica titlurile a doi autori germani valoroşi, ambii recompensaţi în ultimii ani cu Premiul German al Cărţii: volumul „Turnul” de Uwe Tellkamp şi volumul „În vremea luminii descrescânde” de Eugen Ruge.

Romanul „Turnul” este istoria reală, trăită de autor, a ultimilor ani ai dictaturii comuniste din RDG, într-un cartier al Dresdei, locuit de intelectuali. Teza, prezentă explicit şi în titlu, pledează pentru potenţialul culturii de a reprezenta nu numai un turn de fildeş, ci şi un bastion în împrejurări excepţionale, cum au fost dictaturile şi cum este cazul crizei financiare globale actuale. Acelaşi context istoric este ales şi pentru „În vremea luminii descrescânde”, opera de debut în proză a lui Eugen Ruge, laureată cu Premiul „Alfred Döblin” când încă era la etapa de manuscris. Romanul este cronica unei familii de comunişti din fosta RDG, de-a lungul mai multor generaţii, din 1952 şi pînă în anul 2001, în care fiecare dintre personajele cărţii, deţine o perspectivă strict individuală asupra celor întîmplate, expusă în capitole separate. Elementul catalizator al acestor viziuni îl constituie modul în care Alexander, cel mai tânăr membru al familiei, şi un alter ego al autorului, îşi expune propria percepţie a celor întâmplate de-a lungul mai multor generaţii ale aceleiaşi familii.

O altă noutate la Târgul de carte Bookfest va fi autobiografia preşedintelui Germaniei, Joachim Gauck.

Editura Corint îmbogăţeşte palmaresul colecţiei de cărţi cu tematica istorică cu titluri ca: "Spionul lui Stalin", de Robert Whymant, "Attila Hunul.Teroarea barbară şi prăbuşirea Imperiului Roman", de Christopher Kelly, "Romanovii" de Jean Des Cars, "Război", de Sebastian Junger.

Editura Leda continuă în 2013 publicarea seriilor de autori celebri – Margaret Atwood cu romanul "Alias Grace", Kate Atkinson cu "Viaţa ca un joc de crochet", Roberto Bolaño – "Detectivii sălbatici", Peter Robinson cu thrillerul – "Înainte de ispită".  
 


 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite