GALERIE FOTO Mexicul, descoperit şi reinventat de Street Art

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi artişti americani, Overunder şi Joins, s-au îndrăgostit de cultura mexicană în timpul călătoriei lor în jurul lumii şi au transformat clădirile din Ciudad de Mexico în opere de artă ce poartă atât semnificaţii specifice culturii sud-americane, cât şi amprenta personală a artiştilor.

Overunder, pe numele real Erik Burke, locuieşte în Reno, Nevada şi duce arta în spaţiile publice din întreaga lume. Amprenta creativităţii sale se găseşte azi pe clădirile oraşelor din India, Cuba, Brazilia, Estonia, Portugalia, Franţa, Spania, Albania, Germania şi din numeroase state americane.

De curând, Overunder a descoperit căldura poporului mexican şi caracterul picturii, sculpturii şi arhitecturii din Ciudad de Mexico şi, împreună cu prietenul său  Joins, a dat culoare clădirilor din capitala mexicană. Fiind unul dintre noii „magicieni“ ai mişcării Street Art, Overunder a asimilat şi reinterpretat cu uşurinţă această cultură caracterizată de respect pentru tradiţie şi pentru arta folk şi de dragostea pentru realismul magic.

 „Mexico City este tot mai uimitor pe zi ce trece“, spune cu entuziasm Overunder, în timp ce vorbeşte despre cercetările asupra emblemelor culturale din care îşi alege subiectele pentru lucrările sale. Artistul s-a arătat încântat de ospitalitatea şi mentalitatea mexicanilor, întrucât aceştia au reprezentat principala sursă de inspiraţie, de la care a învăţat numeroase lucruri şi care i-au oferit chiar şi casele lor spre a fi desenate.

 „Mi s-au oferit case după case drept pânză pentru experimente, ceea ce e de nemaiauzit în Statele Unite“, povesteşte artistul.

Pentru fanii lui Overunder poate parea ciudată această abordare de stil, diferită de cea cu care i-a obişnuit până acum. Neînsoţită de text sau pasaje, poezia se află în linia pe care florile şi frunzele o descriu în cursul lor de-a lungul pereţilor: „Având fundalul uimitor al acestor case, nu mai este necesar să intervin cu detaliile mele arhitecturale obişnuite  deoarece ele au deja caracteristici remarcabile. Sunt nişte readymades duchampiene.“

Despre felul în care şi-a adaptat arta în funcţie de specificul locului, Overunder explică:

„Am început să folosesc imaginile ca o modalitate de comunicare, pentru a transmite vizual limba lor maternă. Mă simţisem deja străin când am încercat să vorbesc spaniolă, iar ideea de a aduce imagini străine pentru ei, nu mi s-a părut potrivită.  Aşa că introducerea unei imagini indigene, familiare lor, într-o manieră neortodoxă, mi s-a părut mai naturală.“

Pentru desenele lor, Overunder şi prietenul său Joins s-au inspirat din picturile murale mexicane, sculptori ai secolului XX, precum Luis Ortiz Monasterio , din lucrările sculptorul contemporan Fernando Botero, dar şi din desenele aztece şi maiaşe. Cu o abordare proprie asupra lucrărilor acestor maeştrii formali, cei doi îmbină cu uşurinţă simbolurile şi înţelesurile, găsindu-le o formă în care să se regăsească stilul şi viziunea lor originală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite