Legendarul pianist Evgeny Kissin va veni la Bucureşti, în Festivalul „Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Evgeny Kissin a fost distins cu Premiul Grammy pentru Cea mai bună interpretare, în 2006. FOTO: Arhiva Festivalului "George Enescu"
Pianistul Evgeny Kissin a fost distins cu Premiul Grammy pentru Cea mai bună interpretare, în 2006. FOTO: Arhiva Festivalului "George Enescu"

„Un geniu”, după cum afirma Herbert von Karajan - unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor - pianistul rus Evgeny Kissin va susţine două recitaluri în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe 23 şi 26 septembrie, pe scena Ateneului Român.

Pe 23 septembrie, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român, pianistul Evgeny Kissin (41 de ani) va susţine primul recital din cadrul Festivalului „Enescu”. Din programul serii va face parte şi Sonata Nr. 17 în Re Major D 850 Op. 53 de Franz  Schubert. 

„Publicul nu m-a intimidat niciodată. El mă inspiră”, a spus pianistul Evgeny Kissin într-un interviu acordat de curând pentru cotidianul „Adevărul”. 

Evgeny Kissin s-a născut pe 10 octombrie 1971, la Moscova, într-o familie de intelectuali evrei (mama sa a fost profesoară de pian, iar tatăl, inginer). La vârsta de şase ani, artistul a fost înscris la Academia de Muzică Gnessin, o şcoală specială pentru copii supradotaţi. Kissin a debutat la vârsta de numai zece ani alături de Orchestra Simfonică Ulianovsk, iar un an mai târziu, a susţinut primul său recital de pian la Moscova. 

Unul dintre momentele importante din cariera lui Evgeny Kissin a fost întâlnirea cu marele dirijor Herbet von Karajan, pe când Kissin avea 17 ani. După ce l-a ascultat interpretând „Fantezia" în Fa Minor de Frédéric Chopin, Karajan a exclamat: „Acest băiat este un geniu!”. Evgeny Kissin avea să interpreteze mai târziu, sub bagheta lui Karajan, la invitaţia legendarului dirijor, Concertul Nr. 1 pentru Pian şi Orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski.  

Pianistul rus a colaborat cu toţi marii dirijori ai lumii: Vladimir Ashkenazy, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Mariss Jansons şi Herbert von Karajan

În aceeaşi seară, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului, va avea loc concertul Orchestrei Royal Stockholm Philharmonic, care va interpreta, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo (47 de ani), două lucrări: Exquisite Corpse de Anders Hillborg şi Simfonia Nr.2 (FS 29), „The Four Temperaments”, de Carl Nielsen. De asemenea, programul serii va include şi Concertul Nr.1 pentru Pian şi Orchestră în Re Minor Op. 15 de Johannes Brahms, ce îl va avea ca solist pe Steven Hough (51 de ani). 

La Braşov, va urca pe scenă, pentru a oferi un regal de Mozart, drijorul şi violonistul Maxim Vengerov (39 de ani), alături de ansamblul „Virtuozii” din Bucureşti. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite