Festivalul Clara Haskil începe în 10 zile, la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil” va avea loc in perioada 30 august – 4 septembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiec de talie internaţionala din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.

Timp de sase zile, sase nume importante ale scenei muzicale internationale (pianistii francezi Adam Laloum si Julien Quentin, pianistul elvetian François-Xavier Poizat, violoncelistul maghiar István Várdai, violonista franceza Marina Chiche si pianista de origine romana Alina Azario), alaturi de artisti romani consacrati (dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti, Cvartetul Arcadia) vor sustine o serie de recitaluri si concerte unice, cu muzica de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann-Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti. 

Doar 10 zile in care se mai pot achizitiona bilete la Festivalul International de Muzica Clasica „Clara Haskil”

• Editia I a Festivalului: 30 august – 4 septembrie 2014, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu 

• Bilete: online, prin Eventim.ro, precum si la casieria Filarmonicii 

• Programul Festivalului: www.clarahaskil.ro 

Doar 10 zile mai sunt până la începerea primei editii a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil.

Iubitorii de muzica clasica dornici sa ia parte la recitalurile si concertele unice din cele sase seri de Festival isi pot procura bilete fie prin reteaua Eventim ​.ro​, fie la casieria Filarmonicii din Sibiu (informatii, la telefon – 0745.991.779). Biletele sunt impartite pe 3 categorii de preturi (56 lei – categoria VIP, 36 lei – categoria I si 20 lei – categoria II).

Armonie, interpretare la cele mai inalte standarde, pasiune si iubire neconditionata pentru muzica clasica – acestea sunt doar cateva dintre calitatile pe care le putem asocia numelui Clara Haskil, calitati pe care Festivalul isi propune sa le impartaseasca publicului si sa le duca mai departe.

Festivalul a luat nastere la initiativa pianistei Alina Azario.

Născută la Bucureşti, pe 7 ianuarie 1895, Clara Haskil s-a perfecţionat la Paris şi a concertat alături de mari muzicieni ai lumii, care au făcut istorie: dirijorul Herbet von Karajan şi marele pianist Dinu Lipatti – care i-a devenit şi apropiat. În 1942, Clara Haskil s-a stabilit la Vevey, în Elveţia. În prezent, în recunoaşterea valorii ei, unul dintre cele mai importante concursuri de muzică clasică din lume, cu o tradiţie pe peste 50 de ani, care are loc chiar în acest oraş, îi poartă numele: Concursul Internaţional de Pian „Clara Haskil”.

Clara Haskil a lăsat nu doar o moştenire muzicală excepţională, marcând generaţii de muzicieni, ci şi o mărturie unică, profund umană, despre fragilitatea artistului, despre dedicare până la abandonul de sine şi despre respectul datorat publicului.

Cu o dăruire inegalabilă faţă de muzica clasică, cu dorinţa de a căuta cele mai bune acorduri, Clara Haskil a atins gloria abia la vârsta maturităţii, deşi numeroşi critici şi muzicieni de renume internaţional i-au pus în lumină valoarea.

„Într-o epocă în care pianiştii prestigioşi nu lipsesc, m-am întrebat asupra caracterului unic al cuvântului şi interpretării Clarei Haskil. Ascultând-o cântând un concert de Mozart sau de Beethoven, aveai senzaţia că totul era corect în mod natural – tempi, nuanţe, frazare –, ceea ce suscita între dirijor şi solist un dialog care făcea inutilă orice discuţie prealabilă, pusă la punct cu oricâtă trudă. Şi artiştii muzicieni de orchestră, atât de sensibili la calitatea acestui acord, erau uluiţi la prima repetiţie şi aveau o plăcere vădită să o acompanieze”, povestea dirijorul de geniu Herbert von Karajan despre Clara Haskil în prefaţa volumului Clara Haskil de Jerome Spycket, Editura Muzicală, 1987.
• „Clara Haskil este însumarea perfecţiunii pe pământ.” (Dinu Lipatti)
• „În viaţa mea am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein şi pe Winston Churchill.” (Charlie Chaplin)
• „Clara cea perfectă!” (Rudolf Serki)
• „Arta ei interpretativă e cel mai frumos lucru de pe pământ.” (Wilhelm Backhaus)
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite