"De ce eu? / Cristian" al lui Tudor Giurgiu, selectat în programul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul cinematografic "De ce eu?/ Cristian", regizat de Tudor Giurgiu, a fost selectat în programul CineLink al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, informează site-ul evenimentului.

Programul CineLink Work in Progress, care include, anul acesta, şapte filme, este dedicat proiectelor care sunt în stadiul de postproducţie şi oferă creatorilor acestora ocazia de a obţine sprijin financiar. Programul se va desfăşura pe 20 şi 21 august.

Astfel, au fost selectate proiectele "Nasa Svakodnevna Prica/ Our Everyday Life", de Ines Tanovic, "Lazhesvidetel/ False Witness", de Iglika Triffonova, "Ha'har/ Mountain", de Yaelle Kayam, "Raneni Angel/ The Wounded Angel", de Emir Baigazin, "De ce eu?/ Why Me?", cunoscut sub titlul de "Cristian", de Tudor Giurgiu, "Mama/ Mother", de Vlado Skafar, şi "Druga strana svega / The Other Side of Everything", de Mila Turajlic.

Secţiunea are două premii, Post Republic Award, constând în servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, şi Restart Award, în valoare de 20.000 de euro.

image
"Filmul “De ce eu?”, cel de-al treilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, a fost selecţionat la Cinelink, secţiunea Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, dedicată profesioniştilor din industria de film. Unul dintre programele sale - se adresează filmelor aflate în faza de postproducţie. Este o bună ocazie pentru producători să prezinte filmul reprezentanţilor unor festivaluri de film, distribuitorilor sau agenţilor de vânzări sau să găsească soluţii pentru finalizarea filmului. Filmul “De ce eu?” este o co-producţie între România – Bulgaria şi Ungaria, care a primit sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi Bulgaria şi sprijinul organismului european Eurimages, care sprijină co-producţiile europene. Filmul este deja un proiect de mare amploare, care a implicat profesionişti de film din toate aceste ţări şi care este foarte aşteptat", a declarat, pentru Adevărul, Oana Giurgiu (foto, alături de Tudor Giurgiu), producător Libra Film.

Lungmetrajul "Cristian", regizat de Tudor Giurgiu, spune povestea unui tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie. La Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din 2012, regizorul Tudor Giurgiu declara că tema următorului său lungmetraj este povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la vârsta de 29 de ani. Tudor Giurgiu a obţinut o finanţare de 760.000 de lei pentru proiectul cinematografic "Cristian", la concursul din 2011 al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Regizor şi producător cu multe premii în palmares

Tudor Giurgiu este, printre altele, membru al Academiei de Film Europene, fondator şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi al Festivalului de Film Horror & Fantastic "Lună Plină", dar şi iniţiator al galei premiilor Gopo. Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Film şi Teatru, secţia regie film şi a lucrat ca asistent de regie al unor importanţi regizori români, precum Lucian Pintilie şi Radu Mihăileanu. A produs şi regizat numeroase reclame şi videoclipuri. În perioada 2005 - 2007, Tudor Giurgiu a fost directorul general al Televiziunii Romane.

Lungmetrajul său de debut, "Legături bolnăvicioase", a fost selectat în secţiunea Panorama a ediţiei din 2006 a Festivalului de la Berlin şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, "Despre oameni si melci", s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (fiind filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012), cât şi internaţional (premiul special al juriului la Festivalul de laVarşovia şi premiul pentru cel mai bun film al secţiunii "Punto di Encuentro" la Valladolid). 

"Superman, Spiderman or Batman" a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care şi premiul Academiei de Film Europene pentru cel mai bun scurtmetraj. De asemenea, a produs filme precum "Katalin Varga", de Peter Strickland (Ursul de Argint pe 2009 la Berlinale), "Misiunea directorului de resurse umane", de Eran Riklis (premiul publicului - Locarno 2010), "Cenuşă şi sânge", al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), şi "Undeva la Palilula", un proiect vast şi îndrăzneţ al celebrului regizor de teatru şi operă Silviu Purcărete.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite