Cannes 2017: Ministrul Culturii din Israel a iscat controverse pe covorul roşu, într-o rochie cu mesaj politic: „Încă o scenă din filmul de groază în care joacă Regev“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miri Regev, ministrul Culturii din Israel, a purtat, miercuri, pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Cannes, o rochie cu un imprimeu inedit care a stârnit un val de controverse şi ironii pe reţelele sociale.

Miri Regev, ministrul Culturii din Israel, a participat miercuri seara la ceremonia oficial[ de deschidere a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, unde a luat parte la proiecţia filmului „Les Fantomes d'Ismael“, de Arnaud Desplechin. Rochia ei a atras atenţia şi a stârnit comentarii, din cauza unui imprimeu cu imaginea panoramică a Oraşului Vechi din Ierusalim, considerat o declaraţie politică în contextul conflictului arabo-israelian.

Prin rochia creată la comandă de designerul Aviad Arik Herman, ministrul şi-a dorit să marcheze a 50-a aniversare a Războiului de Şase Zile, ce a avut loc între 5 şi 10 iunie 1967, în urma căruia forţele militare ale Israelului au preluat controlul asupra Ierusalimului de Est.

Israelul a pretins ulterior suveranitatea asupra întregului oraş, însa cele mai multe dintre ţările lumii - inclusiv ONU - consideră şi în zilele noastre partea estică a Ierusalimului, inclusiv Oraşul Vechi, un teritoriu aflat sub ocupaţie militară. Atât israelienii, cât şi palestinienii consideră că Ierusalim este capitala lor.

„Sunt mândră să sărbătoresc această dată istorica prin artă şi modă şi sunt bucuroasă că această creaţie a designerului israelian Aviad Herman este atât de emoţionantă şi onorează frumosul statut al capitalei noastre eterne, Ierusalim“, a declarat ministrul Miri Regev, potrivit publicaţiei Times of Israel, citată de Ştirile ProTV.

Lierii palestinieni şi mulţi alţi observatori  au reacţionat cu indignare la cuvintele şi la declaraţia de modă a doamnei Regev. Un jurnalist de la ziarul liberal Israelian Haaretz a numit vestimentaţia „un act agresiv, cinic şi oportunist“.

 „A fost încă o scenă din filmul de groază colonialist în care joacă Regev şi pentru care suntem cu toţii aruncaţi, împotriva voinţei noastre, ca audienţă“, a scris Shira Pur, potrivit The Independent.

Utilizatorii reţelelor sociale s-au grăbit fie să laude, fie să critice şi să ridiculizeze ţinuta ministrului. În timp ce unii au numit-o „rochia anului“, alţii au prelucrat imaginea în Photoshop pentru a reda ceea ce a reprezentat, din perspectiva lor, conflictul arabo-israelian, pe scurt: teroare şi suferinţă.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite