Regizoarea Nona Ciobanu a avut succes in America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Teatrul Foarte Mic a avut loc premiera piesei "Orfeu sau cum sa te dezbraci de pene", de Gellu Naum, regizata de Nona Ciobanu. Spectacolul, care s-a bucurat de succes la festivalul "East Meets

La Teatrul Foarte Mic a avut loc premiera piesei "Orfeu sau cum sa te dezbraci de pene", de Gellu Naum, regizata de Nona Ciobanu. Spectacolul, care s-a bucurat de succes la festivalul "East Meets East" din Cambridge, va putea fi vazut de bucuresteni maine, la ora 19. Nona Ciobanu este si director artistic al Fundatiei Culturale Toaca.
- Tinerii regizori incearca sa atraga atentia asupra lor socand vizual sau promovand un text inedit, pe scena. Faceti parte din aceasta categorie de creatori de arta?
- Mi-au fost straine intotdeauna gruparile, grupurile sau modelele, iar incercarea de a soca, nu are nici o legatura, din punctul meu de vedere, cu latura artistica. Iar povestea cu a fi "trendy" nu-mi spune absolut nimic.
- Ati montat anul trecut in SUA. Viziunea dvs. est-europeana asupra vietii si teatrului a avut succes peste Ocean?
- imi este greu sa inteleg cum e cu viziunea est-europeana. Si mai trebuie sa fie si asupra teatrului sau vietii. Eu stiu ca cel mai greu lucru este sa ai intr-adevar ceva de spus. Ca esti eschimos sau aborigen, conteaza mai putin. Da, spectacolul pe care l-am pus in scena in America, "Dragostea celor trei portocale" dupa Carlo Gozzi, a fost bine primit, si de public, si de critica.
- Exista si in America actori si regizori care se plang ca sunt prost platiti sau ca nu au conditii potrivite pentru desfasurarea muncii lor?
- Oriunde in lume se vor gasi artisti prost platiti. Sigur, si in America. Acolo este insa normal, ca 3-6 luni dintr-un an, sa lucrezi intr-un bar sau in orice alta profesie, iar restul timpului sa ai contracte ca actor. Eu am lucrat intr-un teatru fondat de Gregory Peck in 1947, un teatru regional, asta inseamna un teatru care este ca importanta imediat dupa Broadway, deci un loc care nu se plange de lipsa banilor. Salile au fost pline la toate cele 42 de reprezentatii, si asta in America este extrem de important pentru producatori, iar biletele costau intre 28 si 52 $.
- Iubiti provocarile, jocul de-a paradoxul?
- Am sentimentul ca la fiecare colt de strada te asteapta un paradox. imbracat in palton. Trebuie doar sa-l recunosti.
- Publicul dvs. are nevoie de o cultura vasta pentru a va descifra spectacolele?
- Eu am avut ca profesori doi artisti exceptionali: Dan Micu si Silviu Purcarete. Purcarete ne spunea mereu ca si Grivei trebuie sa inteleaga ceea ce se intampla pe scena. Sigur, pana unde poate Grivei. Dar asta, deja, nu mai e treaba ta ca artist. E o lectie care mi-a placut.
- Lumea teatrului e mai frumoasa decat lumea reala?
- Mie tocmai asta imi place, ca nu stiu unde se termina o lume si unde incepe cealalta.
- Credeti ca spectacolul care a avut premiera vineri, Orfeu... , ne va putea reprezenta fara jena la festivalurile internationale?
- "Jena" este ca atunci cand te strange pantoful. Nu cred ca are vreo legatura cu o cautare artistica in teatru. Spectacolul ,,Orfeu" a participat deja la un festival de teatru, in Anglia - un festival mic, aflat la inceput, care a avut loc la Cambridge, cu ocazia inaugurarii unui teatru nou. Un teatru pentru care englezii au gasit 7 milioane de lire sterline, pentru a fi construit. E greu sa traduci in cuvinte cum e sa joci pe scena unui teatru care si-a deschis usile pentru prima data, in prezenta ta. Daca spun ca e impresionant, am sentimentul ca e prea putin. Spectacolul a avut un public generos - un public de festival, numeros - atata cat poate sa aiba un festival mic, si a mai primit si alte invitatii in Europa.
- Tinerii care fac parte din "generatia Internet" pot fi atrasi de mesajul noului dvs. spectacol?
- Eu nu stiu sa fac teatru cu mesaj. Sau mai bine spus sa explic mesaje. Si mai ales pe cele ale spectacolelor mele.
- Aveti idei fixe in teatru?
- Teatrul are idei fixe despre mine.
- Spectacolul este realizat in colaborare cu Studioul Toaca. Ce alte proiecte sunt in desfasurare la acest centru cultural?
- In prezent, Studioul Toaca gazduieste instalatia video "Unitati de locuire", a artistilor Florin Tudor si Mona Vatamanu, eveniment organizat in colaborare cu Centrul International pentru Arta Contemporana.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite