Film despre copiii orfani din România, realizat de producătorul filmelor Disney "The Lion King" şi "Frumoasa şi Bestia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nominalizat de două ori la premiile Oscar, maestrul poveştilor, producătorul Don Hahn, ne-a uimit cu "Who Framed Roger Rabbit", ne-a făcut se ne îndrăgostim de "Frumoasa şi Bestia" şi a capturat imaginaţia noastră cu producţia cu cele mai mari încasări din istoria filmului, de animaţie, "The Lion King".

Însă pentru cel mai recent proiect al său,  filmul documentar "Hand Held", el nu a avut nevoie de o intrigă fantastică pentru a cuceri audienţa. Hahn s-a concentrat asupra lui Mike Carroll, un fotojurnalist din Massachusetts, şi asupra miilor de orfani din România, despre care Carroll a aflat prima dată în 1989, scrie Evergreen Park.

Imaginile cu cei aproximativ 400.000 de copii bolnavi şi neglijaţi din România, care au fost abandonaţi după căderea regimului comunist şi asasinarea dictatorului român Nicolae Ceauşescu, sunt greu de privit, emoţionante. Dar acest film nu este despre orfelinate, ci prezintă povestea de viaţă a unui fotograf care face diferenţa, accentul căzând pe ultimii 20 de ani din viaţa sa, de când şi-a început activitatea caritabilă la noi în ţară. Carroll, prezent în România pentru a surprinde în imagini perioada tulbure din ţară, a făcut o descoperire înfricoşătoare: orfelinate pline cu copii aflaţi pe moarte din cauza unei epidemii de SIDA. Imaginea orfelinatelor româneşti l-a şocat pe Carroll: leagăne murdare, vopsea căzută de pe pereţii cu mucegai, iar în morgi zăceau cadavrele copiilor, în stare de descompunere. Fotografiile uimitoare cu copiii şi locul în care aceştia au trăit şi murit, au ajuns rapid în atenţia lumii occidentale, şi i-au adus lui Carroll o nominalizare la Premiul Pulitzer. Fotografiile făcute de Carroll au fost, în mare parte, în alb şi negru şi au fost publicate în ziarele The Boston Globe şi The New York Times, ulterior fiind preluate şi de publicaţii de prestigiu, precum The New York Times, The Wall Street Journal, Newsweek sau Business Week.



Din acel moment, Carroll şi soţia sa, Joan, s-au angajat să-i ajute pe copiii dintr-o ţară pe care abia o ştiau şi să atragă atenţia asupra acestei crize la nivel internaţional, angajament ce îl respectă şi în ziua de azi. El a adus medici şi voluntari la casele de copii şi a fondat organizaţia non-profit "Romanian Children's Relief", dedicată sprijinului copiilor nevoiaşi. Mulţumită eforturilor sale, mii de copii din orfelinate au fost adoptaţi sau duşi în centre de plasament, în timp ce majoritatea orfelinatelor văzute de el în urmă cu mai bine de două decade au fost închise. Chiar şi în ziua de azi, Carroll călătoreşte în România pentru a-i ajuta cum poate pe copiii cu nevoi speciale.

Povestea acestor copii şi efortul depus de Carroll constituie subiectul documentarului "Hand Held" proiectat în campusuri universitare şi în cadrul diverselor festivaluri de film de pe teritoriul Statelor Unite.

"Simt că există o lipsă de eroi şi modele în cultura noastră, altele decât Charlie Sheen sau surorile Kardashian. Dar există o altă categorie de cetăţeni care fac ceva interesant, iar povestea lor trebuie spusă tuturor. Povestea lui Mike este foarte convingătoare şi foarte relevantă pentru ziua de azi. M-am gândit, «uite un tip care, fără tam-tam, desfăşoară activităţi de strângere de fonduri. Hai să îl scoatem din anonimat şi să-l prezentăm lumii întregi »", a spus Hahn.

Producătorul priveşte România ca pe o ţară frumoasă, dar este de părere că locul nu este la fel de important ca protagonistul şi cauza lui.

"Faptul că e vorba de România este un aspect secundar. Mike ar fi putut face acelaşi lucru în Africa sau în Baltimore. Ideea este să căutam cel mai mare bine şi modul de a ajuta la organizarea şi implicarea oamenilor în problemele sociale", a mai spus Hahn.

Din punctul de vedere al lui Carroll, ceea ce urmăreşte filmul şi organizaţia "Romanian Children’s Relief", este să determine comunitatea să fie parte a soluţiei şi să inspire acţiunile de caritate.

Pentru documentarul de 80 de minute, Hahn a filmat în Boston, Bucureşti şi Bistriţa. Premiera europeană a filmului a avut loc pe 4 decembrie 2010, la Muzeul Naţional de Artă al României, în Bucureşti. Pe 14 aprilie 2011, filmul va fi difuzat, în cadrul unui eveniment caritabil, la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj.

image
Documentarul Hand Held
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite