Amintirea de neuitat a primei ţigări
0Şerban Foarţă, Andrei Codrescu, Aurora Liiceanu sau Cheloo de la Paraziţii povestesc cum au fumat prima dată. Lansat de curând la Editura Art, volumul „Primul meu fum“ cuprinde istorii personale despre iniţierea într-o plăcere interzisă minorilor.
Antologia face parte din seria „Prima dată", în care au mai apărut volumele „Prima mea beţie", „Primii mei blugi" şi „Prima mea dezamăgire în dragoste".
Citiţi şi:
Renunţarea la fumat scade nivelul de stres
Cum scapã fumãtorii de cancerul pulmonar?
Printre cei care au dorit să-şi amintească despre prima ţigară fumată şi să povestească despre ea se numără Şerban Foarţă, Livius Ciocârlie, Vasile Ernu, Philip O'Ceallaigh, Aurora Liiceanu, Adrian Schiop, sau Răzvan Ţupa (scriitori), Lia Perjovski, Michele Bressan (artişti vizuali), Cheloo de la Paraziţii, Antoaneta Ralian (renumita traducătoare) sau „pop-gânditorul" şi „pop-scriitorul" Costi Rogozanu.
Practicile plăcerii vinovate
Poetul Şerban Forţă îşi aminteşte cum a cedat ispitei, acasă, în copilărie, „cu frica-n sân". Psiholog de profesie, Aurora Liiceanu a încălcat un tabu social fumând, la 17 ani, într-un tren, când a primit o reacţie în jurul căreia şi-a construit textul din volum: „Ce mică eşti şi ce de mult fum scoţi!" La Sibiu, scriitorul Andrei Codrescu a tras primul fum dintr-o „ţigară răsucită din «Flacăra Sibiului» şi compusă din chiştoace culese de-un golan şi fost puşcăriaş".
Andra Matzal, coordonatoarea volumului, a explicat pentru „Adevărul": „Primele fumuri, de cele mai multe ori consummate în copilărie sau adolescenţă, vin la pachet cu un întreg arsenal de practici, gesturi, ritualuri personale sau coordonate sociale.
Se fumează în anii '60, se fumează în anii '80, '90 şi 2000; se fumează ţigări fără filtru, furate direct din fabrică şi puse la uscat în spatele caloriferului, se fumează ţigări din afară, ţigări cumpărate la bucată sau procurate de la contrabandişti, se fumează jointuri pe ascuns sau se aprinde Bulibuleatorul. Câteva dintre autoarele din volum şi-au aprins cea dintâi ţigară în vremurile în care fumătoarele erau privite cel puţin cu suspiciune. "
Iniţiativă recuperatoare
În ce priveşte oportunitatea unei asemenea cărţi într-o epocă obsedată de sănătate, coordonatoarea volumului a explicat: „În plină strategie globală anti-fumat, apariţia unei cărţi despre primele fumuri - povestite prin filtrul amintirii, automat nostalgic - poate părea contraintuitivă.
Însă cele 28 de istorii personale din carte funcţionează, într-o oarecare măsură, ca o recuperare a literaturii intoxicărilor benigne, relativ absentă în spaţiul nostru cultural. Aceste episoade autobiografice aparţinând unor autori cu backgrounduri şi stiluri foarte diferite, se intersectează într-o zonă oarecum antropologică a discursului despre fumat."
"Am simţit că sunt caraghioasă, că mă dau mare cu ţigara-n gură."
Aurora Liiceanu
scriitoare
Atracţia incontrolabilului
Vasile Ernu: „Nimic nu este mai tentant pentru om, mai ales pentru un adolescent riguros educat, decât procesele, experienţele «marilor deconectări» de la realitate, de la micimile vieţii cotidiene, de la regulile standardizate şi pline de obsesii morale. Ce e mai tentant decât înaltul zborurilor iraţionale, visele şi emoţiile iraţionale care te duc într-o lume a fantasmelor. Nimic nu e mai atrăgător decât lumile pe care nu le poţi controla. Lipsa de control face să se dizolve tot ceea ce până atunci avea un sens atât de puternic pentru tine." (fragment din volum)
Plăcerea şi neplăcerea cer o ţigară
Antoaneta Ralian: „Am fumat 55 de ani, din 1945 până în 2000, în medie cam un pachet pe zi.
Când lucram, bineînţeles, fumam pentru inspiraţie şi forţă, când mă odihneam - nimic mai relaxant decât o ţigară; când eram nervoasă şi supărată - singurul calmant, ţigara; când eram veselă, mă regalam cu o ţigară; succesele profesionale erau celebrate cu o ţigară; eşecurile, atenuate cu o ţigară.
Când aveam musafiri, fumam de nerăbdare aşteptându-i, pe urmă fumam cu musafirii, de plăcere; când plecau, fumam de uşurare. Nu exista emoţie, senzaţie de plăcere sau de neplăcere care să nu ceară o ţigară." (fragment din volum)