Gelu Duminica

Director executiv Agenţia „Împreună“

„Nu înţeleg de ce vă agitaţi! Eu îl iubesc şi el mă iubeşte! Şi în ciuda celor întâmplate nu mă îndoiesc că iubirea lui.” Fardul aplicat pe faţă este în exces si rujul strident evidenţiază conturul buzelor, încă, umflate. Chiar şi aşa, machiajul nu reuşeşte să-i acoperă vânătăile lăsate de loviturile primite şi buza pare că încă-i sângerează.

„Ai un frate, Viorel?” m-a întrebat unul dintre profesorii care ne asista la examenul de admitere in liceu. „Da” zic eu mândru şi oarecum bucuros că poate-mi fac rost de vreo „pilă”. „Bun băiat, însă tare-n gură” zise profu' înfingându-şi privirea-n mine. Am lucrat trei ore cu el stând numai în spatele meu. Îi simţeam bătăile inimii şi mirosul de alcool emanat îmi dădea dureri de cap.

„Dacă ceva o să lipsească la muncă, la cine crezi că o să se uite primul?”. Din cei 50 de ani de muncă, tatăl meu a petrecut 40 de ani în acelaşi loc. A început ca muncitor docher în port şi, în ciuda celor 7 clase ale sale, a ieşit la pensie ca responsabil încărcări - descărcări. Îi trecea prin mână toată marfa pe care România o trimitea la export prin portul de la Galaţi şi semnătura lui era precum pecetea lui Sfântu’ Petru.

În aceste zile citesc tone de mesaje în care cuvântul de ordine este „restauraţie”. Măsurile luate de cei ce au câştigat alegerile şi au format guvernul, reduc sau chiar anulează unele măsuri luate de guvernul Cioloş în anul 2016. Un atac asupra democraţiei sau punerea în aplicare a unei agende, deja anunţate, care a primit şi susţinere populară?

Ultimele zile au fost despre Ghiţă. Sebastian Ghiţă. Apar discuţii cu cucuveaua mov, auzim interpretări ale unor melodii în care se proslăveşte „statul de drept“ şi pare că mai toată politica românească se învârte în jurul domniei sale. Îl vedem la televizor non-stop, înregistrat şi-n reluare, mai ceva decât Dan Diaconescu, şi zicerile sale sunt comentate de zeci de analişti.

Vezi mai multe