60 de tineri talentaţi uniţi sub o singură baghetă
0Vara asta ascultăm multă muzică clasică! O orchestră proaspăt creată va susţine concerte acolo unde ne aşteptăm mai puţin: în transportul public, la Piaţa Centrală sau chiar pe acoperişuri.
Piotr Ilici Ceaikovski, Antonin Dvorak sau Leonard Bernstein. Îi vom auzi la Chişinău şi nu aşezaţi comod pe scaunele din sălile de concert, ci în troleibuze sau în parcuri. Iniţiativa vine din partea unui grup de tineri uniţi de pasiunea pentru muzica clasică, proiect cunoscut în toată lumea cu denumirea de Youth Orchestra. Este o pistă de lansare pentru cei care îşi doresc să ajungă la excelenţă.
TOT MUZICIENII SUNT ŞI SPECTATORI
„Avem nevoie vitală de o orchestră ca asta la Chişinău. Sunt mulţi tineri care au talent şi devotament, dar nu au o platformă ce i-ar uni, unde să dispară orice divergenţă", explică Adriano Marian, coordonatorul proiectului Chişinău Youth Orchestra.
Pe tânărul muzician de 23 de ani îl întâlnim la Filarmonica Naţională. E prins cu audiţiile instrumentiştilor gata să ne servească muzică de calitate.
„Tinerii selectaţi îşi propun să educe o nouă generaţie de consumatori de muzică clasică. Marele regret al artiştilor de la Chişinău este faptul că la concerte vin doar artişti, rudele şi prietenii celor care evoluează. E trist să constatăm că noi, muzicienii, cântăm tot pentru noi", mai spune Adriano Marian.
UN VIITOR PESTE HOTARE
Dirijorul promite că în luna august vom avea surprize. Până atunci, cei 60 de tineri care îşi fac studiile la Chişinău, dar şi la Sankt Petersburg sau Viena, vor repeta întruna.
„Vom apărea acolo unde va fi un flux mare de oameni, în parc, în transportul public şi chiar la Piaţa Centrală, adică unde vom putea fi printre oamenii de rând. Vrem să-i facem pe moldoveni să înţeleagă că acest fel de muzică este şi pentru agricultori, şi pentru profesori, şi pentru politicieni", afirmă Adriano Marian.
Tinerii care au investit ani buni în pasiunea lor de a mânui un instrument spun că viitorul lor în Moldova este incert. „Din păcate, oamenii de la noi nu au destulă deschidere pentru o astfel de muzică. Asta mă face să cred că nu are viitor", mărturiseşte Mihai Galbură (18 ani) de la Colegiul republican de muzică „Ştefan Neaga".
„Peste hotare, sălile de concert sunt pline cu oameni de toate vârstele, iată de ce mulţi muzicieni talentaţi de la noi aleg să plece din ţară", spune şi Vlad Muşat (20 de ani), elev la Liceul „Ciprian Porumbescu", care se trage dintr-o familie de muzicieni.
„Acest tip de iniţiativă este extrem de importantă pentru viaţa culturală a unei ţări. Orchestrele de tineret aduc o gură de aer proaspăt în peisajul vieţii muzicale şi, după cum se observă în ţările cu o tradiţie în astfel de proiecte, ridică extraordinar nivelul orchestrelor profesioniste", susţine dirijorul român Gabriel Bebeşelea, venit la Chişinău pentru a-i instrui pe tinerii de la noi.
„Potenţialul dovedit de către tineri la audiţii este imens. Foarte mulţi au demonstrat o muzicalitate de mare viitor.“
Gabriel Bebeşelea, dirijor
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md