CAPCANE Cămătarie la minut, cu acte în regulă, în Chișinău
0Dacă te-ai împotmolit în datorii şi ai nevoie urgent de bani, poţi lua un credit rapid. Ai grijă însă că poţi să te arzi cu dobânzile exagerate şi chiar să-ţi pierzi maşina. Fără a fi reglementate de stat, firmele de microcreditare din Capitală percep comisioane şi de 130% din suma solicitată.
Creditul prin sms sau doar cu buletinul de indentitate într-o oră par nişte soluţii salvatoare când eşti la ananghie. În realitate, pregăteşte-te să plăteşti dobânzi şi comisioane usturătoare. Reporterii „Adevărul" au verificat valoarea împrumuturilor mici oferite de firmele non-bancare din Chişinău, dar şi clauzele ascunse prin care acestea sunt acordate.
De exemplu, la Credit Rapid, pentru 5.000 de lei, pe care-i returnezi în rate fixe timp de 12 luni, ţi se cere să-ţi pui gaj maşina. Ulterior, firma adaugă un comision de 300 de dolari la banii solicitaţi şi calculează o dobândă de 13,55% din suma finală. Astfel, peste un an ajungi să returnezi 11.528 de lei sau de 2,3 ori mai mult decât ai luat cu împrumut.
La SMS Credit, însă, perioada maximă de rambursare a unui credit de 5.000 de lei e de trei luni. Cu dobânda de 19% şi cei 500 de lei percepuţi drept comision de acordare, plăteşti în total 6.450 de lei.
„Chiar dacă dobânda e mai mare, avem o reacţie mai rapidă decât la bănci. La noi apelează vânzători de la piaţă, muncitori de la fabrica Bucuria, lucrători de la Calea Ferată sau oameni care au patente. 90% din creditele pe care le oferim sunt un fel de avans la salariu", spune Alexei Pascal, inspector de credite la SMS Credit, adăugând că sumele cel mai des contractate variază între 1.000 şi 3.000 de lei.
Banca Naţională a micşorat rata de bază. Se vor ieftini şi creditele?
Dacă nu achiţi la timp ratele, după o întârziere de 20 de zile, începe calvarul. „Prin judecată, punem sechestru pe bunuri sau pe buletinul de identitate, interzicem datornicilor să iasă din ţară şi să-şi perfecteze acte de stare civilă", precizează inspectorul.
La Iute Credit, condiţiile sunt şi mai aspre. „Dăm până la 10.000 de lei pe un an, cu dobânda de 17%. Plus un comision lunar de 100 de lei pe lună. Nu-i un procent, e o sumă fixă stabilită de administraţia noastră", ne explică Irina Stradnic, expert de credite la firma menţionată. Cu alte cuvinte, dacă iei un credit de 5.000 de lei pe un an, dai înapoi 7.050 de lei, cu 41% mai mulţi bani decât ai încasat, fără să ai certitudinea că patronii nu umflă peste noapte procentele.
SIGURANŢA DE LA BANCĂ
„Am luat bani de la Iute Credit, între 3.000 şi 5.000 de lei. Dobânzile nu sunt chiar în regulă, dar mă bucur că am încheiat totul", spune Natalia Roşca, administrator la o grădiniţă din Chişinău. „M-am interesat de un credit de consum, dar nu-mi convine. Mi-au cerut 140% pe an. Merg la o bancă, sper să fie mai bine", mărturiseşte Vladimir Munteanu, un vânzător în vârstă de 42 de ani, dezamăgit de oferta unui alt furnizor de microcredite.
Experţii ne recomandă să apelăm la serviciile unei bănci. Chiar dacă formalităţile durează câteva zile şi ai nevoie de mai multe acte, poţi să fii sigur că toate condiţiile de creditare rămân neschimbate, dobânzile sunt mai mici, iar datele tale personale sunt în siguranţă.
Credite din împrumuturi
În Republica Moldova operează peste 50 de companii de microcreditare. Formula este accesibilă pentru orice persoană juridică.
„Firmele plasează bani în depozite bancare, iar cu acestea îşi garantează împrumuturile pe care le iau de la băncile moldoveneşti şi din exterior. Bani din care creditează, la rândul lor, clienţii. Din acest motiv, ofertele de creditare sunt şi mai scumpe, pentru că includ plăţile la bănci şi marja de profit a microcreditorului", explică Ion Tornea, economist la IDIS Viitorul.
Banca de Economii, trasă în jos de datornici
Dacă sectorul bancar se raportează la Banca Naţională a Moldovei, firmele care acordă credite la minut nu au încă o autoritate financiară care să le reglementeze activitatea, mai precizează expertul.
În prezent, oamenii păcăliţi de împrumuturile rapide îşi pot face dreptate doar prin judecată. „Consumatorii sunt ademeniţi prin credite oferite în decurs de o oră. Apoi se trezesc cu nişte comisioane uriaşe. Noi pregătim un proiect de lege prin care să impunem restricţii la comisioane şi să asigurăm transparenţa contractuală. După aprobarea legii, păgubiţii se vor putea adresa la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor", precizează Anatolie Silitari, şeful Direcţiei Protecţia consumatorilor şi supravegherea pieţei, din cadrul Ministerului Economiei.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md