Fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza figurează şi în acest an în Top Forbes 500 Miliardari
0Fostul director general adjunct al Rompetrol s-a concentrat în ultimul an pe afacerea magazinului online Elefant.ro, dar şi pe proiectele fondului de investiţii GreenLight Invest.
Anul acesta, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova la sfârşitul anilor '90, s-a concentrat mai mult pe afacerile din România şi din Europa de Vest. Notorietatea lui Ion Sturza în mediul de afaceri din România a crescut exponenţial după toamna lui 2007, mai precis după vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz. La momentul respectiv a fost considerat unul dintre artizanii tranzacţiei. În egală măsură, Sturza a făcut anul acesta investiţii noi dar a şi ieşit din unele afaceri - precum cele din Kazahstan, explică el. Revenind la România, focusul său a fost magazinul online Elefant.ro a cărui lansare din 2010 a suprins prin dimensiunea investiţiei - peste un milion de euro. Sturza spune că Elefant.ro va fi mai mult decât un retailer online de carte - ceea ce este, în esenţă, acum - urmând să devină o platformă generalistă, după modelul Amazon.com. De altfel, omul de afaceri a achiziţionat o mică firmă IT pentru a dezvolta platforma online.
Elefant.ro este o investiţie care face casă bună cu Editura Litera, o altă afacere a antreprenorului. Editura Litera a editat colecţia de carte românească de la „Jurnalul Naţional". Sturza îşi derulează proiectele prin intermediul fondului de investiţii GreenLight Invest în care este asociat cu mai mulţi investitori. Fondul a anunţat că pentru anii de criză avea de investit circa 20-30 milioane de euro. Planul lui Sturza era să cumpere businessuri de familie aflate în dificultate din ţări occidentale precum Austria sau Elveţia. Spune că acest plan nu a putut fi pus în aplicare din câteva motive: lipsa de transparenţă a business-urilor de familie şi naţionalismul acţionarilor care acceptă cu greu să cedeze controlul unor investitori din est.
PUŢINE INVESTIŢII ÎN ŢARA NATALĂ
Ca antreprenor, a experimentat de-a lungul anilor mai multe domenii de business precum industria alimentară, agricultura, imobiliarele, IT-ul, petrolul, distribuţia de gaze, industria textilă sau sectorul bancar. Imediat după 1990 a fondat şi condus Incon, cel mai mare producător de sucuri naturale şi conserve din Republica Moldova, afacere din care a ieşit cu totul. Totodată, a fost acţionar în Fincombank (o bancă din Republica Moldova). Şi în acest caz şi-a vândut participaţia. Mai are puţine investiţii în ţara natală, una dintre cele mai vizibile deţineri fiind un pachet de 20% din Rompetrol Moldova. Până în septembrie 2009 a ocupat funcţia de director general adjunct al întregului grup Rompetrol. A părăsit acest post, în condiţiile în care Dinu Patriciu a cedat în totalitate controlul către KazMunaiGaz.
Elefant.ro este o investiţie care face casă bună cu Editura Litera, o altă afacere a antreprenorului
„Forbes 500 Miliardari"
Clasamentul celor mai bogaţi 500 de români este un produs high-quality. Topul «Forbes 500 de Miliardari», pe piaţă din 17 octombrie, va avea 400 de pagini şi va cuprinde interviuri în exclusivitate cu antreprenori care nu au ieşit până acum în public, poveşti în premieră ale oamenilor de afaceri din România, precum şi amănunte inedite din viaţa personală. Ediţia din acest an vrea să-i aducă în prim plan nu doar pe cei a căror avere a scăzut, ci şi pe acei antreprenori, mai puţin cunoscuţi, care deţin şi conduc afaceri de zeci de milioane de euro, chiar în contextul crizei financiare prelungite.
Aflaţi de pe forbes.ro:
Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu
Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru
Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar
Mai puteţi citi şi:
30 de nume noi în Top 500 Miliardari 2011
Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români
Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500
Cele mai bogate femei din România
Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes
Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an