Comisia Europeană: România şi Bulgaria trebuie judecate corect pe Schengen. Trebuie să li se permită aderarea
0Bulgaria şi Romania trebuie să fie judecate obiectiv şi corect în privinţa aderării la spaţiul Schengen. Ambele ţări îndeplinesc condiţiile pentru a fi parte a spaţiul fără frontiere Schengen. Este o chestiune de încredere şi credibilitate: ambelor ţări ar trebui să li se permit accesul la Schengen.
Acestea au fost principalele precizări ale oficialilor Comisiei Europene, repetate în altă formulă, dar care au însoţit prezentarea de astăzi a rezultatelor evaluării Comisiei Europene pentru sistemele judiciare din România şi Bulgaria.
Citeşte cele mai importante critici din raportul interimar al Comisiei Europene (8 februarie 2012)
Au spus de multe ori, au repetat şi au mai precizat o dată: Nu există nicio legătură între monitorizarea pe justiţie şi aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Cel puţin, ar trebui să li se dea o perspectivă, a precizat Michele Cercone, purtător de cuvânt al Comisarului UE pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
Reprezentanţii Olandei au spus că reiau negocierile pe care le-au blocat după ce văd două rapoarte consecutive pozitive. Şi a apărut întrebarea: Comisia Europeană cum caracterizeză acest raport interimar: e pozitiv sau e negative.
"Nu veţi vedea Comisia Europeană să pună aceste evaluări în categorii: pozitive sau negative. Nu vom intra în această dezbatere", a spus Mark Gray, purtător de cuvânt al CE
"Dacă statele membre fac linkul politic între monitorizarea pe justiţie şi aderarea la Schengen este treaba lor sa explice. În chestiunea Schengen miniştrii sunt cei care votează, comisia nu", a spus Cercone.
Gray intervine: preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi comisarul pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom au spus nu doar când au fost la Sofia sau la Bucureşti ci la Consiliul European din decembrie, în faţa tuturor statelor membre că această chestiune, a aderării României şi Bulgariei la Schengen este una ce ţine de obiectivitate şi astfel ar trebui judecată.