Bruxelles: Preşedintele Comisiei Europene salută propunerile lui Merkel şi Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, au apreciat propunerile făcute astăzi de către preşedintele Sarkozy şi cancelarul Merkel ca "un pas binevenit în eforturile de a consolida guvernanţa din zona euro". Este vorba despre crearea unui "Guvern economic al UE" şi introducerea taxei pe serviciile finaciare.

"Ele reprezintă o contribuţie importantă politic adusă de liderii celor două mari economii din zona euro la această dezbatere. Provocările cu care ne confruntăm au făcut chiar şi mai clar că o monedă comun implică responsabilitate comună şi o coordonare mai strânsă a politicilor economice", se arată în anunţul celor doi transmis în această seară.

Introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare va fi un instrument-cheie pentru a ne asigura că sectorul financiar are o contribuţie mai echitabilă, mai arată Comisia Europeană care precizează că va face în curând o propunere în acest sens.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, au anunţat în această seară, după o întâlnire la Paris că vor "un adevărat guvern economic european" - o suprastructură care să fie format din şefii de stat şi de guvern din statele Eurozonei.

"Guvernul economic al UE" ar urma să fie condus, teoretic, de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Măsura, care va fi dusă la îndeplinire "pas cu pas", potrivit Angelei Merkel, ar fi menită să apere moneda unică europeană.

Sarkozy şi Merkel au cerut tuturor celor 17 state care folosesc moneda europene să înscrie în Constituţiile proprii prevederi legate de echilibrul bugetar. Decizia ar trebui aplicată până vara următoare, relatează Reuters, pentru a împiedica statele să mai ajungă la deficite excesive şi să prevină, pe viitor, o altă criză a datoriilor.

Statelor care au depăşit deja cu mult nivelul admis al îndatorării, li se va impune să taie între cinci şi şase procente din datorie în fiecare an. În această categorie intră Italia şi Irlanda.

Totuşi, parlamentele din fiecare stat membru al Eurozonei vor putea să îşi exercite încă un control concret asupra guvernului, a explicat şi Angela Merkel, în conferinţa de presă comună de la Palatul Elysee.

Propunerea pentru o administrare comună a zonei euro ar putea deschide drumul pentru introducerea obligaţiunilor comune europene pe care economiştii şi unii investitori le consideră vitale pentru salvarea monedei europene. Acestea ar putea elimina, pe viitor. necesitatea de a salva alte state europene prin infuzii financiare. Eurobondurile vor fi însă "rezultatul acestui proces al integrării", spune Sarkozy, şi ar trebui să fie ultimul pas.

De asemenea, Merkel şi Sarkozy au explicat că sunt de acord cu impunerea, din septembrie, a unei taxe pe serviciile financiare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite