UPDATE Alertă la Bruxelles! Neîncrederea loveşte pieţele financiare, Barroso cere măsuri rapide, Banca Centrală Europeană intervine, efectele nu se văd
0Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a trimis joi o scrisoare şefilor de stat şi de guverne din zona euro prin care le cere să ia măsurile convenite la Bruxelles, în timp ce comisarul pentru Afaceri Monetare, Oli Rehn, iese astăzi cu precizări suplimentare.
"Stabilitatea financiară a zonei euro trebuie protejate, cu toate instituţiile Uniunea Europeană jucând rolul lor pentru susţinerea deplină a statelor membre din zona euro", a scris Barroso în scrisoarea trimisă joi după ce pieţele financiare au dat semne de neîncredere din cauza problemelor Spaniei şi Italiei.
"Fac apel la grăbirea procedurile de aprobare pentru punerea în aplicare a deciziilor care vor face cât mai curând operaţională Facilitatea Europeană de Urgenţă (European Financial Stability Facility)", a scris Barroso în scrisoarea către liderii din zona euro menţionând că se aşteaptă ca guvernele şi parlamentele naţionale să aprobe rapid aceste măsuri.
Pericolul datoriilor Spaniei şi Italiei
Creşterea primelor de risc spaniole şi italiene (cea a Spaniei a ajuns chiar să depăşească cele 403 puncte de bază în comparaţie cu obligaţiunile germane şi a închis la peste 380) a pus ambele ţări în situaţie de urgenţă la începutul acestei săptămâni, notează presa spaniolă citată de PressEurope. Înrăutăţirea solvenţei economiei spaniole a fost negată însă de Bruxelles care a reclamat doar "presiuni speculative" în privinţa altor două ţări vizate de criza datoriilor: Spania şi Italia.
Loviturile repetate ale pieţelor împotriva datoriilor spaniole şi italiene atacă supravieţuirea zonei euro care se găseşte practic în pragul intemperiilor pentru că nu dispune încă de resorturile politice necesare pentru evitarea speculei împotriva datoriilor naţionale.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a anunţat, joi, la Frankfurt, că "urmare a reapariţiei tensiunilor pe unele pieţe financiare din zona euro", Consiliul guvernator al instituţiei a reluat achiziţiile de obligaţiuni şi a suplimentat fondurile puse la dispoziţia băncilor comerciale, pentru a opri extinderea crizei datoriilor suverane la Italia şi Spania.
În acelaşi timp, comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn, a anunţat pentru vineri o conferinţă de presă la Bruxelles.
Efectele pe pieţele financiare
Pieţele financiare au scazut, joi, după ce intervenţiile băncilor centrale din Europa şi Japonia nu au reuşit să calmeze preocupările investitorilor "asupra creşterii economice şi a crizei datoriilor din zona euro, scrie Finacial Times în ediţia electronică.
Banca Centrală Europeană a cumpărat titluri de stat pentru prima dată din luna martie, la doar câteva ore după ce Banca Japoniei a intervenit în pieţele valutare pentru a opri creşterea de yen-ului.
Investitorii şi-au păstrat însă temerile, deoarece majoritatea indicilor acţiunilor au intrat pe "corecţie" şi au căzut mai mult de 10 la suta in acest an.
VEZI în detaliu cum s-au prăbuşit pieţele financiare şi care au fost principalele cauze
"Asistăm la o criză de încredere larg răspândită. Băncile centrale şi-au pierdut credibilitatea ", a declarat Ed Yardeni, expert economic şi fost membru al US Federal Reserve, citat de Financial Times.
Convorbirea Sarkozy-Merkel-Zapatero
Președintele francez Nicolas Sarkozy va telefona astăzi după-amiază cancelarului german Angela Merkel și premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero pentru a discuta despre agitația de pe piețele financiare din ultimele zile, a spus un oficial al biroului președinției franceze.
"Vor fi două convorbiri diferite, în cursul după-amiezii, însă nu s-a confirmat încă ora," a spus un purtător de cuvânt al lui Sarkozy - care, conform acesteia, urmărește "secundă cu secundă" cum se dezvoltă situația de pe piețele financiare, în timp ce se află într-o vacanță pe coasta franceză.
CITEŞTE detaliile convorbirii dintre liderii UE după căderea pieţelor financiare