Rusia taie gazul către UE. Austria primeşte cu 30% mai puţin. România e afectată
0Comisia Europeană a confirmat că cel puţin şapte state membre UE, printre care şi România, se confruntă cu o scădere a furnizării gazelor dinspre Rusia în condiţiile în care temperaturile au scăzut puternic în toată Europa.
"Vă pot confirma faptul că există o descreştere a furnizării de gaz semnalată în Polania, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, România şi în Italia. Nu avem încă datele exacte, dar ieri în Austria scăderea era de 30%, Italia 24% şi în Polania 8%", a declarat astăzi Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al Comisarului pentru energie, Gunther Oettinger.
Citeşte şi:
Petrom şi ExxonMobil au găsit gaze naturale în perimetrul Neptun din Marea Neagră
Europenii susţin că primesc mai puţine gaze ruseşti din cauza României
Rusia nu a anunţat Bruxelles-ul că va lua recurge la aceste măsuri, astfel că autorităţile naţionale au avut astăzi la prânz o reuniune de urgenţă pe această temă.
"Cât despre motivele pentru care a fost luată măsua reducerii furnizării de gaze către Europa, autorităţile din Rusia susţin că şi acolo temperaturile sunt foarte scăzute şi au nevoie de mai mult gaz pentru consumul propriu", a mai spus Holzner.
Gazprom a început în urmă cu două zile să reducă livrările de gaze către Europa. Autorităţile din Italia au raportat pe 1 februarie o reducere cu 10% a livrărilor de gaze ruseşti.
Consumul de gaze al României şi importurile ating cote istorice
Contactat de "Adevărul" la acea dată, directorul general al Transgaz, Florin Cosma, a precizat că importurile de gaze ruseşti în România nu au fost afectate de această decizie a Gazprom.
"Nu am primit niciun fel de notificare potrivit căreia livrările vor fi reduse în perioada următoare. Sperăm totuşi să nu apară astfel de cazuri", a spus Cosma.
Potrivit acestuia, importurile din acest moment ale României se ridică la 20 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 5-10 milioane, cât este importul într-o zi normală de iarnă.
Jumătate din aceste importuri vin în ţară prin conducta de la Isaccea, 8 milioane de metri cubi prin nord, pe la Medieşul Aurit, iar 2 milioane de metri cubi de gaze pe zi vin prin conducta Szeged-Arad.
Băsescu: Ne încălzim acum cu gazele din Rusia, dar sperăm să găsim altă soluţie
Consumul naţional de gaze naturale se menţine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfăşoară fără probleme deosebite, a anunţat, joi, Ministerul Economiei. Însuşi preşedintele Traian Băsescu s-a arătat preocupat de situaţie, el recunoscând importanţa găsirii unor noi surse de alimentare cu gaz.
"Încercăm să supravieţuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper să găsim altă soluţie în perioada următoare", a spus vineri şeful statului.