Căldura Pământului topeşte Groenlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La topirea calotei glaciare din uriaşa insulă contribuie şi "punctele fierbinţi" ale Terrei Oamenii de ştiinţă au descoperit unul dintre motivele pentru care calota glaciară a insulei

La topirea calotei glaciare din uriaşa insulă contribuie şi "punctele fierbinţi" ale Terrei

Oamenii de ştiinţă au descoperit unul dintre motivele pentru care calota glaciară a insulei Groenlanda se topeşte. Acolo există un punct fierbinte din crusta terestră, situat în nord-estul insulei de gheaţă, care contribuie alături de alţi factori la topirea accelerată a calotei.

Punctul fierbinte pe care cercetătorii l-au localizat în nord-estul Groenlandei se află, de asemenea, sub un sit, unde recent a fost descoperit un flux de gheaţă. Cercetătorii estimează că punctul cald ar putea lubrifia baza calotei glaciare, ceea ce ar face ca blocurile de gheaţă să se deplaseze mult mai repede spre ocean. Odată ajunsă în mare, gheaţa se topeşte foarte repede şi contribuie astfel la creşterea nivelului oceanului planetar.

"Comportamentul calotei glaciare este un barometru important al schimbării climatice globale. Pentru a ne putea da seama de impactul pe care acţiunile oamenilor îl au asupra schimbărilor climei, trebuie să înţelegem, de asemenea, fenomenele naturale care contribuie la topirea marii insule", a spus Ralph von Frese, coordonatorul proiectului şi profesor de geologie la Universitatea din Ohio.

Un curent pune în mişcare calota

"Sub crusta terestră se află mantaua care acoperă nucleul Pământului. Grosimea crustei variază dintr-un loc în altul. Deşi crusta este foarte groasă, mantaua este atât de caldă, încât temperaturile la doar câteva mile în adâncul crustei ajung la sute de grade Farenheit.

Atât în Groenlanda, cât şi în Antarctica, variaţiile grosimii din crusta terestră vor face ca anumite regiuni să fie mai calde decât altele", a explicat von Frese. Grosimea gheţii, temperatura înregistrată la baza calotei, precum şi topografia locală contribuie la formarea unui curent asemănător unui râu de gheaţă care pune în mişcare calota glaciară.

În ultimii ani, acest curent a condus gheaţa din insulă spre mare mai repede decât de obicei. Rezultatul: cantitatea de gheaţă s-a diminuat. "Dacă s-ar topi toată calota glaciară a Groenlandei, Florida, New Orleans, întreg New York-ul, precum şi alte localităţi de coastă ar intra sub ape", a mai spus von Frese.

Curenţii duc gheaţa în mare

Blocul de gheaţă din nord-estul Groenlandei dă cele mai mari bătăi de cap oamenilor de ştiinţă. Până în 1991, aceştia nu ştiau de existenţa curenţilor, când, prin satelit, a fost observat unul pentru prima dată. Unul dintre curenţi a transportat o mare cantitate de gheaţă, pe o distanţă de 400 de mile din interiorul insulei până în mare.

"Curenţii trebuie să aibă un motiv pentru care se află în aceste locuri. Şi, din punctul nostru de vedere, este foarte ciudat ca un asemenea curent să fie depistat în mijlocul calotei glaciare", a mai spus von Frese. Mai mult decât atât, cercetătotii au specificat că "punctul fierbinte" a fost descoperit chiar sub acest curent. Ce a cauzat însă formarea punctului fierbinte?

Aceasta este însă întrebarea la care cercetătorii încearcă să găsească un răspuns. Unii se gândeau că ar fi posibil ca, acolo jos, să existe un vulcan. "Noi credem însă că este vorba despre modul în care căldura se distribuie la baza gheţii", a explicat un expert implicat în proiectul de cercetare.

Punctele fierbinţi, atent cercetate

"Observaţiile recente ne-au făcut să admitem că această calotă glaciară este mult mai activă decât ne-am putea noi imagina. În ultima vreme au avut loc schimbări rapide în ceea ce priveşte ritmul de topire a gheţarilor.

Un asemenea comportament poate fi legat de condiţiile care se găsesc la baza calotei glaciare. Punctele fierbinţi, precum cel descoperit în nord-estul Groenlandei, trebuie supuse unei cercetări minuţioase de acum înainte", a spus Kees van der Veen, colaborator în cadrul proiectului.

"Deja a avut loc prima încercare de cuantificare a variaţiilor căldurii geo-termale şi vom combina toate teoriile existente pentru a înţelege cât de mult contribuie aceste puncte fierbinţi la topirea marii insule de gheaţă. Oamenii de ştiinţă intenţionează să realizeze aceleaşi cercetări şi în Antarctica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite