Una din trei locuinţe din Bucureşti este ipotecată
0Riscul de propagare a crizei creditelor ipotecare din Statele Unite şi în ţara noastră este scăzut. Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România, consideră totuşi că sistemul bancar
Riscul de propagare a crizei creditelor ipotecare din Statele Unite şi în ţara noastră este scăzut. Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România, consideră totuşi că sistemul bancar românesc trebuie să fie vigilent în privinţa dobânzilor variabile şi la contextul internaţional de creştere a ratelor.
Creditele ipotecare şi de consum care sunt garantate cu ipotecă pe casă totalizau 11,2 miliarde de euro la mijlocul acestui an, din care patru miliarde euro sunt împrumuturi concentrate în Capitală, a adăugat Oprescu, cu ocazia Summitului de Afaceri şi Investiţii de la Bucureşti.
Potrivit datelor Alpha Bank, creditul pentru achiziţionarea unei locuinţe însumează aproape 2,6 miliarde de euro, în timp ce creditul de consum în lei şi valută acordat pe bază de ipotecă se ridică la circa 8,5 miliarde de euro.
În Bucureşti, din totalul de aproximativ 880.000 de locuinţe, jumătate din acestea nu pot fi ipotecate, ţinând cont de anul de construcţie şi de materialele utilizate. Sergiu Oprescu a subliniat că aproape 100.000 de case din Capitală sunt deja ipotecate, ceea ce înseamnă 25-30% din totalul imobilelor care pot fi aduse ca garanţie la un credit.
Oficialul Alpha Bank afirmă că rezultatele studiului indică un risc scăzut în acest moment în privinţa creditelor garantate cu ipotecă, având în vedere că majorarea preţurilor din ultima perioadă a făcut ca valoarea totală a împrumuturilor să reprezinte numai 50% din valoarea actuală a garanţiilor.
Totuşi, în scenariul unei deprecieri cu 15% a monedei naţionale, gradul de îndatorare în valută al clienţilor ar creşte circa cinci punte procentuale. Iar în cazul unei scenariu mult mai pesimist - depreciere cu 25%, ceea ce ar presupune un curs de schimb de peste 4 lei/euro - gradul de îndatorare ar putea creşte până la 50%.
La sfârşitul lunii iulie, creditele de consum ale populaţiei însumau 41,6 miliarde de lei (circa 35% sunt acordate în valută), iar cele ipotecare totalizează aproape 9,8 miliarde de lei (aproape 90% sunt în valută).