Australia, paradisul de la capătul lumii
0Pentru persoanele care vor să fugă de agitaţia vieţii cotidiene, o vacanţă aici le poate oferi momente plăcute de relaxare şi experienţe unice Sydney Harbour Bridge şi Opera House,
Pentru persoanele care vor să fugă de agitaţia vieţii cotidiene, o vacanţă aici le poate oferi momente plăcute de relaxare şi experienţe unice Sydney Harbour Bridge şi Opera House, simbolurile Australiei
Dacă vrei să asişti la un spectacol de viaţă inedit, să mergi la un concert în aer liber sau să-ţi bei cafeaua sub umbreluţă şi să vezi cum se desfăşoară viaţa de zi cu zi în port, atunci Sydney Opera House este locul cel mai potrivit. Opera este deschisă vizitatorilor de luni până sâmbătă, între orele 9.00 şi 20.30. Arhitectura futuristă face din opera din Sydney cea mai cunoscută clădire a secolului 20 la nivel mondial.
Harbour Bridge, situat în imediata apropiere a Operei, este unul dintre cele mai impresionante simboluri ale Australiei. O traversare la pas a magnificului edificiu îţi oferă cea mai bună privelişte a oraşului. Aici vei putea face cele mai frumoase poze.
Vizitarea celor două obiective este gratuită.
Şi dacă tot vă bucuraţi de plăcerea de a fi ajuns la Sydney, ar fi o idee bună să vizitaţi şi obiectivele turistice din apropierea oraşului. Astfel, la numai 80 de kilometri distanţă de Sydney puteţi vedea Munţii Albaştri (Blue Mountains) sau puteţi vizita parcul zoologic Featherdale Wildlife Park, unde puteţi întâlni fauna specifică continentului, canguri, koala etc.
Ajunşi la Blue Mountains, vă veţi bucura de priveliştea formaţiunii de stânci, denumită Three Sisters, precum şi de alte obiective geologice din parcul naţional.
Parcurile naţionale, atracţie pentru turişti
Parcul Naţional Uluru - Kata Tjuta reprezintă una dintre cele mai populare atracţii turistice din Australia. Uluru, cunoscută şi ca Ayers Rock, înseamnă "marea piatră" în limba băştinaşilor şi reprezintă o bucată uriaşă de stâncă netedă, cu o lungime de 3,6 kilometri şi o înălţime de 348 metri, ce răsare ciudat din câmpia de nisip.
Este cel mai mare monolit din lume, iar pentru aborigeni acesta are o semnificaţie deosebită, întrucât ei cred că acest monument natural a apărut în timpul creaţiei divine. În apropiere se află un alt punct de atracţie al ţării, Kata Tjuta ("multe capete"), ce constă într-o serie de 36 de domuri stâncoase uriaşe şi un sistem complex de văi şi defilee.
Turiştii amatori de natură pot vizita Valea Vânturilor (Valley of the Winds) sau Defileul Olga şi pot călătorii pe Marele drum al Oceanului, dar pot vizita şi Centrul Cultural Uluru-Kata Tjuta, unde se pot delecta cu expoziţii pe teme de cultură, istorie şi geologie locală.
Continentul australian, un tărâm unic care impresionează prin naturaleţea şi sălbăticia peisajelor mai mult decât orice alt teritoriu. Biodiversitatea faunei şi a florei, precum şi istoria şi cultura aborigenilor, plajele cu nisipuri fine, dar şi oraşele cosmopolite atrag anual mii de turişti din toate colţurile lumii.
Australia este cel mai neobişnuit continent, individualizat printr-o cultură aparte. Munţi stâncoşi, păduri tropicale, plaje interminabile cu nisipuri de aur, toate scăldate de apa oceanului. Adică o destinaţie de vis. Tărâmul surferilor şi al cangurilor, acesta este teritoriul unde începe oficial anul nou.
Este o lume a contrastelor, unde întâlneşti oraşe cosmopolite, pentru ca imediat după ce la părăseşti să descoperi un tărâm în totalitate sălbatic, cu faună şi floră cum nu mai găseşti în nicio altă ţară. Australia este un melanj între civilizaţia tipic europeană şi tradiţia aborigenilor, care oferă deopotrivă momente unice de relaxare şi, cu siguranţă, experienţe inedite.
Nu contează unde începe aventura ta în Australia, vei fi sedus de multitudinea de posibilităţi de petrecere a timpului liber. De la plaje cu nisip de aur şi până la peisaje unice, cu faună şi vegetaţie din cele mai variate, păduri şi ţinuturi virgine, neatinse de piciorul omului.
Chiar şi în întuneric, poţi să-ţi imaginezi o lumină care pâlpâie venind dinspre pădurea de foc. Lumina urcă pe pereţii stâncoşi ai munţilor, pentru ca apoi să se prăvălească în ocean, arzând într-un roşu vibrant" aşa descria un turist experienţa sa petrecută în Australia, impresionat de frumuseţea locurilor. Şi aceasta este Australia: un joc de lumină şi culoare.
De la roşul nisipurilor din deşert la verdele pădurilor tropicale neatinse de civilizaţie şi până la albastrul oceanului şi al munţilor. Australia este de departe locul unde vrei să te întorci, locul în care găseşti deopotrivă elementele civilizaţiei tipic europene, amestecate cu nonconformismul preluat de la americani şi elementele civilizaţiei aborigene, iar australienii sunt oameni primitori şi ospitalieri.
Cu toate acestea, pentru puţini români, Australia reprezintă o tentaţie, în principal, datorită distanţei foarte mari care separă cele două ţări.
Australia este a cincea ţară din lume ca mărime
Ca suprafaţă, Australia este a cincea ţară din lume şi cel mai mic continent, având cea mai joasă şi plată întindere de uscat. Suprafaţa pe care se întinde continentul este de peste 7,686 milioane kilometri pătraţi, de 32 de ori mai mare decât suprafaţa României.
Fiind continentul cel mai secetos, are şi cea mai mare suprafaţă deşertificată, faţă de orice alt continent, respectiv două treimi din teritoriu. De asemenea, continentul nu are forme de relief înalte, cel mai înalt vârf australian, Varful Koscinsko, de la graniţa dintre regiunile South Wales şi Victoria având o înălţime de numai 2.228 metri.
Cea mai mare parte a Australiei este secetoasă, vara temperaturile ajungând în general 38 grade Celsius, însă efectele neplăcute ale secetei sunt atenuate tot timpul verii de brize răcoroase. Iarna, insula Tasmania şi vârful Koscinsko au ţinuturi înzăpezite, în timp ce în restul continentului zăpada este ca şi inexistentă. Clima plăcută, cu ierni blânde, face posibil sezonul de plajă australian timp de nouă luni.
Sydney, oraşul cu cea mai îndelungată istorie
Populaţia ţării numără 20,3 milioane de locuitori, Australia fiind cea mai puţin populată ţară din lume. Cele mai cunoscute oraşe ale ţării sunt Sydney, Melbourne, Hobart, Adelaide, Carins, Brisbane şi Canberra, capitala ţării.
Cu o istorie de mii de ani, Sydney - oraşul cosmopolit al Australiei - atrage anual mii de turişti, fiind cel mai vizitat oraş al ţării. Vibrant şi cosmopolit în aceeaşi măsură, Sydney este cel mai vechi oraş al Australiei şi cel mai important centru economic al ţării.
Dacă ajungeţi în Sydney, trebuie să vedeţi Portul, inima şi sufletul oraşului, cartierul The Rocks, locul primei aşezări construite de primii colonişti sosiţi pe continent, care adăposteşte cele mai vechi puburi şi restaurante şi o sumedenie de galerii de artă şi magazine de suveniruri.
Galeria de artă reprezintă, de asemenea, o bună alegere, pentru că aici se găseşte cea mai mare colecţie de artă aborigenă, iar intrarea este liberă. Şi dacă te-ai plictisit de muzee, arhitectură şi cumpărături, te poţi refugia pe plaja Bondi, renumită pentru nisipurile ei albe, situată la nici 20 de minute de centrul oraşului.
Marea Barieră de Corali, minunea naturală a Australiei
Situată în partea de nord-est a continentului, Marea Barieră de Corali te încântă cu un spectacol unic de culoare. Alcătuită din peste 2.800 de recife şi circa 400 de tipuri de corali, marea barieră de corali este un loc magic deopotrivă pentru fotografi, scafandrii amatori, iubitorii vieţii marine, dar şi pentru turistul de rând.
Unicitatea locului a determinat UNESCO să includă obiectivul în patrimoniul universal, încă din anul 1981. Portul Douglas este locul de plecare în croazieră spre recif.
Sporturi extreme în apele Australiei
Cunoscută drept unul dintre cele mai populare locuri unde se practică surfingul şi unde oamenii îşi petrec vacanţa, plaja Torquai Beach este amplasată la sud de Melbourne. Dacă nu eşti interesat de valuri şi surfing, un loc ca acesta s-ar putea să te convingă să te răzgândeşti.
Staţiunea are o multitudine de centre comerciale pentru surfing, cel mai cunoscut fiind Surf City Plaza, de unde pot fi achiziţionate articolele necesare acestui sport. Torquai Beach este celebră şi datorită organizării campionatelor mondiale de surfing.
Iar pentru că acest sport are deja o istorie, aici nu putea lipsi un muzeu de specialitate, Surfworld Australia. Chiar dacă aici surfingul este rege, oamenii pot practica în această staţiune şi alte sporturi acvatice.
Bondi Beach e un alt loc preferat de surferi. Bondi este o suburbie a oraşului Sydney, situată pe coasta de est a Australiei, una dintre cele mai populare plaje de pe continent, care se întinde pe aproape un kilometru, în formă de semicerc.
Plaja cu nisip alb mai oferă, pe lângă cafenelele şi restaurantele plasate în apropierea oceanului, şi un parc în care te poţi relaxa, juca sau pur şi simplu plimba. Este unul dintre cele mai faimoase locuri de întâlnire pentru amatorii de role, skatebord şi ciclism.
În afară de surfing, în Australia se mai practică sporturi extreme acvatice precum wakeboard-ul, skiul nautic, scooba diving şi windsurf-ul. În afară de relaxare şi sporturi extreme pe celebra Torquai Beach, la Melbourne mai poţi vizita acvariul, monumente deosebite şi cea mai înaltă clădire din oraş, Rialto Tower.
Cu o arhitectură modernă, formată din două corpuri, clădirea are 55 de etaje şi oferă vizitatorilor o privelişte de neuitat a oraşului.
CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI
Cu 3.000-4.000 de euro de persoană poţi vizita principalele atracţii ale Australiei. Un circuit organizat în principalele zone turistice ale ţării îţi va oferi momente unice şi o experienţă de neuitat.
Clima în Australia este aridă. În lunile de vară, ploile sunt nesemnificative, însă iarna acestea pot împiedica circulaţia rutieră. Mai-august este perioada ideală pentru o vacanţă în Australia, iar septembrie-decembrie sunt considerate vârf de sezon.
Limba oficială este engleza, însă se mai vorbesc şi limbile italiană, greacă, germană, chineză şi dialecte ale populaţiei băştinaşe.Cel mai avantajos schimb valutar este cel oferit de bănci, spre deosebire de cel oferit de hoteluri şi restaurante.
Băncile funcţionează între 9.30 şi 16.00 în zilele lucrătoare, cu excepţia zilei de vineri, când au program până la 17.00. Plăţile pot fi efectuate şi prin intermediul cardurilor bancare, în primul rând Visa şi MasterCard. Extragerea banilor-gheaţă din cont nu este avantajoasă, acest serviciu se taxează cu 15% în băncile australiene.
Închirierea unui autoturism este accesibilă tuturor persoanelor care au împlinit 21 ani (uneori - 25 ani), cu condiţia să aibă permis de conducere de minimum doi ani.
O călătorie cu taxiul de la aeroport până în centrul oraşului costă 45 de dolari australieni (AUD) în Sydney, 25 AUD în Adelaide sau 45 de AUD în Melbourne.
Restaurantele sunt deschise zilnic între orele 10.00-22.00, însă unele baruri se închid după plecarea ultimului vizitator. Un mic dejun costă 20 de dolari australieni, în timp ce un prânz ajunge la 35 de dolari. Specialităţile pe bază de crocodil şi cangur au mare priză la turişti.
Magazinele funcţionează între orele 9 şi 17.30 în zile lucratoare, iar sâmbata se închid la amiază.
În Australia, bacşisurile nu sunt răspândite ca în Europa, însă în restaurante acestea reprezintă nu mai mult de 10% din consumaţie. Hamalilor le puteţi oferi câte un dolar, iar taximetriştilor de obicei li se lasă restul.
În Australia activează cel mai strict serviciu de carntină, la aterizarea pe aeroport, bagajele călătorilor pot fi expuse tratării cu substanţe dezinfectante şi este interzisă introducerea în ţară a produselor alimentare, a animalelor şi produselor de origine animală. În caz contrar, riscaţi să fiţi amendaţi.
Românii au nevoie de viză pentru intrarea în Australia.
NU RATAŢI !
Vizitarea Harbour Bridge oferă o privelişte "la înălţime" a oraşului Sydney
Sydney Opera House, declarată drept cea mai cunoscută clădire a lumii; vizitarea obiectivului este gratuită
Marea Barieră de Corali, minunea naturală a lumii, care se întinde pe o lungime de 2.000 de kilometri
Parcul Naţional Uluru - Kata Tjuta care reprezintă una dintre cele mai populare atracţii turistice din Australia
Blue Montaigne sau munţii albaştri, situaţi la circa 80 de kilometri distanţă de Sydney
O călătorie în outbackul australian sau, pentru cei mai slabi de îngeri, în parcurile naţionale sau gradinile zoologice, pentru a vedea multitudinea de specii de plante şi animale