Nimeni nu stie unde sunt 42 de miliarde de lei, disparuti din masina blindata
0* Hotii recunosc furtul a doar doua milioane de dolari * Interogata, prietena unuia dintre complicii lui Nica a incercat sa se sinucida
Ieri, o instanta a Tribunalului Bucuresti a emis mandate de arestare pe numele soferului Petru Nica, acuzat de furt calificat cu implicatii deosebit de grave, si ale celor doi complici ai sai, Gabriel Velescu, 36 de ani, zis "Gabi Grasu", si Aurelian Romulus Pavel, 33 de ani. Nica a relatat filmul jafului, a recunoscut comiterea faptei si a indicat traseul pe care l-a urmat dupa aceea. Cei doi complici ai sai au refuzat sa-si exprime punctul de vedere in sala de judecata in care instanta a deliberat arestarea lor. Asa cum se cunoaste, Petru Nica a disparut, in noaptea de 4 spre 5 iulie, la volanul unei masini blindate, in care se aflau 88,4 miliarde lei si 33.336 dolari, bani colectati in acea noapte de la filialele ABN AMRO Bank, cu sediul in Galati, Constanta si Ploiesti. Alaturi de el, in masina societatii de transport SC International CPI Security se afla seful de echipaj, Dan Vlasceanu.
Sub pretextul ca are probleme la motor si ii este rau, Nica l-a trimis pe insotitor sa-i cumpere ceva energizant si un pachet de biscuiti de la un chiosc din cartierul Baneasa, langa Restaurantul Cocosatul. Imediat ce s-a vazut singur, soferul a demarat in tromba, disparand, pana luni seara, cand a fost descoperit de politie, intr-o vila din Snagov.
Complicii i-au dus pe politisti la ascunzatoarea lui Nica
In urma cercetarilor, politistii bucuresteni au aflat ca, pe tot timpul misiunii, Petru Nica a tinut legatura, prin telefon, cu Gabriel Velescu si Aurelian Pavel. Ca sa il deruteze pe seful de echipaj, Nica se prefacea ca vorbeste la telefon cu sotia. El ii spunea acesteia sa se culce, pentru ca o sa intarzie. In momentul in care a intrat pe DN 1, o masina de teren Dodge, in care se aflau Velescu si Pavel, a urmarit masina blindata, pana la intrarea in Bucuresti. In momentul in care Nica a scapat de insotitor, cei doi complici l-au condus pe malul Lacului Baneasa. Acolo s-a facut transbordarea sacilor cu bani, iar masina Ford Transit a fost abandonata. Se pare ca prima escala a celor trei a fost la un garaj din comuna ilfoveana Rosu, inchiriat de Velescu in scopul efectuarii unor activitati de reparatii auto. Banii au fost depozitati in cutii de carton. O parte din cutii au fost transferate intr-o casa din cartierul Colentina, inchiriata tot de Velescu. Vreme de doua zile, Nica a fost adapostit in acest imobil. Pentru ca soferul CPI era in pericol de a fi recunoscut, el fiind deja urmarit general, complicii sai s-au ocupat de gasirea unei ascunzatori sigure. In acest scop, au intrat in legatura cu o firma imobiliara, incheind un precontract pentru cumpararea unei vile, in Snagov Sat, pe numele sotiei lui Velescu. Ei au dat un avans de 12 mii de dolari si un comision cerut de firma intermediara, urmand sa perfecteze cu proprietarul - cetatean strain - contractul de vanzare-cumparare. La mijlocul saptamanii trecute, Nica si valizele cu bani au fost "transferati" la vila de la Snagov. Zilnic, soferul, care era, de fapt, si creierul afacerii, era vizitat de complicii sai, care ii aduceau provizii si il tineau la curent cu ultimele informatii.
Hotul si complicii au o pasiune comuna - autoturismul
Ciudat, desi este considerat autorul jafului secolului, Nica s-a dovedit a fi un gainar marunt, depasit cu mult de valoarea loviturii sale. El si-a sunat, din ascunzatoare, complicii, cat si sotia. Se pare ca de aici s-a ajuns la el. Intre timp, anchetatorii si-au dat seama ca pista prin care pot ajunge la autorul jafului o reprezinta urmarirea fostilor sai colaboratori. Acestia trebuiau sa faca parte din anturajul apropiat hotului, sa aiba preocupari asemanatoare soferului CPI, pasionat de automobile. Velescu si Pavel intruneau aceste conditii. Dupa localizarea si identificarea lor, nu a mai fost decat un pas pana la a ajunge in vila de la Snagov. Schimbul de informatii si buna colaborare intre politistii bucuresteni, coordonati de comisarul-sef Lucian Guran, adjunct al sefului DGPMB, si "cartitele" de la Serviciul Secret al MAI a facut ca anchetatorii sa aiba certitudinea prinderii lui Nica. Duminica dimineata, Velescu si Pavel au plecat cu masina spre Snagov.
Primul care a cazut in plasa politiei a fost Velescu. El a fost identificat si retinut intr-o statie Peco din cartierul bucurestean Militari. La scurt timp, luptatorii din trupele speciale ale politiei au inconjurat vila de la Snagov in care era ascuns Nica. Acesta a incercat sa scape, spargand peretele casei tip duplex si aruncand o parte din bani in apartamentul vecin. Operatiune inutila, deoarece politistii l-au imobilizat rapid, punandu-i catusele pe maini.
Normalitate, dar cu bani pe jumatate
Luati pe sus si escortati de zece masini ale politiei, hotii au ajuns, inca de luni noapte, in arestul Politiei Capitalei. In timp ce ei erau audiati, o alta echipa de politisti si procurori a numarat, pana spre dimineata, banii recuperati. La Snagov s-au descoperit circa 40 de miliarde de lei, iar in garajul din comuna Rosu - 8 miliarde de lei. Practic, lipsesc peste un milion de dolari, bani despre care nici unul dintre cei trei nu vrea sa spuna unde se afla. In cauza mai sunt cercetati sotia lui Velescu si seful de echipaj, Dan Vlasceanu. Impotriva lor nu au fost formulate nici un fel de acuzatii. Procurorii nu exclud ca Adrian Moisescu, patronul SC International CPI Security, sa fie si el cercetat, pentru neglijenta in serviciu.
In legatura cu acest eveniment, ministrul Administratiei si Internelor, Marian Florian Saniuta, apreciaza ca prinderea hotilor este un act de normalitate. Din pacate, nici jumatate de normalitate, atata vreme cat nu se gasesc banii. El a promis recompense pentru cei care au solutionat cazul si a cerut masuri drastice impotriva firmelor de paza care nu respecta legea, dar si modificarea legislatiei in vigoare, total depasita, asa cum o demonstreaza si gravul eveniment care a tinut, timp de o saptamana, intreaga tara cu sufletul la gura.