Protestele continuă astăzi cu manifestaţii ale sindicaliştilor din Cercetare, Învăţământ şi Penitenciare
0Dacă ieri militarii rezervişti au protestat în stradă, astăzi este rândul sindicaliştilor din Cercetare. Ei vor picheta Palatul Parlamentului, manifestând împotriva legii educaţiei şi a salarizării.
UPDATE Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCPR) a organizat, marţi, un pichet de protest în faţa Palatului Parlamentului, din cauza subfinanţării sectorului de cercetare.
"Cercetarea a ajuns Cenuşăreasa României, primind cei mai puţini bani de la buget. În 2008, cercetarea a primit 0,63% din PIB, iar prin rectificare a rămas cu doar 0,37% din PIB. Am intrat şi cu datorii în 2009, de aproximativ 16.000 euro, în condiţiile în care, din 2006, bugetul cercetării a fost inclus în bugetul Ministerului Educaţiei, dispărând ca filă de buget independentă. Prin Programul de la Lisabona, cercetării trebuia să i se aloce minimum 0,8% din PIB", a declarat, marţi, preşedintele FSLCPR, Radu Minea, la protestul organizat în faţa Palatului Parlamentului.
La ora actuală sectorul numără aproximativ 15.000 de cercetători, din care 6.000 sunt atestaţi, inclusiv cei din institutele Academiei Române, dintr-un număr de 170.000 de cercetători câţi erau în anul 1990, informează Agerpres.
***
Sindicaliştii din Cercetare susţin că noua Lege a Educaţiei dezavantajează cercetarea şi cer ca aceasta să fie tratată şi stabilită ca un domeniu separat, pentru că altfel toate fondurile alocate cercetării vor fi, de fapt, dirijate către universităţi. Subfinanţării domeniului se adaugă şi desfiinţarea mai multor instituţii, ca nemulţumiri ale sindicaliştilor.
Cei mai gălăgioşi sindicalişti din Banat aşteptaţi la mitingul de la Bucureşti
FOTO Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu
Sindicatele pregătesc un miting de amploare în ziua moţiunii de cenzură
Mâine, şcolile gălăţene vor fi paralizate de greva profesorilor
Protestul anunţat marţi este al doilea din această lună. Reprezentanţii din Cercetare au pichetat sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, la data de 6 octombrie.
Proteste sunt anunţate, marţi, şi de către sindicaliştii din Învăţământ, informează Antena3. Cei din sectorul 1 al Capitalei fac grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţ, în semn de solidaritate cu învăţătoarea Cristiana Anghel, aflată în greva foamei de 63 de zile. Şi cadrele didactice din Arad precum şi profesorii din trei şcoli timişorene au purtat banderole albe, luni, la cursuri, pentru a o susţine pe Cristiana Anghel.
Acestor manifestaţii li se adaugă protestul a 8.000 de angajaţi din penitenciarele României. Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) transmite, printr-un comunicat, că angajaţii din 40 de închisori vor purta, astăzi, banderole negre pe braţ, în semn de doliu. 1.000 din sindicaliştii SNLP vor participa, miercuri, la protestul general anunţat de cele cinci confederaţii sindicale din România, organizat cu ocazia votării moţiunii de cenzură.
Mâine, 80.000 de persoane sunt aşteptate la un miting de amploare în Capitală, cu ocazia dezbaterii moţiunii, în Parlamentul României.