Unde te poţi distra gratuit în vacanţe
0Studenţii care vor să obţină un bilet la una dintre taberele destinate lor trebuie să fie integralişti şi să aibă rezultate bune la învăţătură. Pentru 2009 au fost alocate 9.000 de locuri în toată ţara. Studenţii orfani de ambii părinţi şi cei proveniţi din casele de copii au prioritate la obţinerea biletelor.
Vacanţele de vară şi de iarnă sunt îndelung aşteptate de studenţi în fiecare an, nu numai pentru că scapă de stresul examenelor, ci şi pentru taberele şcolare care oferă distracţie gratuită.
Atât timp cât eşti integralist, cât ai rezultate bune la învăţătură şi performanţe în activitatea de cercetare, dar şi în activitatea depusă în cadru organizat la diverse manifestări culturale, artistice sau ştiinţifice, poţi beneficia de bilete în taberele studenţeşti de odihnă, în limita locurilor repartizate.
De asemenea, studenţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi din casele de copii sau din plasament familial au prioritate la obţinerea de bilete gratuite în tabere. Mai pot beneficia de aceste bilete şi studenţii care activează în cadrul caselor de cultură ale studenţilor şi care s-au evidenţiat prin activităţile cultural-artistice sau cei care activează în organizaţii studenţeşti şi care au avut rezultate în activitatea de reprezentare a studenţilor.
Cum obţii biletul de tabără
„Pentru anul 2009 au fost alocate 9.000 de locuri pe toată ţara, procedura a fost extrem de riguroasă. La fiecare facultate se ia în calcul numărul de studenţi bugetaţi şi se face un raport. De asemenea, dorim să ne ocupăm şi de cazurile sociale, unii dintre ei au rezultate excepţionale chiar dacă sunt orfani de ambii părinţi sau provin din case de copii”, explică Gheorghe Rusescu, director general la Direcţia Generală Programe pentru Studenţi (DGPS).
Când mergi să ridici biletele, nu uita să iei cu tine carnetul de student vizat la zi, buletinul sau paşaportul şi suma de 3 de lei care constituie costul imprimatului. Cu biletul pe care îl vei primi, masa îţi va fi asigurată pe întreaga perioadă: „Anul acesta, studenţii au un motiv în plus să participe la aceste tabere. Cuantumul alocat mesei s-a mărit de la 32 de lei la 40 de lei. Din 2006 nu se mai modificase”, adaugă Gheorghe Rusescu.
Cei care vor să se relaxeze în tabără au suficiente opţiuni: „ Durata taberelor de vară este de şapte nopţi, cazare şi masă.
Opţiunea este a fiecăruia, depinde de gusturi. La mare, anul acesta, în Costineşti vom organiza şi Galele Studenţeşti, un mijloc prin care tinerii au posibilitatea de a-şi manifesta abilităţile artistice, dobândite şi în casele de cultură. Dacă preferă muntele, pot alege staţiunile de pe Valea Prahovei, ca Predeal, Sinaia sau Pârâul Rece”.
Tabere pentru studenţi
Arad - Moneasa
Botoşani - Codrii de Aramă
Braşov – Predeal, Pârâul Rece
Bistriţa-Năsăud - Sângeorz Băi
Bucureşti - Complex Turistic Tei
Buzău - Poiana Pinului
Covasna - Pădureni
Constanţa - Eforie Sud şi 2 Mai
Gorj - Tismana
Harghita - Băile Homorod
Mureş - Sovata
Neamţ - Cozla şi Oglinzi
Sibiu – Păltiniş
Vâlcea - Brădişor, Căciulata şi Cozia
Procedura de acordare a biletelor
Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor transmite către instituţiile de învăţământ superior metodologia de repartizare a biletelor de tabără, precum şi numărul de locuri de care beneficiază.
Biroul senatului repartizează către facultăţi numărul de locuri şi o copie a metodologiei de acordare a biletelor de tabără.
Facultăţile afişează, la loc vizibil, metodologia şi numărul de locuri repartizate, iar secretariatele vor primi cereri pentru acordarea de bilete gratuite de tabără.
Comisia stabilită pentru eligibilitatea locurilor în tabere, din care vor face parte un prodecan şi reprezentanţi ai studenţilor, va analiza cererile depuse şi va stabili studenţii care vor beneficia de bilete gratuite de tabără, precum şi lista de rezerve.
Beneficiarii de locuri în tabere îşi vor ridica biletele de la serviciul social al instituţiei de învăţământ superior sau dintr-un alt loc stabilit de universitate.