Un copil din cinci e timid, agresiv sau depresiv
0O cincime dintre copiii din România suferă de o problemă emoţională sau de comportament, dar mai puţin de un sfert dintre ei primesc ajutor din partea unui psiholog, potrivit unor rapoarte ale OMS.
Estimările mai arată că, dintre copiii care suferă mental, 13% au tulburări de anxietate (sunt timizi, se împrietenesc greu, au diverse frici, se panichează uşor), 5% au ADHD (se concentrează greu, sunt hiperactivi şi impulsivi), 3,5% riscă să facă o depresie clinică, 1% să devină schizofrenici şi 1% autişti.
Sistemul sanitar însă nu pune accent decât pe tratarea cu medicamente a acestor afecţiuni, iar psihologii sunt puţini şi consultaţiile lor nu sunt gratuite. Singurele soluţii sunt centrele create pe lângă ong-uri, cum e cel pentru educaţie emoţională şi comportamentală deschis ieri în Bucureşti de către Salvaţi Copiii.
Mai mulţi adolescenţi
s-au sinucis în ultima vreme din cauza unor tulburări mentale: Alexandru Popovici, 19 ani, din Gorj, s-a sufocat cu o pungă umplută cu insecticid, din dragoste pentru profesoara lui de română, iar Remus Niţoi, 11 ani, din Târgu-Jiu, s-a aruncat de pe un bloc de zece etaje pentru că era terorizat de profesorul de matematică.