Certificatul energetic va fi solicitat de la 1 ianuarie 2011 la vânzarea, achiziţia sau închirierea unei locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansa blocurilor vechi să obţină certificate energetice este o anvelopare serioasă
Şansa blocurilor vechi să obţină certificate energetice este o anvelopare serioasă

Amânată timp de mai bine de un an, obligativitatea certificatului energetic va fi aplicată de la începutul anului viitor, informaţie confirmată miercuri de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Legea prevede obligativitatea prezentării certificatului energetic de la 1 ianuarie 2011, documentul putând fi obţiunut mai uşor în cazul locuinţelor din blocurile reabilitate termic, notează Agerpres.

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă. Prin urmare, în certificatul energetic vor fi trecute informaţii privind consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.

Legea urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amânarea a fost decisă după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a avertizat că certificatul va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.

Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Costul unui astfel de certificat variază între 0,5 euro/mp şi 4 euro/mp, dar cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul este mai mic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite