Cine împarte colegiile uninominale îşi face parte
0Delimitarea colegiilor în care candidaţii vor fi aleşi este cea mai importantă miză a uninominalului. Bătălia politică s-a mutat pe trasarea colegiilor uninominale. Delimitarea acestora se
Delimitarea colegiilor în care candidaţii vor fi aleşi este cea mai importantă miză a uninominalului.
Bătălia politică s-a mutat pe trasarea colegiilor uninominale. Delimitarea acestora se face pe baza normei de reprezentare, un deputat pentru 70.000 de cetăţeni şi un senator pentru 160.000.
Modul în care vor fi "decupate" limitele colegiilor poate favoriza un partid sau altul. Politicieni şi specialişti în politologie avertizează că acela care va stabili limitele colegiilor va încerca să tragă spuza pe turta sa.
"Există temerea că cine împarte parte-şi face", explică franc deputatul PSD Eugen Nicolicea neliniştea pe care o împărtăşesc şi politicienii, şi politologii. "La nivelul judeţelor vor fi create colegiile uninominale care vor fi stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea unei comisii parlamentare. Diferiţi membri din comisie vin cu propuneri. Sunt mai multe posibilităţi.
Dacă îţi imaginezi un judeţ ca un cerc poţi să-l împarţi, de exemplu, în nişte sectoare ca spiţele. Dacă le muţi cu un grad pe cerc ai o altă împărţire. Poţi să le împarţi şi concentric", mai spune Nicolicea. "Fiecare va încerca să tragă spuza pe turta sa", declară Nicolicea. "Noi (PSD-n.red.) încercăm să facem în aşa fel încât să fie o împărţire dreaptă, pentru că avem o poziţie importantă şi nu ne dezavantajează în niciun fel", adaugă Eugen Nicolicea.
PNL nu se grăbeşte
Liberalii vor propune, în Comisia parlamentară specială, o împărţire a colegiilor uninominale bazată pe propunerile elaborate de filialele judeţene ale partidului. Liderii PNL nu se grăbesc, însă, să finalizeze acest proces. Potrivit secretarului general al partidului, deputatul Dan Motreanu, până în prezent nicio organizaţie nu a trimis la centru propriul proiect. Motreanu susţine că termenele din legea votului uninominal oferă timp suficient desenării colegiilor uninominale.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile după data publicării în "Monitorul Oficial", urmând ca în alte 90 de zile Comisia parlamentară specială să propună guvernului delimitarea circumscripţiilor uninominale. Executivul va adopta o hotărâre în acest sens, pe baza proiectului elaborat de parlamentari.
Reprezentanţii PNL sunt de părere că negocierile dintre partide pentru delimitarea colegiilor nu vor putea bloca aplicarea legii. Preşedintele comisiei care a elaborat Codul electoral, Mihai Voicu, a declarat că, în eventualitatea în care reprezentanţii formaţiunilor parlamentare nu se pot pune de acord în cele trei luni pe care le au la dispoziţie, Executivul va emite o HG fără să mai aştepte documentul elaborat de aceştia.
Potrivit lui Voicu, este posibil ca în anumite judeţe liberalii să negocieze pe plan local cu celelalte partide şi să trimită la centru un "desen" al colegiilor care să întrunească acordul tuturor.
Bogdan Olteanu a anunţat că urmează împuternicirea comisiei de Cod Electoral cu desenarea colegiilor uninominale.
Alexandru Radu: Colegiile ar trebui trasate de către un organism independent
Profesorul Alexandru Radu (foto) a afirmat că, deşi conform legii guvernul trasează colegiile uninominale, în mod normal acest lucru ar trebui să îl facă un organism independent, cum se presupune că ar fi Autoritatea Electorală. "Vrem, nu vrem, există o tendinţă a fiecărui guvern de a împărţi colegiile astfel încât să avantajeze partidul sau partidele pe care le reprezintă", explică Alexandru Radu.
El a arătat că în Marea Britanie s-a creat o comisie independentă pentru trasarea colegiilor, organism care, din zece în zece ani, face corecturile necesare în ceea ce priveşte populaţia. "Vor exista discuţii, vor fi nemulţumiri, dar până la urmă este o chestiune tehnică. În mod normal, aceasta nu ar trebui să pună piedică unui proces electoral", consideră profesorul de politologie.
"Judeţul se împarte în colegii, potrivit normei de reprezentare. Populaţia cuprinsă în colegii trebuie să fie relativ egală. Să nu uităm nici faptul că regula după care se repartizează mandatele este cea a proporţionalităţii", a mai spus Radu. (George Rădulescu)