Eduard Hellvig: Unele firme au întârzieri şi de 700 de zile la executarea lucrărilor
0Recuperarea prejudiciului rezultat din avansurile acordate, aplicarea de penalităţi firmelor care au întârzieri în executarea lucrărilor şi asumarea individuală a responsabilităţii. Acestea sunt numai câteva dintre măsurile care se vor lua ca urmare a raportului de audit în MDRT, pentru perioada 2009-2012, prezentat astăzi de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.
Hellvig a mai afirmat că se va constitui o bază de date unde se vor regăsi numele firmelor care nu şi-au respectat contractul. De asemenea, se va înfiinţa o comisie de monitorizare a Achiziţiilor Publice astfel încât atribuirea contractelor să se facă transparent.
Iată câteva concluzii din raport:
-În perioada 2009-2012, planurile de achiziţii ale MDRT au inclus cumpărarea de capace de toaletă în valoare de 15.000 de euro. Întrebat despre numărul capacelor cumpărate, Hellvig a declarat: „V-am spus suma. Nu mă ocup de capacele de WC în minister“.
- Referindu-se la sălile de sport construite în perioada mandatului Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, a afirmat că „nu e normal să construieşti săli de sport într-o localitate care nu are apă curentă, canalizare şi curent electric“. Între 2009-2012, s-au construit săli de sport în localităţile Rieni şi Poienii de Jos, care au 579 de locuitori, respectiv 630 de locuitori.
-Unele firme au întârzieri şi de 700 de zile la executarea contractelor. Ministrul Hellvig a subliniat că există un grup de firme care deţin monopolul asupra contractelor cu MDRT. Mai exact, există firme care deţin şi câte 16 contracte.
-Firma S.C. European Hidroconstruct, care are un singur angajat, a câştigat 14 contracte de investiţii (poduri şi podeţe) şi a terminat numai trei obiective. Celelalte 11 lucrări au stadii de execuţii începând cu 15%.
-Proiectele nu au fost monitorizate şi, prin urmare, nu a existat o reacţie promptă de sancționare a firmelor care nu şi-au respectat obligaţiile.
-Unii constructorii, cu care Compania Naţională de Investiţii (CNI) avea încheiate contracte de lucrări, au intrat în insolvenţă.
-La Sala Polivalentă din Piatra Neamţ de 4.000 de locuri, constructorul are întârzieri de 282 de zile. Valoarea contractului a crescut cu aproape 45%.