Varujan Vosganian, comisar european ghicitor în palmă
0Cotroceniul face în continuare presiuni pentru Ungureanu
Comisarul european nominalizat de premierul Călin Popescu Tăriceanu este senatorul PNL Varujan Vosganian, au declarat pentru Adevărul surse din guvern şi de la Bruxelles.
Decizia Bucureştiului, asupra căreia preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a fost deja înştiinţat, va fi făcută publică cel mai probabil abia mâine, susţin aceleaşi surse. Deşi premierul Călin Popescu Tăriceanu asigurase că, până pe 20 octombrie, va oficializa numele candidatului român la CE, anunţul numelui întârzie, din cauza presiunilor făcute în continuare de Cotroceni pentru candidatul CE susţinut de preşedintele Traian Băsescu, şi anume Mihai Răzvan Ungureanu. Varujan Vosganian, senator liberal, iniţial prost cotat pe lista candidaţilor români pentru funcţia în Executivul de la Bruxelles, este membru al delegaţiei române în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), unde face parte din comisia pentru Afaceri politice şi din cea pentru Afaceri Economice şi dezvoltare. În afara experienţei acumulate la Bruxelles, Vosganian se califică pentru un eventual portofoliu de comisar pentru minorităţi, una din propunerile vehiculate în cercurile diplomatice de la Bruxelles, în cazul României. Potrivit declaraţiei sale de avere, senatorul liberal nu are venituri suplimentare faţă de cea în urma activităţii de parlamentar. Vosganian le este cunoscut românilor şi pentru apariţiile televizate unde, recent, a povestit că a moştenit de la părinţii săi darul ghicitului în palmă şi în cafea. El susţine că talentul său de chiromant este marcat în palmă printr-o cruce. După ce prezicerea făcută unei colege, că va avea un accident de maşină dacă va pleca în călătorie, s-a împlinit, Vosganian şi-a jurat să nu mai ghicească în cafea.
Instituţia care nominalizează comisarul din partea unei ţări nu este prevăzută nici în Tratatul de la Nisa, nici în Constituţia României. Pasajul din Constituţie, la care şeful statului făcea recent referire şi care stipulează că preşedintele poate numi sau revoca reprezentanţii diplomatici în străinătate la propunerea Guvernului, nu poate fi invocată. Comisarul român la Bruxelles nu va mai fi un reprezentant al ţării, ci un "ministru al Executivului european". Deşi nicio prevedere nu interzice preşedintelui să nominalizeze comisarul din partea Bucureştiului, propunerea venită exclusiv de la premierul ţării este o cutumă în întreaga Uniune. Comisarul propus de România, în urma unor consultări cu preşedintele CE, va fi audiat de Parlamentul European, unde va trebui să argumenteze de ce este potrivit pentru portofoliul care i se va atribui, cum va pune în aplicare principiul independenţei pe timpul mandatului şi ce soluţii vede pentru problemele spinoase ale UE. Numirea comisarului va fi făcută de preşedintele Comisiei.
Se vehiculează că liberalii l-au ales pe Vosganian în detrimentul lui Mihai Răzvan Ungureanu din cauza temerii că, dacă actualul ministru de externe se va muta la Bruxelles, Traian Băsescu va bloca numirea, de către PNL, a unui nou şef al diplomaţiei.