SRI produce bileţele informative pe bandă rulantă
0Membrii comisiei SRI au primit mai multe documente din partea acestui serviciu, care relevă că structura sa de ofiţeri acoperiţi, Grupul de Evidenţă, a monitorizat comportamentul şi
Membrii comisiei SRI au primit mai multe documente din partea acestui serviciu, care relevă că structura sa de ofiţeri acoperiţi, Grupul de Evidenţă, a monitorizat comportamentul şi declaraţiile mai multor politicieni şi chiar ale premierului Călin Popescu Tăriceanu.
Informările în cauză privesc personalităţi politice şi partide care au făcut opoziţie principalului for decizional în stat, preşedintele Traian Băsescu, a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe.
Cele nouă documente ar atesta faptul că apropiatul preşedintelui Traian Băsescu şi fostul şef al Grupului de Evidenţă al SRI, generalul de brigadă Vasile Stanciu, a semnat alte nouă adrese de prezentare a unor documente referitoare la oameni politici, pe lângă cele patru deja date publicităţii de Mugur Ciuvică.
Ele privesc comentarii, afirmaţii sau intenţii ale lui Teodor Meleşcanu, Petre Roman, Nicolae Vlad Popa, Codruţ Şereş, ale grupului de la Cluj din PSD şi ale unor lideri social-democraţi, Mircea Geoană sau Victor Ponta, ale premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului justiţiei.
Una dintre note se referă la "demersurile de reformare a PSD, iniţiate de liderii grupului de la Cluj", fiind destinată spre informarea preşedintelui.
Tot cu precizarea "Inf. Preşedinte", dar şi "Col. Coldea", este adnotat un alt document, datat 15 iulie 2006, referitor la "comentarii pe marginea presupusei propuneri a preşedintelui României, Traian Băsescu, de unire a Republicii Moldova cu România".
Alte două informări sunt destinate interesului instituţiei prezidenţiale, ele privind comentariile "referitoare la intenţia ministrului Codruţ Şereş de a demisiona din Partidul Conservator" şi "intenţiile premierului şi ale ministrului justiţiei de a-şi asigura o eventuală retragere onorabilă din guvern".
Documente trecute sub tăcere
Din momentul demarării anchetei pe marginea documentelor GIP şi până în prezent, membrii Comisiei SRI nu au adus niciodată în discuţie existenţa altor note informative. "Nu am găsit de cuviinţă să le dăm publicităţii, deoarece notele şi anexele nu au parvenit comisiei în sine. Aceste documente sunt toate arhivate la secret la Comisie. Ele nu vor fi date publicităţii. Vor rămâne acolo în eventualitatea în care vor apărea noi documente de la beneficiari", a explicat preşedintele Comisiei SRI, Radu Stroe.
El a arătat că membrii comisiei au lansat un apel către toate instituţiile statului, pentru remiterea acestor documente în cazul în care ar fi primit astfel de informări de la SRI.
Potrivit analizei comisiei există indicii că aceste note informative ar fi fost puse la dispoziţia unor instituţii, precum preşedinţia şi Palatul Victoria.
Raportul Comisiei SRI conţine însă unele nuanţări care fac trimitere indirectă şi la noile documente. Astfel, se atrage atenţia asupra unor neclarităţi care ţin atât de procedura internă de lucru a SRI în tratarea propriilor documente informative, cât şi de limita competenţelor Grupului de Evidenţă.
Raportul subliniază faptul că SRI nu a pus la dispoziţia comisiei actele care să dovedească tocarea documentelor invocate de Ciuvică, mai ales că termenul de păstrare de doi ani nu a fost depăşit, ele datând din perioada 2005-2006. În ceea ce priveşte Grupul de Evidenţă, Comisia SRI nu exclude posibilitatea ca activitatea acestei structuri să fi fost valorificate în favoarea anumitor partide sau persoane.