Regrupări de tabere în PNL
0Din echipa de conducere a lui Crin Antonescu nu mai fac parte nume grele precum Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu. Preşedintele PNL a primit un mandat de trei ani în care promite să scoată PDL de la guvernare şi să câştige procente importante la alegerile din 2012.
Congresul PNL a avut sâmbătă un rezultat aşteptat - reconfirmarea lui Antonescu şi a echipei lui la şefia partidului. Lista propusă de Antonescu are în componenţă doar câteva nume noi: cinci vicepreşedinţi şi patru noi membri în Biroul Politic Central.
Pe termen mediu, obiectivele lui Crin Antonescu sunt eliminarea PDL din prim-planul politic, chiar cu preţul unei colaborări cu un partid de stânga precum PSD. „În cel mai scurt timp, PNL va anunţa public constituirea unui guvern alternativ, sau din umbră, care îşi va asuma monitorizarea cotidiană a activităţii Guvernului, precum şi a poziţionării acestuia în deciziile europene", a declarat Antonescu.
Acesta a afirmat că are ca scop obţinerea de către PNL a unui scor de 30% la următoarele alegeri. Analiştii politici cred însă că obiectivele preşedintelui liberal nu pot fi realizate decât cel mai devreme în 2012, pe termen scurt Congresul aducând doar o întărire a puterii conducerii.
„Acest Congres a fost necesar pentru eliminare din echipa de conducere a adversarilor din partid", crede analistul Cristian Pârvulescu. Odată cu votul de menţinere dat de Congres lui Antonescu, liberali precum Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu sau Dan Motreanu au fost trecuţi pe linie moartă, o parte dintre ei fiind excluşi din conducere.
Opoziţia din interiorul partidului
Susţinătorii contracandidatului Ludovic Orban s-au transformat în cele două zile de Congres în adevăraţi contestatari ai lui Antonescu. Aceştia l-au acuzat pe preşedintele partidului că nu comunică cu grupurile parlamentare sau cu liderii din teritoriu. Senatorul Gabriel Berca şi fostul prefect al Capitalei, Cătălin Deaconescu, i-au cerut lui Antonescu să-şi schimbe atitudinea dacă vrea să menţină unitatea în partid. Pe lângă cele două grupuri care i-au susţinut pe candidaţii la şefia partidului există şi un al treilea, al nehotărâţilor.
Liberali precum Călin Popescu Tăriceanu, Adriana Săftoiu, Dan Motreanu sau Renate Webber s-au declarat împotriva votului pe liste, dorit de Antonescu, dar nu l-au sprijinit nici pe Orban. Ei au refuzat să-şi exercite votul la Congres. „Liberalii care nu l-au susţinut pe Antonescu vor constitui în perioada următoare opoziţia din interiorul partidului. Dacă el va eşua în 2012, atunci aceştia vor constitui o alternativă", mai spune Cristian Pârvulescu. Valul de nemulţumiţi din PNL ar putea aduce cu el şi o serie de plecări din partid. Dacă în prima zi a Congresului şi-a anunţat demisia deputatul Ioan Timiş, lideri din PNL susţin că în zilele următoare şi-ar putea anunţa trecerea către independenţi alţi parlamentari liberali.
Crin Antonescu crede însă că în prezent are lucruri mai importante de făcut decât să se preocupe de posibilii dezertori. Învinsul confruntării de sâmbătă, Ludovic Orban, a ţinut să precizeze că nu va părăsi formaţiunea liberală.
Reacţii contradictorii
Liderul PSD, Victor Ponta, l-a felicitat pe Antonescu pentru victoria obţinută şi i-a urat succes în demersul său de a afirma PNL ca partid puternic pe zona de dreapta a politicii. La rândul său, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că îl apreciază foarte mult ca politician pe liderul reales al PNL, care „este şi va fi un politician de marcă".
Reprezentanţii PDL critică însă acţiunile lui Crin Antonescu. „PNL, partidul care se lăuda peste tot că este cel mai democratic, a ajuns să-şi dea afară membrii marcanţi pentru delicte de opinie", susţine deputatul Sever Voinescu pe blogul său.