Partidele fac eforturi să rămână în joc
0nume, fiecare partid având propria variantă. Democraţii vorbesc deja despre posibilitatea ca deputatul Mihai Stănişoară, fostul ministru al apărării Sorin Frunzăverde sau consilierul
nume, fiecare partid având propria variantă. Democraţii vorbesc deja despre posibilitatea ca deputatul Mihai Stănişoară, fostul ministru al apărării Sorin Frunzăverde sau consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu să obţină şefia SRI şi SIE. Liberalii au anunţat, în schimb, că vor insista pentru instalarea unor personalităţi ale societăţii civile în fotoliile respective, PSD, PRM, PC şi UDMR aşteaptă ca Administraţia Prezidenţială să vină cât mai repede cu propunerile respective.
PNL insistă pentru şefi civili la servicii
Liberalii care au cerut cu insistenţă încă din 2005 debarcarea directorilor SRI, SIE şi DGIPI au salutat gestul şi au anunţat că vor insista pentru numirea, în posturile respective, a unor personalităţi ale societăţii civile. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean nu au încercat decât "să se disculpe şi să arunce vina asupra justiţiei". "Cred că serviciile care ştiau foarte bine genul de activitate pe care o desfăşura Omar Hayssam înainte de răpirea jurnaliştilor, dar şi după aceea aveau obligaţia să fie mult mai precaute şi, bineînţeles, să-l ţină sub supraveghere, ca să nu îi permită să se sustragă justiţiei", a spus primul-ministru la un post de televiziune.
Varianta înlocuirii lui Timofte, Fulga şi Ardelean cu reprezentanţi ai societăţii civile a fost promovată şi de liberalul Bogdan Olteanu, preşedinte al Camerei. Olteanu ne-a declarat că PNL nu va numi un înlocuitor pentru directoratul SIE, aşa cum s-a vehiculat, şi că va susţine instalarea unei personalităţi de genul Renatei Weber, fost consilier prezidenţial. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus ieri că PNL are câte trei propuneri pentru SRI şi SIE.
Trei pedişti pentru SIE sau SRI
Consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu ar putea ocupa unul din fotoliile libere de la SIE sau SRI, susţin surse din Partidul Democrat, citate de Mediafax. Sursele menţionate au arătat că dacă un democrat ar ajunge şef la SIE, liberalii vor dori conducerea Serviciului Român de Informaţii, unde ar putea nominaliza un om extrem de incomod pentru Traian Băsescu. "Nu există nici un fel de prevedere în protocolul Alianţei PNL-PD cu privire la nominalizarea şefilor serviciilor secrete, pentru că aici avem prerogative constituţionale clare: preşedintele propune şi Parlamentul votează", a spus preşedintele PD, Emil Boc, citat de Mediafax.
C. V. Tudor, preşedintele PRM, a declarat că debarcarea şefilor SRI, SIE, şi pe cel al DGIPI, mascată de gestul demisiei, a fost provocaţă de preşedintele Băsescu. Potrivit lui Vadim, Traian Băsescu l-ar fi făcut scăpat pe Omar Hayssam, care ar fi plecat din ţară, cu adordul preşedintelui chiar în noaptea în care Băsescu a supravegheat primul transport de repatriaţi. Vadim a spus că cel mai probabil candidat pentru a ocupa locul la şefia SIE este Claudiu Săftoiu, consilierul preşedintelui.
"Neglijenţă din partea şefilor serviciilor"
George Maior, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, crede că "a fost o neglijenţă din partea celor trei foşti şefi ai serviciilor secrete" pentru că dispariţia lui Omar Hayssam constituie o greşeală care s-ar putea dovedi fatală iar, în acest context, demisiile lor sunt fireşti. Maior consideră "cazul Hays
UDMR: au fost constrânşi
Şefii SRI, SIE şi cel al DGIPI au fost constrânşi să-şi dea demisia de către preşedintele Băsescu, deşi demisiile celor trei sunt fireşti, a declarat preşedintele Consiliului de coordonare al UDMR, Kelemen Hunor.
Voiculescu cere demisia lui Băsescu
Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să-şi asume eşecul serviciilor secrete şi al procurorului general în cazul Omar Hayssam şi să-şi dea demisia din funcţie. Preşedintele conservatorilor a arătat că, atât timp cât şeful statului nu a găsit soluţii de luptă "împotriva sistemului ticăloşit" de care vorbeşte în acest moment, "e clar că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor este ca preşedintele să ia aceeaşi decizie pe care au luat-o şi oamenii din directa sa subordonare". În acelaşi timp, Voiculescu i-a mai cerut lui Băsescu să-şi asume "cea mai gravă criză din sistemul de siguranţă naţională de după 1989" şi să-şi prezinte demisia de onoare "în solidaritate cu sistemul pe care l-a sprijinit şi l-a lăudat". "Nu se poate ca preşedintele României să se considere deasupra vremurilor atât timp cât deciziile au fost şi sunt direct de la el", a mai arătat liderul conservatorilor.
Timofte, chemat la Comisia SRI
eful SRI, Radu Timofte, va fi audiat luni de către Comisia parlamentară comună pentru exercitarea controlului asupra acestui serviciu, pentru stabilirea cauzelor reale ale demisiei anunţate joi, a declarat, pentru NewsIn, vicepreşedintele comisiei, social-democratul Ion Stan. Stan a explicat că membrii Comisiei comune pentru controlul SRI au trimis deja o scrisoare lui Radu Timofte prin care este invitat să prezinte parlamentarilor motivele reale ale demisiei sale. Deputatul social-democrat a precizat că demisiile în bloc ale şefilor SRI, SIE şi DGIPI din MAI "reprezintă un lucru ciudat". Stan s-a arătat nedumerit de faptul că, în cazul lui Radu Timofte, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat mulţumit şi chiar a lăudat activitatea acestuia, în urmă cu câteva săptămâni, iar acum şi-a schimbat poziţia şi critică performanţa lui Timofte.