Demisiile si contrademisiile premierului Tariceanu
0Circul demisiei primului-mi nistru a durat exact doua saptamani. Timp in care spectacolul mediatic al demisiilor si renuntarilor premierului ar fi putut ocupa locul intai in audiente daca nu ar fi
Circul demisiei primului-mi
nistru a durat exact doua saptamani. Timp in care spectacolul mediatic al demisiilor si renuntarilor premierului ar fi putut ocupa locul intai in audiente daca nu ar fi aparut problema inundatiilor.
6 iulie. Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei contine si cateva prevederi neconstitutionale. Pachetul legislativ a fost returnat la Parlament. Revenit in seara aceleiasi zile din Grecia, premierul Calin Popescu Tariceanu declara raspicat ca nu ia in considerare varianta alegerilor anticipate. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul priveste si el lucrurile cu seninatate: Legislativul se va intruni intr-o sesiune extraordinara pentru a pune la punct legea cu Constitutia: "E vorba de doar cateva articole si avem interes ca ele sa fie dezbatute cat mai repede, iar legea sa se aplice".
7 iulie. Circula zvonuri ca premierul are intentia sa demisioneze mai ales dupa ce seful Executivului a trecut si pe la Cotroceni. Dupa-amiaza, Calin Popescu Tariceanu declara pe un ton ferm: "Suntem in fata unei situatii politice in care Curtea Constitutionala amputeaza esential legile Justitiei, impiedicand astfel Executivul sa duca mai departe actuala reforma (...) Solutia este sa ne intoarcem din nou la electorat. Sa asteptam verdictul popular, care va decide daca Romania va merge in continuare pe reforma Justitiei sau vrem sa mentinem actualul sistem ticalosit, cu o Carte Constitutionala dominata de PSD, care incearca prin orice mijloace sa-si apere privilegiile". I se alatura un cor de politicieni, care merg cu aberatia pana la a cere referendum pentru modificarea prevederilor Constitutiei. Demisia premierului urma sa se oficializeze la 14 iulie, apoi a fost stabilita o noua data - 18 iulie, adica dupa vizita primului-ministru la Bruxelles.
11 iulie. Partidele din arcul guvernamental au decis sa voteze impotriva modificarilor cerute de Curtea Constitutionala privind reforma Justitiei. Hotararea a fost incalcata de catre parlamentarii conservatori; in comisiile juridice reunite modificarile au fost adoptate cu scorul de 15-14.
12 iulie. Premierul declara ca decizia de a demisiona poate fi reconsiderata - daca se indeplinesc cateva conditii, intre care modificarea Legii de organizare a Curtii Constitutionale. "Nu va pot da nici o lamurire. Sa asteptam rezultatul votului din Parlament si apoi voi hotari ceea ce am de facut", a spus el ziaristilor.
13 iulie. Cu o mare majoritate, Parlamentul a hotarat sa se conformeze votului Curtii Constitutionale, eliminand sau amendand prevederile considerate neconstitutionale din legile privitoare la reforma Justitiei.
Premierul se arata consternat: "Votul din Parlament a aratat foarte clar ca, in acest moment, nu numai ca nu exista vointa politica pentru a promova reforma Justitiei pana la capat, dar nu exista nici majoritatea care sa ne permita continuarea tuturor reformelor, precum si integrarea europeana la 1 ianuarie 2007. Sunt extrem de dezamagit de rezultatul votului. Decizia de a demisiona mi-o mentin, iar procedurile pentru alegerile anticipate vor demara dupa ce ma voi intoarce de la Bruxelles saptamana viitoare. Nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul meu este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare".
17 iulie. La Casa Dante s-a intrunit Biroul Permanent al PNL, s-au luat in calcul mai multe scenarii pentru ca premierul en-titre sa ramana si premier interimar pentru a se evita ca dizolvarea cabinetului sa afecteze lupta cu inundatiile. Decizia de demisie a premierului a fost reintarita.
18 iulie. Primul-ministru al Guvernului a plecat la pranz la Bruxelles, unde a avut intalniri cu mai multi comisari europeni. Mesajul acestora din urma a fost extrem de clar - in batalia contra cronometru pentru integrare nu trebuie sa existe nici un fel de pauze.
19 iulie. Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu mai demisioneaza: "Nu este momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce efortul de refacere a tarii, am ales solutia care - moral si politic - a trebuit aleasa. Nu e timp de politicianisme, de lupte de partid". Presedintele Basescu a promis in continuare sprijin pentru actualul premier, dar a adaugat ca s-a pierdut inca un moment bun pentru organizarea de alegeri anticipate.