Contre pe Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi toată lumea a fost de acord că încetarea monitorizării la capitolul Justiţie este un obiectiv naţional, şeful statului şi politicienii s-au certat pe măsurile ce trebuie luate

Deşi toată lumea a fost de acord că încetarea monitorizării la capitolul Justiţie este un obiectiv naţional, şeful statului şi politicienii s-au certat pe măsurile ce trebuie luate

Şeful statului le-a spus liderilor partidelor politice că în opinia sa menţinerea monitorizării României este "relativ umilitoare".

Oamenii politici prezenţi, ieri, la Cotroceni, au fost de acord cu asumarea ieşirii de sub monitorizare, mai ales că, dacă aceasta se va prelungi după iulie 2009, toate eforturile privind aderarea la spaţiul Schengen devin inutile.

În cadrul consultărilor de la Cotroceni s-a discutat şi despre avizarea urmăririi penale prin votul Camerei a deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea.

Mobilizare pentru Mitrea şi Năstase

Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi că nu îl interesează sensul votului, ci doar un singur lucru: Camera Deputaţilor să se mobilizeze şi să dea un vot în această chestiune, ca să nu mai existe temeri de reproş că Parlamentul ar evita să se pronunţe în cazul unor demnitari.

De altfel, PDL a adoptat măsuri dure pentru reprezentanţii săi. Cei care nu se vor prezenta la vot astăzi în Camera Deputaţilor nu mai au dreptul să candideze pe listele partidului şi nici să ceară o funcţie publică.
Raportul CE dezbină partidele

Întrevederea dintre preşedinte şi şefii politici nu a fost lipsită de incidente. Preşedintele a înfruntat două opinii critice din partea delegaţiei PSD.

Mircea Geoană, liderul PSD, a acuzat politizarea Justiţiei, arătând că deocamdată nu a fost adoptată o lege prin care procurorii să fie numiţi de către CSM. Preşedintele a replicat pe loc, spunând că Parlamentul este cel care legiferează în România.

Adrian Severin a criticat însă modul de redactare a raportului Comisiei Europene pe Justiţie. Europarlamentarul social-democrat a precizat că unele din informaţiile "eronate" din raport au fost furnizate din ţară de către persoane din apropierea şefului statului sau asupra cărora acesta are influenţă.

Şeful statului i-a cerut lui Severin să îi dea nume şi iar acesta a vorbit despre Monica Macovei. Preşedintele a spus că Severin minte şi finalmente i-a transmis că a încheiat orice discuţie cu el. Criticile privind raportul au fost susţinute şi de PC.

Propun ca în următoarele 12 luni România să iasă de sub monitorizarea Comisiei Europene pe tema justiţiei. Se pare că ne-a lipsit ca obiectiv să scăpăm de acest lucru pe care-l consider relativ umilitor
Traian Băsescu, preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite