VIDEO Câştigătorii şi perdanţii pactului din USL
0PC a obţinut 5 dintre cei 40 de candidaţi la primăriile reşedinţă de judeţ (adică 12,5%), deşi conservatorii au doar 2% în sondejele de opinie. Baronii locali ai PSD şi-au consolidat puterea, obţinând atât nominalizarea din partea USL cât şi propulsarea oamenilor proprii la primării.
Chiar dacă sunt un partid de buzunar, conservatorii vor nominaliza candidaţii USL la primăriile din Arad, Târgovişte, Deva, Piatra Neamţ şi Sibiu. PC, care nu are în prezent nicio primărie reşedinţă de judeţ, ar avea şanse de victorie la Deva şi la Târgovişte.În Deva, post care a fost obţinut de liberali la alegerile din 2008, USL are în jur de 60% în sondajele de opinie ceea ce conferă prima şansă candidatului PC. Şi Primăria Târgovişte ar putea fi câştigată, chiar dacă este deţinută în prezent de PDL.
Conservatorii au mai puţine şanse
La Arad, oraş condus de Gheorghe Falcă (PDL), la Piatra Neamţ, unde primar este Gheorghe Ştefan (PDL) sau la Sibiu, oraş condus de Klaus Johannis, PC va nominaliza, de asemenea, candidatul USL la Consiliul Judeţean Maramureş. În plus, pentru PC s-a făcut şi o excepţie, acest partid căpătând permisiunea de a depunde candidat separat la Primăria din Iaşi.
Câte locuri a obţinut PNL
Pentru liberali, generozitatea faţă de PC a fost una costisitoare pentru că, potrivit înţelegerii cu PSD, locurile conservatorilor urmau să fie luate din cele ale PNL. Din acest motiv, PNL s-a mulţumit cu candidaţi la şefia a 18 Consilii Judeţene şi la 16 primării reşedinţă de judeţ. Cota liberalilor, care iniţial conveniseră paritate cu PSD, a scăzut şi pentru liniştirea nemulţumirilor din rândurile social-democraţilor.
După ce liderii filialelor locale au reproşat conducerii centrale că a cedat liberalilor şefia CJ Buzău, PSD a primit, în compensaţie, două candidaturi de la liberali: pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene Timiş şi Tulcea. Liberalii au dat candidatura la CJ Prahova, unde Teodor Meleşcanu (PNL) era pe primul loc în sondaje, la schimb cu candidatura la CJ Ilfov, deşi în acest judeţ, candidatul PSD, Robert Negoiţă, era primul clasat.
PSD, în scădere, baronii - în creştere
Paradoxal, PSD nu pare foarte avantajat de rezultatele negocierilor. Social-democraţii vor face nominalizările pentru şefia a 22 de consilii judeţene şi pentru 21 de primării reşedinţă de judeţ. Însă, trebuie spus că la alegerile locale din 2008, PSD a câştigat pe cont propriu şefia a 17 consilii judeţene şi avea mari şanse să păstreze aceste locuri. Unele dintre judeţele primite de PSD, în plus, faţă de cele deja câştigate pe cont propriu sunt greu de câştigat - cum ar fi Sibiu sau Timiş.
Partidul nu a câştigat mare lucru, dar baronii locali ai PSD şi-au consolidat poziţiile. PSD are 13 judeţe monocolore, în care va da atât candidatul la consiliul judeţean, cât şi la primărie. Acestea sunt în general judeţe controlate de baronii PSD, cum ar fi Marian Oprişan (Vrancea), Nicuşor Constantinescu (Constanţa), Liviu Dragnea (Teleorman).
VIDEO