Băsescu rămâne la mâna parlamentarilor
0Senatorii şi deputaţii şi-au rezervat dreptul de a decide ce se va întâmpla după referendum Parlamentul va stabili procedurile care ar trebui aplicate în eventualitatea invalidării
Senatorii şi deputaţii şi-au rezervat dreptul de a decide ce se va întâmpla după referendum
Parlamentul va stabili procedurile care ar trebui aplicate în eventualitatea invalidării referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, au hotărât ieri cele două Camere.
Senatorii şi deputaţii au adoptat un amendament al PSD, care lasă mână liberă parlamentului "să decidă procedura de urmat, în situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite prin lege" în cazul referendumului care se va desfăşura la data de 19 mai. Propunerea lasă loc organizării unui al doilea referendum. Parlamentarii PD şi PLD au declarat că noua prevedere este neconstituţională şi au părăsit sala de plen în aplauzele coaliţiei PNL-PSD-PRM.
Susţinuţi de parlamentarii PLD, democraţii au cerut ca referendumul să aibă loc pe 13 mai sau pe 20 mai. Ei au acuzat noua putere că ar urmări înregistrarea unui grad cât mai înalt de absenteism la vot prin desfăşurarea scrutinului sâmbăta, zi de lucru pentru mulţi dintre români. Reprezentantul comunităţii evreieşti, deputatul Aurel Vainer, a amintit că "după religia mozaică, sâmbătă e Sabatul, ziua sfântă, oamenii au voie să facă foarte puţine lucruri, inclusiv să voteze".
Pediştii s-au scandalizat la auzul propunerii conservatorului Petru Călian, agreată de PSD şi PRM, de personalizare a întrebării care va fi cuprinsă în buletinele de vot. Parlamentarii au decis includerea numelui preşedintelui în întrebare, invocând necesitatea prevenirii oricăror confuzii, de vreme ce în rândurile electoratului ar mai exista oameni care cred că preşedintele ţării este încă Ion Iliescu sau chiar Nicolae Ceauşescu. "În situaţia în care Curtea Constituţională va constata că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite prin lege, parlamentul va lua act şi va decide asupra procedurii de urmat", a explicat Nicolicea după adoptarea amendamentului propus de PSD.
Textul oferă însă parlamentului posibilitatea modificării legii pentru simplificarea procedurii de demitere a preşedintelui, respectiv prin majoritate simplă exprimată. "PD nu poate participa la o astfel de mascaradă. Siluirea Constituţiei a devenit o regulă menită să îl facă pe preşedinte mai mic, mai vulnerabil, mai atacabil. (...) Puteţi vota aici ce vreţi dumneavoastră, cartea de telefoane sau înnobilarea domnului Voiculescu", a declarat, la plecare, liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu.
Puteţi vota aici ce vreţi dumneavoastră, cartea de telefoane sau înnobilarea domnului Voiculescu
Cristian Rădulescu
Coaliţia antiprezidenţială face planuri de criză
Hotărârea pe care o va lua Curtea Constituţională pe 3 mai în privinţa ultimei modificări a legii referendumului este crucială pentru desfăşurarea campaniei legată de demiterea preşedintelui Băsescu. Coaliţia antiprezidenţială speră ca decizia Curţii să anuleze condiţia ca cel puţin 9 milioane de alegători să se prezinte la urne pentru ca referendumul să fie validat. Strategii PSD consideră că renunţarea la acest prag poate oferi şansa demiterii lui Băsescu. Un sondaj comandat de social-democraţi arată că, în cazul în care preşedintele ar putea fi demis cu majoritatea celor prezenţi la referendum, 51 la sută s-ar pronunţa împotriva lui Băsescu. În cazul în care pragul rămâne nemodificat, mulţi nu se vor mai prezenta la vot, iar Băsescu ar câştiga cu 65 la sută, spune sondajul PSD. În aceste condiţii, experţii în drept constituţional de la PSD şi PRM au fost puşi să caute soluţii pentru eventualitatea în care referendumul nu ar fi validat. O strategie ar fi să se organizeze un referendum în două tururi, în cazul în care la primul vot nu s-ar prezenta 9 milioane de alegători.
Potrivit unor surse din partid, pesediştii ar dori ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile. Curtea Constituţională a decis în 2003 că organizarea referendumului pe durata a două zile nu contravine Constituţiei.
Democraţii merg din uşă în uşă să strângă voturi
Partidul Democrat îi va trimite pe toţi membrii săi "din uşă în uşă", pentru a convinge populaţia să se prezinte la referendumul din 19 mai şi pentru a vota împotriva suspendării lui Traian Băsescu.
"Nu facem nimic deosebit", a susţinut preşedintele PD, Adriean Videanu. El a arătat că PD este unul din puţinele partide - dacă nu cumva chiar singurul - care are o organizaţie pentru fiecare secţie de votare. Într-o astfel de organizaţie sunt câte 10 membri, aşa că, în medie, fiecare ar avea de discutat cu circa 120 de alegători. "Nu este greu ca, în câteva săptămâni, să mergi la 60-70 de familii", a apreciat Videanu. Pe de altă parte, strategia lui Traian Băsescu pe perioada de dinaintea referendumului rămâne învăluită în mister. Iniţial, s-a discutat ca Băsescu să-şi stabilească sediul de campanie în Aleea Modrogan 22. Ulterior, după discursul de duminică, din Piaţa Constituţiei, liderii PD au realizat că Băsescu doreşte să rămână, cel puţin aparent, independent. Liderii democraţi l-au invitat pe fostul lor preşedinte la Consiliul Naţional de Coordonare al PD, din 5 mai, dar unii dintre ei par a fi destul de sceptici că acesta va da curs invitaţiei.
În consecinţă, administraţia prezidenţială a anunţat că sediul de campanie al lui Traian Băsescu va funcţiona în strada Vasile Lascăr, numărul 148, sector 2, Bucureşti.