Se întoarce aviara din Africa
0au existat 53 de focare de gripă aviară, dintre care au fost închise 38, iar 15 sunt în curs de lichidare. Circulaţia virusului care provoacă gripa umană este în scădere, dar s-au
au existat 53 de focare
de gripă aviară, dintre care au fost închise 38, iar 15 sunt în curs de lichidare. Circulaţia virusului care provoacă gripa umană este în scădere, dar s-au înregistrat totuşi cinci cazuri cu confirmare de laborator, săptămâna trecută, şi zeci de mii de infecţii respiratorii de sezon. Ministerul Sănătăţii a început licitaţii pentru realizarea stocurilor de medicamente antivirale, care, potrivit recomandărilor UE, trebuie să acopere necesarul pentru un sfert din populaţie. Capacitatea de producţie de vaccinuri a Institutului Cantacuzino va fi crescută, ca şi comenzile din străinătate, pentru că livrările de vaccin antipandemic se fac doar la nivelul consumului din anii fără pandemii. Tot conform solicitărilor UE, trebuie să asigurăm vaccin pentru un sfert din români. Până acum se acoperea vaccinal doar 10 la sută din populaţie.
Puii biosecurizaţi, strategie de marketing
O mare atenţie este acordată controlului cărnii şi produselor din carne de pasăre. Atât timp cât carnea de pui este cumpărată din magazin şi are ştampilă, este bună de consumat, spun specialiştii. Acest lucru înseamnă că puiul vine din ferme autorizate, care respectă normele sanitar-veterinare. Unele firme au profitat de certificatele de calitate obţinute de la alte instituţii şi lasă impresia că sunt controlate şi de aviară. "Uniunea Europeană nu face decât verificări indirecte. Aşa-zisa biosecurizare a cărnii este o găselniţă de marketing, ne-a declarat dr. Viorel Alexandrescu, şeful Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Gripă. Marca
Securizat
nu este certificată". Toate fermele din România sunt controlate dacă aplică normele de protecţie şi trebuie să respecte anumite reguli: personalul să nu aibă păsări în gospodăria proprie, iar utilajele şi echipamentele să fie dezinfectate la intrarea în schimb. De asemenea, se urmăreşte mortalitatea printre păsări, iar puii bolnavi sunt separaţi, până la stabilirea unui diagnostic, după care sunt incineraţi. Nicio pasăre nu are contact cu exteriorul, iar ouăle se spală de găinaţ. De aceea, orice pasăre cu ştampilă este sigură pentru consum".