Cine câştigă din criză
0Magazinele second hand şi-au mărit vânzările şi profitul în ultima perioadă. Gradul scăzut de îndatorare impus de bănci în obţinerea creditelor a dus la scăderea vânzărilor de produse noi, chiar şi la cele în rate.
Criza a redus drastic vânzările produselor noi de folosinţă îndelungată. Cei care vând maşini sau mobilă la prima mână resimt cel mai puternic şocul şi pe fondul limitării drastice a creditelor acordate de bănci.
Situaţia nu este rea pentru toţi comercianţii. Cei care vând produse la mâna a doua, mai ieftine, s-au umplut de bani. La Lugoj, proprietarul unui magazin de mobilă second hand spune că abia face faţă cererii.
Cele mai vânate produse la mâna a doua sunt cele de mobilier. „Avem trei magazine în Timişoara. Vânzările au scăzut cu 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Andreea Alămorean, administratorul unui lanţ de magazine de mobilă.
Nici măcar ratele nu mai sunt o soluţie pentru cei care doresc să îşi redecoreze casa cu mobilă modernă. „Lucrăm cu o bancă şi putem da în rate produsele noastre. Până acum banca ne cerea doar o adeverniţă de salariu. Acum cere mult mai multe acte.
Foarte puţini mai cumpără şi în rate”, a mai spus Alina Alămorean. În tot acest timp importatorii de mobilă second hand nu fac faţă cererii de pe piaţă. În Lugoj, Dan Farcaş a deschis magazinul de mobilă la mâna a doua în urmă cu un an şi odată cu venirea valului de criză au crescut vânzările şi implicit profitul.
„De când am deschis magazinul nu am vândut niciodată atât de bine ca acum. Mobila este adusă din Germania şi este de foarte bună calitate”, a spus comerciantul. Acesta a mai spus că a fost nevoit să crească numărul de transporturi din Germania şi chiar să extindă afacerea. „O să mai deschid o hală în Lugoj, ca să pot face faţă la cererea foarte mare”, a mai spus Dan Farcaş.
Maşini şi electronice, o alternativă
Vânzările la produse noi sunt în scădere atât la autoturisme, cât şi la electronice. Unul dintre cei mai mari importatori de calculatoare la mâna a doua din Timişoara nu resimte încă efectele recesiunii economice.
„La noi vânzările se menţin pentru că ne adresăm tuturor categoriilor de cumpărători. Avem atât produse noi, cât şi recertificate şi se compensează de la un sector la altul”, a spus managerul Cit Grup, Lucian Mureşan.
După ce au înregistrat un record de vânzări după eliminarea taxei de primă înmatriculare, odată cu criza, maşinile second hand, înregistrează şi ele o scădere.
„Vindeam şi trei maşini pe săptămână. Acum, de două săptămâni nu am mai vândut nimic”, a spus Teofil Geatner, dealer de maşini la mâna a doua.