Stenogramele Wikileaks: Cum a câştigat jumătate dintr-o ţară din Africa un misterios miliardar român
0O telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrată în posesia Wikileaks, arată cum a devenit Frank Timiş proprietar al celei mai mare mine de fier din Africa, dar şi cum a pierdut controlul asupra unei suprafeţe de teren cât jumătate din Sierra Leone.
Miliardarul român Frank Timiş, stabilit în Marea Britanie, a ajuns cunoscut în România prin faptul că are o avere estimată la 1 miliard de euro, că deţine jumătate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit sau că a fondat compania Gabriel Resources, care acum se luptă să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană.
Pe 22 ianuarie 2010, preşedintele statului african i-a încredinţat firmei African Minerals, condusă de Frank Timiş, "cea mai mare mină de minereu de fier din Africa" - Lunsar. Miliardarul român s-a angajat prin contract să reconstruiască portul destinat transportului de minereu de fier de la Pepel, calea ferată de la Lunsar la Pepel şi să înceapă exportul de minereu de fier în 2013, scrie Gândul.info.
Diplomaţii americani îl descriu pe Timiş drept un român stabilit în Marea Britanie, "condamnat în Australia pentru posesie de heroină şi intenţia de a vinde". Pentru a putea duce la îndeplinire contractul din Sierra Leone, Timiş s-a asociat cu investitori din China: 12,5% din compania sa, African Minerals, este deţinută de China Railway Materials Commercial Corporation.
O companie engleză concurentă, care a deţinut mina din Sierra Leone în anii '70, le-a povestit diplomaţilor americani că angajamentele lui Frank Timiş cu mina de fier sunt extrem de optimiste. London Mining, firma britanică, a pierdut mina în favoarea lui Timiş, însă nu este devastată de această înfrângere.
Noua lege a minelor din Sierra Leone i-a adus lui Frank Timiş mina de la Lunsar, dar i-a distrus proprietăţile din statul african, arată ambasadorul american. Legea anterioară permitea deţinerea de contracte de explorare pe arii extinse şi pe perioade lungi de timp. "African Minerals avea un contract de explorare care acoperea aproximativ jumătate din suprafaţa Sierra Leone, iar prin noua lege, dacă se va aplica, acest lucru nu va mai fi posibil", arată ambasadorul SUA.
Conform unor tranzacţii recente, aceste două companii sunt evaluate la aproximativ 700 milioane dolari. „Până la mijlocul anului viitor, ambele vor fi listate în Germania şi Londra, am demarat deja procedurile", a precizat Frank Timiş pentru Forbes 500 Miliardari. Născut în urmă cu 46 de ani în Maramureş, Băile Borşa, Frank Timiş a început să lucreze în industria minieră de la 16 ani, în vestul Australiei. „Toate companiile le-am făcut de la zero, cu o finanţare de 100 milioane de dolari, fiecare", spune omul de afaceri stabilit la Londra. Nu neagă că ar putea fi interesat de investiţii inclusiv în ţara natală. Frank Timiş are cetăţenie română şi australiană, este căsătorit şi are doi copii, Franky (14 ani) şi Patricia (12 ani). Deține două avioane Bombardier Challengers 604.
Vezi pe forbes.ro mai multe detalii despre afacerile lui Frank Timiş