VIDEO India şi-a lansat primul submarin nuclear
0Ţara asiatică a intrat în clubul exclusivist al statelor care deţin astfel de nave de război. India a lansat la apă primul său submarin nuclear, în efortul de a crea o armată pe măsura noii sale influenţe globale.
După ce, timp de mai mulţi ani, s-a bazat pe submarine ruseşti, închiriate, ţara asiatică a devenit numai a şasea din lume care a reuşit să construiască o astfel de navă. Celelalte sunt SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China. Arihant (însemnând „Distrugătorul Duşmanilor“, în limba hindi) a fost lansat la apă în cadrul unei ceremonii desfăşurate duminică, în portul Vishakhapatnam, din sudul ţării.
Fără intenţii agresive
Oficialii militari indieni au declarat că submarinul va fi capabil să transporte arme nucleare. Premierul indian Manmohan Singh, care a participat la ceremonia de lansare, a declarat însă că nava nu a fost construită în scop de ameninţare la adresa ţărilor vecine.
„Nu avem intenţii agresive. Dorim un mediu extern - atât în regiunea noastră cât şi dincolo de ea - care este propice dezvoltării noastre paşnice şi protecţiei sistemului nostru de valori.
Este obligatoriu să luăm măsurile necesare pentru a ne apăra ţara şi pentru a ţine pasul cu progresele tehnologice ale lumii“ a spus el. Până în prezent, India avea capacitatea de a lansa rachete balistice numai din aer şi de la sol. Submarinul nuclear va adăuga o a treia dimensiune capacităţii sale militare.
Inaugurare cu nuca de cocos
Gursharan Kaur, soţia premierului Indian, Manmohan Singh, a inaugurat submarinul, spărgând o nucă de cocos pe corpul navei, pentru a-i purta noroc. „Arihant“ poate transporta 100 de marinari şi are capacitatea de a rămâne mult timp sub apă, ceea ce creşte şansele de a nu fi detectat. Nava a fost construită în întregime în India, cu asistenţă rusească, iar un al doilea submarin va fi realizat în curând.
Zonă nucleară sensibilă
India a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 1974, dar, timp de mai multe decenii, nu a fost recunoscută ca aparţinând grupului ţărilor nuclearizate. Guvernul de la New Delhi nu a semnat tratatul de neproliferare nucleară, motivând că lista ţărilor acceptate drept puteri nucleare nu reflectă realitatea. După ani de izolare, relaţiile cu SUA s-au ameliorat recent.
În 2008, administraţia Bush a deschis relaţiile comerciale cu India în domeniul nuclear civil, în schimbul unei monitorizări internaţionale mai atente. Pakistanul, vecinul de la vest al Indiei, deţine şi el arme nucleare, iar cele două ţări au purtat trei războaie de la separarea lor, în 1947. Regiunea este considerată printre cele mai sensibile zone nucleare ale lumii.
<