Condiţii grele la Centrul de Transfuzii
0Angajatele spun că sunt nevoite să cumpere materiale sanitare din banii proprii
Cadrele medicale de la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine au protestat ieri, din cauza condiţiilor în care sunt nevoite să muncească. „Noi suntem nevoite să lucrăm pe bani puţini, cu aparatură veche şi fără materiale sanitare. Nu avem cu ce să dezinfectăm, nu avem spirt şi feşe. Pentru a steriliza aparatura medicală folosim halatele duse la casat“, a declarat Luminiţa Rădulescu, asistentă medicală în cadrul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Vâlcea. Asistentele au spus că nu au nici măcar glucoză pe care să le-o administreze persoanelor care vin să doneze sânge, în caz de urgenţă. „Nu mai avem nici ceai pentru hidratarea celor care vin să doneze sânge. Am ajuns să cumpărăm materiale sanitare cu banii noştri. De asemenea, am igienizat clădirea în care facem recoltările tot cu bani de la noi din buzunar, în condiţiile în care salariile noastre sunt de 540 de lei“, a completat Luminiţa Rădulescu.
Nu sunt fonduri nici măcar de reactivi
O altă problemă majoră pentru cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii sunt frigiderele în care se păstrează pungile cu sânge. „Frigiderele sunt vechi de zeci de ani, le-am primit de la ajutoare. Deocamdată funcţionează, dar ne-ar trebui unele mai performante care să ne permită să ţinem şi pungi cu plasmă. Noi nu avem un generator propriu, în condiţiile în care trebuie să menţinem o temperatură constantă, ce nu trebuie să depăşească 8 grade“, a adăugat asistenta Luminiţa Rădulescu. Salariatele de la Centrul de Transfuzii povestesc şi faptul că analizele care se fac aici au preţuri care nu s-au mai modificat de câţiva ani.
„Din banii pe care îi încasăm pe analize nu reuşim să plătim nici măcar reactivii. Ar fi bine dacă am reuşi să încheiem un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar momentan nu s-au făcut demersuri în acest sens“, a spus Maria Roşianu, contabil-şef în cadrul Centrului de Transfuzii. Vâlcenii spun că nu ştiau despre condiţiile de la Centrul de Transfuzii. „Este groaznic să fii nevoit să lucrezi în asemenea condiţii, pe bani puţini şi cu aparatură medicală veche. Acolo se recoltează sânge şi nu te poţi juca cu vieţile oamenilor aflaţi în suferinţă“, a declarat Elena Dumitrescu, vânzătoare la un magazin din Râmnicu Vâlcea.