Şantierele Capitalei, un pericol atât pentru muncitori cât şi pentru bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul Mihai Atănăsoaiei şi inspectorii pentru protecţia muncii au descoperit, marţi, o serie de nereguli pe şantierele din Bucureşti, printre care: muncitori fără echipamente adecvate, maluri neconsolidate, schele improvizate şi culoare pietonale care pun în pericol siguranţa pietenilor.

Pe şantierul de la pasajul Băneasa, inspectorii pentru protecţia muncii s-au declarat nemuţumiţi de faptul că au găsit mai mulţi muncitori care lucrau în condiţii nesigure. "Responsabilii de şantier ar fi trebuit, în primul rând, să consolideze pereţii zonelor în care se lucrează şi să asigure zona, pentru a nu exista  riscul ca persoane neautorizate să intre în zonă şi să se poată răni", a declarat inspectorul Andi Dumitrache. 
 
Şi pietonii sunt nemulţumiţi de condiţiile improprii de trecere pe lângă şantierul în lucru. "Aşa ceva nu se poate. Nu avem pe unde trece, poate oricând să dea maşina peste noi", a spus o mamă care îşi tinea copilul de mână.

Nici la pasajul Basarab inspectorii nu au fost scutiţi de probleme. Pe lângă faptul că au fost asaltaţi de locuitorii din zonă, reclamând că  nu pot deschide geamul din pricina prafului gros din zonă, inspectorii au găsit lucrători coborâţi într-o groapă cu pereţi neconsolidaţi, în timp ce un escavator continua să scoată pământ la suprafaţă. Inspectorii au cerut încetarea lucrurului, dar muncitorii s-au conformat doar pînă la părăsirea şantierului de către inspectori.

În acelaşi punct de lucru, alţi muncitori se aflau la înălţime fără a fi prinşi cu hamuri. Întrebat ce riscă responsabilul de şantier pentru nerespectarea ordinelor , reprezentatul Direcţiei de Inspecţie a Primăriei Sectorului 1, Marian Popa, a declarat: "toţi cei care nu respectă măsurile suplimentare impuse vor suporta consecinţele, pe propria răspundere, ceea ce poate însemna chiar şi închisoare de la unu la cinci ani".

La şantierul de la Piaţa Sudului lucrările au fost oprite până la înlăturarea deficienţelor: schele fără balustrade de protecţie, şanţuri de lucru neasigurate.
 
Controlul de marţi a avut rolul de a-i avertiza pe responsabilii de şantier cu privire la riscurile la care îi expune pe muncitori dacă nu le asigură echipamentele necesare pentru protecţia muncii.

Pe 23 mai, trei muncitori care lucrau la pasajul Băneasa au murit după ce un mal de pământ a căzut peste ei, iar pe 27 iunie, la şantierul Romexpo, un alt lucrător a decedat în condiţii similare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite