Recalificare forţată de criză
0Firmele de pază şi hipermarketurile sunt printre puţinele societăţi care mai fac angajări în această perioadă. Şomerii sunt obligaţi să se înscrie la unul dintre cursurile de recalificare dacă nu vor să piardă indemnizaţia de la stat.
În ultimele luni, singurele societăţi care mai fac angajări în judeţ sunt firmele de pază şi magazinele. Astfel, în ultimele săptămâni, cei mai mulţi şomeri s-au orientat către cursurile de recalificare pentru aceste meserii.
Robert Radu este unul dintre miile de prahoveni care nu mai au loc de muncă. Ieri, el a mers la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a se înscrie la cursul de agenţi de pază. Spune că este, de fapt, la a doua „reconversie profesională”.
De la brutar la agent de pază
De meserie brutar, bărbatul a lucrat în construcţii în ultima perioadă deoarece se plăteşte mai bine. „Doar eu muncesc pe unde găsesc. Soţia este şomeră, a mai lucrat ca vânzătoare, dar acum stă acasă. Avem şi un copil mic de care trebuie să avem grijă şi este destul de greu”, a spus Robert Radu.
El a mai adăugat că ar vrea să se angajeze ca agent de pază pentru că acele câteva zile libere pe care le va avea săptămânal i-ar putea folosi pentru a-şi mai găsi o slujbă. „Vreau să urmez un curs de agenţi de pază. În prezent nu primesc indemnizaţie de la stat, pentru că din 2005 nu am mai avut contract de muncă. Am lucrat pe unde am putut, la negru. După ce mă angajez la o firmă de pază, voi avea posibilitatea să lucrez şi altceva în zilele libere”, a mai spus bărbatul.
Muncă la negru
Nu numai cei din construcţii rămân pe drumuri. Operator chimist, forjor şi manipulator în industria siderurgică sunt doar o parte din meseriile care nu mai sunt căutate pe piaţă. În total, există peste 12.000 de şomeri în judeţul Prahova, dintre care 7.730 primesc indemnizaţia de şomaj, iar 4.392 nu mai au niciun ajutor de la stat. Pentru a reuşi să câştige un ban, cei mai mulţi sunt nevoiţi să lucreze la negru.
Cei care refuză să se înscrie la unul dintre cursurile de recalificare îşi pierd dreptul la indemnizaţie. „Până în prezent, oamenii au înţeles că este în avantajul lor să urmeze aceste cursuri, mai ales că sunt gratis, iar celor din afara judeţului li se decontează transportul. Agenţia organizează cursuri pentru 25 de specializări, printre care agent de pază, bucătar, ospătar, instalator, frizer, sudor electric”, a explicat Dragoş Pârvan, purtător de cuvânt AJOFM.