Puciul din iulie a eşuat
0Curtea Constituţională a invalidat referendumul din 29 iulie şi l-a întors pe Traian Băsescu la Cotroceni. USL a pierdut acest război, dar mai poate câştiga ceva: timp pentru a „rezolva“ unele probleme la Justiţie.
Criza politică începută odată cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în urmă cu aproximativ două luni se apropie de sfârşit odată cu decizia de ieri a Curţii Constituţionale (CCR) de a invalida referendumul din 29 iulie. Totodată, Curtea a constatat că referendumul de demitere a preşedintelui a fost valid din punct de vedere al organizării.
Crin Antonescu a uitat de demisie
Victor Ponta: Regret pragul de 50%
„A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean, la finalul şedinţei de ieri.
Soarta plebiscitului a fost tranşată cu o majoritate de două treimi, conform legii Curţii Constituţionale, după ce şase din cei nouă judecători constituţionalişti au votat pentru invalidare. Lupta dintre magistraţi s-a dat până în ultima clipă, iar judecătorul care a înclinat balanţa a fost Aspazia Cojocaru, magistrat numit în CCR chiar la propunerea PSD. Decizia sa de a invalida referendumul a fost dată în vileag de către un alt magistrat propus de PSD, Ion Predescu, care s-a arătat nemulţumit de hotărârea plenului Curţii. „Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile", a declarat pentru „Gândul" Ion Predescu. „Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a continuat acesta.
Iritată de declaraţia colegului său, Aspazia Cojocaru nu a ezitat să-l contreze, declarând că ea nu vrea să facă puşcărie. „Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. Întrebaţi toţi studenţii mei. Unul singur dacă găsiţi să vă spună altceva, vă rog să mi-l arătaţi. Dacă nu s-a atins pragul, care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă «Am luptat şi noi cât am putut»?! Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!", a spus judecătoarea pentru „Evenimentul zilei".
Ce urmăreşte USL
Chiar dacă judecătorii Curţii l-au trimis pe Traian Băsescu înapoi pe fotoliul prezidenţial, liderii USL pot profita de ultimele zile ale lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte interimar pentru a-şi duce la îndeplinire planurile politice.
Prin tergiversarea procedurilor de revenire a lui Traian Băsescu la Cotroceni, liderii USL câştigă timp pentru a o instala pe Mona Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei. Judecătoarea a demisonat din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar apoi şi din magistratură, şi aştepta decizia de astăzi a plenului CSM pentru a putea ocupa scaunul ministerial. Plenul CSM are de luat act de demisia judecatoarei, urmând ca ulterior preşedintele României să semneze decretul prezidenţial de eliberare din postura de magistrat. Numirea Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei ar putea continua seria schimbărilor la nivel instituţional demarată de USL. Principalii vizaţi sunt procurorul general Codruţa Kovesi şi procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. Dacă ea propune revocarea acestora înainte de revenirea lui Băsescu la Cotroceni, cu avizul oricum consultativ al CSM, preşedintele interimar ar putea emite decretele de revocare.
Paşii procedurali
Până ca Traian Băsescu să-şi recapete de facto atribuţiile de preşedinte ar mai putea trece câteva zile, timp în care Crin Antonescu îşi va continua atribuţiile interimare. Iată procedura de reinstalare a lui Traian Băsescu la Cotroceni: Curtea Constituţională se întruneşte astăzi, la ora 10.00, pentru citirea în plenul Curţii a hotărârii privind referendumul din 29 iulie.
Decizia se trimite la Parlament, celor doi preşedinţi de Camere, iar aceştia convoacă Birourile Permanente, care trebuie să se întrunească în cvorum. „La orice şedinţă a Biroului Permanent trebuie să existe cvorum", a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă.
După citirea în Birourile Permanente ale celor două Camere, decizia ajunge în plenul Parlamentului. Există două modalităţi în care acesta poate fi reunit: „Fie preşedinţii celor două Camere îl vor convoca, fie va fi nevoie de o sesiune extraordinară, convocată de o treime din senatori şi deputaţi", a explicat senatorul PDL Ion Ruşeţ.
După ce plenul Parlamentului ia act de decizia CCR, aceasta ajunge la Monitorul Oficial. Instituţia a fost însă trecută sub controlul Guvernului, care poate astfel întârzia publicarea.
Decizia se publică în Monitorul Oficial, şi abia în acest moment decizia Curţii intră în vigoare.
Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de şef al statului, iar Crin Antonescu se întoarce în funcţia de preşedinte al Senatului.
Parlamentarii estimează întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni pentru ziua de vineri, însă nu este exclusă şi o amânare pentru luna septembrie, atunci când debutează sesiunea parlamentară ordinară. „Este posibil, dar contraproductiv", a precizat Ion Ruşeţ.
Blaga vrea pace
PDL îşi declară disponibilitatea de a coopera cu toate forţele politice în sprijinul interesului naţional, a declarat Vasile Blaga. Acesta aprecizat că este timpul ca războiul politic să înceteze, iar forţele politice să cola- boreze şi „să declare respect necondiţionat faţă de legile ţării".
„Cerem USL să renunţe la acest moment la metodele de guvernare care au făcut atât de mult rău statului român şi i-au pus la grea încercare pe români", a mai spus liderul PDL.