FOTO Românii alungă criza cu iconiţe şi tămâie
0Situaţia tot mai grea îi face pe oameni să ceară ajutor Divinităţii pentru a-i feri de recesiune. Unele obiecte religioase sunt tot mai căutate, iar credincioşii „de ocazie“ le folosesc mai nou ca să nu-i ajungă virusul gripei porcine şi nici concedierea de criză.
Proverbul care spune că „omul îşi aminteşte de Dumnezeu doar la vremuri grele" se aplică mai ales pe timp de criză. Copleşiţi de griji, cu sănătatea care scârţâie din ce în ce mai mult, românii bat tot mai des pe la porţile bisericilor. Nu neapărat ca să se roage, ci ca să-şi cumpere diverse talismane religioase care speră să-i ajute.
Sfinţi tămăduitori la purtător
La magazinele sau micile tarabe din preajma bisericilor se comercializează acatiste, iconiţe, talismane, brelocuri, toate cu simboluri religioase şi chipuri de sfinţi. Tămâia adusă de la Muntele Athos, acatistele sfinţilor sau cărticele de rugăciuni îi atrag ca un magnet atât pe credincioşii practicanţi, dar mai ales pe cei care cred că toate acest obiecte îi pot scăpa de probleme.
„Oamenii caută iconiţele mai mici, obiectele care pot fi tot timpul purtate cu ei. Fie îşi iau o punguţă cu tămâie, fie o iconiţă de pus în portofel", spune Elena, una dintre vânzătoarele de obiecte religioase din preajma bisericii „Sfântu Gheorghe", din Piteşti.
Majoritatea cumpărătorilor sunt ortodocşi nepracticanţi. „Îmi iau o iconiţă cu «Sfântul Nectarie» pentru că am auzit că dacă o porţi la tine, te vindecă de boli şi te fereşte de ele. Acum, cu porcina asta... mi‑e frică", spune Mirela (40 de ani), din Piteşti.
Criza, combătută cu acatiste şi feng shui
Cele mai căutate icoane par a fi cele în care este reprezentată Maica Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. „Nu ştiu exact de ce oamenii sunt mai apropiaţi de Fecioara Maria, probabil pentru că ea a fost om, ca şi noi, şi a fost aleasă de Dumnezeu să fie mama Fiului Său. Cred că asta îi încurajează", spune una dintre vânzătoarele de obiecte religioase.
Mulţi dintre cei care cumpără acatiste au dificultăţi materiale, drept pentru care se orientează către simboluri aducătoare de bani. Obiectele feng shui sunt la mare căutare, chiar dacă mulţi dintre cei care le cumpără nu le cunosc semnificaţia. „Se vând foarte bine simbolurile care ţin de zodiacul chinezesc şi cele feng shui", spune Adriana, vânzătoare la un magazin de antichităţi din centru Piteştiului.
„Feng shui este o artă şi o ştiinţă, nu se rezumă doar la cumpărarea unui simbol şi purtarea sau amplasarea lui în locuinţă. Acum, aceste obiecte se vând în masă, la fel ca icoanele şi micile obiecte bisericeşti. Din păcate, pentru mulţi nu au decât valoare de superstiţie", susţine Sorin Dinu, consilier feng shui.
Magie albă
Cu cât omul are o viaţă mai dificilă, cu atât îi este mai greu să-şi găsesască echilibrul şi apelează la acest gen de comportamente. „Cumpărarea unor astfel de obiecte nu denotă, din păcate, atracţie mistică, ci una magică. Unii cred că dacă poartă în portofel o icoană este protejat, nimic rău nu i se mai întâmplă, indiferent de comportamentul lui. Toţi uită, însă, că pentru a primi, trebuie, la rândul tău să dai", spune medicul psihiatru Victoria Irimia.
Dacă omul nu lucrează cu ele, obiectele, oricât de magice ar fi considerate ele, sunt de prisos. „Uităm să vedem suferinţele lor şi atunci se petrec tragedii, în vreme ce noi stăm liniştiţi că ne apără icoana din portofel", spune Victoria Irimia.
Ochiul Magic, amuletă la modă
Printre obiectele religioase aflate la mare căutare se găseşte şi Ochiul Magic. La prima vedere, ar putea fi vorba despre o reprezentare care nu are de-a face cu religia creştină. „Mi-am luat un asemenea breloc pentru că este mai misterios. Când vede cineva o icoană, ştie despre ce e vorba, dar un ochi, nu mulţi îşi dau seama. Îmi place ideea şi sigur îmi poartă noroc şi mă simt eu mai deosebită", spune Liliana Dumitru (20 de ani), din Piteşti.
Acatistul Sfântului Ioan Rusul şi Ochiul Magic sunt cele mai căutate obiecte
Preoţii ortodocşi susţin că „ochiul" este semnul lui Dumnezeu. „Ochiul este un simbol universal. În religia ortodoxă, el reprezintă ochiul care vede tot, pe Dumnezeu căruia nimic nu‑i scapă", spune Ovidiu Vlăsceanu, purtător de cuvânt al Arhiespicopiei Argeşului şi Muscelului.
„Nu în asta stă credinţa"
Cât priveşte puterea tămăduitoare sau protectoare a acestor obiecte, cei care le cumăpără cred în ea mai mult decât în lucrurile practice.
Reprezentanţii Bisericii încurajează purtarea simbolurilor creştine. „Orice creştin mai cumpără câte o iconiţă, un acatist, dar nu în asta stă credinţa. Unii sunt plini de cruciuliţe, iconiţe prin portofel, prin maşină. Cumpără lumânări cu chipul Maicii Domnului şi, după ce ard lumânarea, aruncă chipul Fecioarei la gunoi. Nu-i bine să faci asta", spune preotul Octavian Duminică.