Pe ce se mai duc banii publici: firmele de pază angajează moşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe ce se mai duc banii publici: firmele de pază angajează moşi
Pe ce se mai duc banii publici: firmele de pază angajează moşi

În spatele ideii de protecţie a cetăţeanului, unii edili au încheiat contracte de milioane de euro cu firme care folosesc bodyguarzi făcuţi la „apelul bocancului“. Bugetele locale ale Capitalei umflă conturile a numeroase firme de pază care, pentru protejarea cetăţenilor, folosesc bodyguarzi sau agenţi specializaţi peste noapte. 

Citiţi şi:
Constanţa: UPDATE Mazăre nu-și va pedepsi bodyguard-ul
Un bodyguard al lui Barack Obama este bolnav de gripã porcinã

În luna martie Administraţia Lacurilor, Parcurilor şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a încredinţat unei firme private un contract pentru paza mai multor parcuri din Capitală.

Firma Team Burs SRL, cu un singur angajat şi cu cifră de afaceri zero, urma să câştige 150.000 de euro lunar. În ciuda scandalului declanşat de acest contract, exemplul ALPAB a fost urmat imediat şi de Administraţiile Domeniilor Publice de sector. 

Trei contracte pe bandă rulantă

Administraţia Domeniului Public (ADP) din sectorul 2 a cheltuit dintr-un foc 1,4 milioane de euro (5,8 milioane de lei) pentru paza şi protecţia unor obiective locale. ADP a stabilit această sumă în aceeaşi zi când a negociat cu două firme private, dar şi cu reprezentanţii Poliţiei Comunitare. Suma de 1,4 milioane de euro a fost împărţită „partenerilor“ ADP prin negociere directă.

În acte se menţionează însă că firmele de bodyguarzi şi Poliţia Comunitară au primit contractele publice prin negociere, dar pe criteriul „preţul cel mai mic“. Toate contractele au fost negociate în aceeaşi zi - pe 17 aprilie -, iar anunţul de atribuire a fost făcut la 7 iunie.

Primul contract este cel „câştigat“ de o societate necunoscută pe piaţă: Protstar Srl. În baza negocierii directe, firma de bodyguarzi a câştigat 730.000 de euro (3,1 milioane de lei), fără TVA. Însă, pe lângă faptul că s-a preferat negocierea directă, „numărul de oferte primite a fost de una“.

În plus, în anunţul oficial, nu se specifică perioada pentru care Protstar SRL trebuie să lucreze şi nici locaţiile unde trebuie „plantaţi“ agenţii de pază. La acest capitol se menţionează doar „obiective indicate de achizitor pentru asigurarea pazei în vederea preîntâmpinării eventualelor furturi, distrugeri, vandalizări, cât şi pentru protecţia persoanelor din incinta obiectivelor“.

Contracte la indigo

Tot în urma unei negocieri directe cu o singură firmă a fost încredinţat un alt contract societăţii Ares Guard. Firma de pază are cel de-al doilea contract ca valoare, negociat cu ADP-ul tot pe 17 aprilie. Suma furnizată de administraţia publică este, în acest caz, de 470.000 de euro (2 milioane de lei), fără TVA.

Cu excepţia sumei, contractul lui Ares Guard pare tras la indigo cu cel al Protstar. Nu există prezentarea spaţiilor pentru prestarea serviciilor, nu se face nicio referire la durata contractului, iar numărul de oferte primit de ADP în această caz este doar de una singură.

La fel de interesant este al treilea document oficial al ADP Sector 2 pe tema asigurării de servicii de pază şi protecţie. Astfel, după ce au bătut palma cu firmele Protstar şi Ares Guard, reprezentanţii ADP Sector 2 au mai negociat în aceeaşi zi un contract direct.

De această dată cu o instituţie publică, Poliţia Comunitară, care a câştigat, tot prin contract, suma de 140.000 de euro (602.000 lei). Interesant este modul în care Poliţia Comunitară – care funcţionează din bani de la buget – a ajuns parteneră de afaceri cu ADP.

La fel de ciudat este şi faptul că cei de la „Comunitară“ (care au ca activitate de bază paza obiectivelor publice) au ajuns, prin contractul negociat direct cu superiorii, să încaseze de două ori bani publici pentru aceeaşi activitate prestată.

Bani mulţi, perioadă mică: un an

Potrivit Administraţiei Domeniului Public Sector 2, prin cele trei contracte se asigură un efectiv de 20 de poliţişti şi 75 de posturi permanente care „asigură paza 24 de ore din 24“ în 14 parcuri, două pasaje, două sere şi un spaţiu verde.

Cele 14 parcuri sunt: Naţional, Morarilor, Icoanei, Tolbuhin, Ion Voicu, Plumbuita, Lunca Florilor, Hăţişului, Motodrom, Titus Oyon, Obor, Tei, Floreasca şi Petricani. Tot sub pază se află şi Pasajul Colentina şi Pasajul Moşilor, dar şi serele Pantelimon şi Voluntari, precum şi Punctul de apel Parc Tei.
 
Contractele sunt valabile un an.  Nimeni de la Protstar nu a fost de găsit pentru a-şi exprima punctul de vedere. Ieri, la numărul de telefon care apare în dreptul societăţii la Registrul Comerţului nu a răspuns nimeni. Cei de la Ares Guard au fost de găsit, însă niciun reprezentant al societăţii nu a dorit să prezinte vreo declaraţie referitoare la acest contract.

Bodyguarzii se odihnesc în parcuri

Miercuri, 12 august. Parcul Motodrom, sectorul 2 al Capitalei. Un bătrânel asudă greu în căldura parcului, lângă un vânzător de jucării chinezeşti în speranţa că vor fi câţiva copii care să şi le dorească. Omul de lângă vânzător vorbeşte cu ifos de peşte, bălţi şi „scule“. Nu ştie nimeni dacă bătrânelul, cu şapcă trasă pe ceafă, e vreun pensionar venit la aer sau la „una mică“, la cârciuma din colţul parcului.

image

Parcul Lunca Florilor. Un bodyguard se legitimează pentru a arăta că are atribuţii de pază Foto: Marian Iliescu

Din ton, pare a fi fost un fel de şef, că prea vorbeşte răspicat. Dar cămaşa albastră puţin ponosită – tip şofer de autobuz – te bagă la idei. Curios, în două margini ale parcului mai sunt doi indivizi îmbrăcaţi la fel.

Unul e mai tânăr şi citeşte ziarul, ascuns sub un foişor, celălalt se uită plictisit la un televizor, pus într-o gheretă. Aşa îţi dai seama că sunt bodyguarzi. Pe uniforme scrie Protstar. Ei sunt cei care apără parcul de vandali şi trecătorii de hoţi. În acelaşi parc, în aceeaşi zi, două gherete de pază erau abandonate, cu uşile deschise şi bastoanele agăţate în cuier.

Dotare pentru relaxare

În alte parcuri, cum ar fi Plumbuita, Parcul Florilor, Icoanei  sau Naţional, Ares Guard e pe poziţii. În Parcul Plumbuita, unul din agenţi încearcă să cucerească o fată, altul şi-a suflecat puţin pantalonii, că e cald şi vrea să se simtă turist. În alt colţ, un veteran este foarte bine dotat din punct de vedere logistic: o cană şi un scaun pliant.

În Parcul Tei, aleea Aliyev e pustie. Iarba-i tăiată frumos, panourile noi, dalele tip mosor puse uniform.

Pe malul lacului, câteva doamne în vârstă fac plajă pe gazon. Nu au probleme cu goliciunea nici atunci când nişte copii trec şi râd de ele în gura mare. Zona nu e sub nicio pază.

La o intrare este însă un chioşc. Acolo e strânsă toată „forţa de intervenţie“: vreo cinci inşi de la Poliţia Comunitară, ascunşi sub umba unui copac bătrân.

„Suma nu e mare“

image

Potrivit directorului general al ADP Sector 2, Cristian Lemnaru (foto), contractele au fost încheiate în aceeaşi zi deoarece „au făcut parte din cadrul aceleiaşi proceduri de licitaţie“, iar faptul că nu s-a încheiat o licitaţie este explicat prin aceea că „nu se încalcă legea“.

Preţurile stabilite „sunt rezultatul ofertelor depuse de firme“, iar, în opinia edililor, suma cheltuită nu este mare, mai ales că „deţinem şi alte oferte ce le depăşesc pe cele ale ofertanţilor“. Despre  strategia Poliţiei Comunitare de a încasa bani de la buget de două ori pentru acelaşi tip de serviciu, ADP menţionează că această instituţie „prestează servicii de pază contra cost, acestea fiind stabilite prin hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 2“.

Un contract anulat

Afacerea încheiată în luna martie între Administraţia Lacurilor, Parcurilor şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi firma de pază Team Burs SRL, din Capitală,  a fost reziliată tot din cauza sumei foarte mari. Scandalul a fost declanşat când s-a aflat că firma bucureştreană cu un singur angajat şi cu cifră de afaceri zero câştiga 150.000 de euro lunar.

1,4 milioane de euro fără TVA este suma alocată de ADP Sector 2 pentru bodyguarzi angajaţi să păzească, timp de un an de zile, 14 parcuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite